Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Συνεχίζουμε τη μεταναστευτική μας πορεία στις Ιστορίες των Χωρών του Κόσμου
Η Γαλλία
Η Γαλλία είναι η χώρα που βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη περισσότερο Δυτικά από τις άλλες  χώρες  της Κεντρικής Ευρώπης και είναι η δεύτερη  σε έκταση χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Είναι η αρχαία Gallia,η Γαλατία δηλαδή και η χώρα των Φράγκων,η France από τον πρώϊμο Μεσαίωνα και μετά.
Η Γαλλία ορίζεται προς Βορρά από  τη  Βόρεια Θάλασσα  και Βορειοδυτικά από τη θάλασσα της Μάγχης.Προς Νότο από τη Μεσόγειο θάλασσα και την Ισπανία,προς Ανατολάς από την Ιταλία,την Ελβετία και τη Γερμανία,ΒΑ από το Λουξεμβούργο ,τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Η Ιστορία της Γαλλίας αρχίζει από το έτος 58 προ Χριστού.Οι αρχαιότεροι γνωστοί κάτοικοι της είναι οι Ίβηρες,οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ανάμεσα στον ποταμό Γαρούνα και στα Πυρηναία,που αποτελούν το φυσικό σύνορο Ισπανίας-Γαλλίας,και επιζούν μέχρι των ημερών μας στους Βάσκους,των οποίων το όνομα είναι παραφθορά στο όνομα Γκαστόν,είναι οι Γαστώνοι.Μετά από λίγο καιρό ήλθαν οι Λίγυες και κατέλαβαν για αρκετά χρόνια ολόκληρη την Ευρώπη, από τη βόρεια θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο.Αργότερα περιορίστηκαν στην Προβηγκία και γύρω από την περιοχή της Γένουας,η περιοχή Λιγυρία,όπου ζουν ακόμη και σήμερα οι απόγονοι τους.
Τελευταίοι ήλθαν οι Κέλτες,οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία,των οποίων η Αυτοκρατορία εκτεινόταν,τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού,από τις Βρεττανικές νήσους μέχρι τη Μικρά Ασία και από την Ισπανία μέχρι τη Βοημία.Αυτοί  λίγο καιρό μετά απωθήθηκαν προς τη Γαλατία,αναμείχθηκαν με τους πρώτους κατοίκους της χώρας και αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο των Γάλλων.
Αργότερα τη Γαλατία κατέλαβαν οι  Ρωμαίοι,οι οποίοι εισήγαγαν τους Γαλάτες στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό,όπου και προσαρμόστηκαν.
Στους  αιώνες μετά Χριστόν,τέταρτο,πέμπτο και  έκτο,εισβάλουν γερμανικά φύλα,τα οποία έφεραν στον πληθυσμό νέα στοιχεία,τους Βησιγότθους προς Νότο,τους Βουργουνδούς  και τους Φράγκους βορειοανατολικά.Οι μεταγενέστερες εισβολές δεν ήταν αξιόλογες.
Στις Νότιες περιοχές ήρθαν οι Άραβες,οι οποίοι παρέμειναν λίγο χρονικό διάστημα.Οι Νορμανδοί,που εγκαταστάθηκαν στις ακτές της Μάγχης.Οι Άγγλοι,που κατέλαβαν την περιοχή της Ακουϊτανίας και οι Ισπανοί,που κατέλαβαν την περιοχή της Φραγκοκομιτείας.Από όλους αυτούς τους εισβολείς κανείς δεν άφησε τα ίχνη του σε εκτεταμένες περιοχές,μονάχα σε μικρούς τόπους έτσι μπορεί κανείς να πει,ότι ο πληθυσμός της την εποχή που εισέβαλαν στη χώρα και την κατέκτησαν  είναι κυρίως προέλευσης Κελτικής με τον πολιτισμό τους ρωμαϊκό.Το έδαφος της Γαλατίας αποτελούσε τη μόνιμη κατοικία του λαού της Γαλλίας.Ο λαός της Γαλλίας αποκτά την πρώτη του ιστορική σημασία από την εποχή,που εισέβαλαν στη χώρα και την κατέκτησαν οι Ρωμαίοι υπό την ηγεσία του Ιουλίου Καίσαρα.
Οκτώ  χρόνια χρειάστηκαν για να κατακτήσει τη χώρα ο Ιούλιος Καίσαρας,από το 58 προ Χριστού μέχρι το 51 προ Χριστού.Στα χρόνια αυτά η τύχη των όπλων χαρακτηρίζεται από πολλές διακυμάνσεις με αποκορύφωμα την εξέγερση του Βερκιγ-
γετόριγα στην Αλεσία.Ο αγώνας αυτός μεταξύ Ρωμαίων και Γαλατών ήταν αγώνας του πολιτισμού με τη βαρβαρότητα και είναι αντίστοιχος με τον αγώνα που ανέλαβε αργότερα ο Καρλομάγνος,αλλά με μικρότερη επιτυχία,κατά των Γερμανικών φύλων.
Έτσι με την κατάκτηση της Γαλατίας επεκτάθηκε ο πολιτισμός με τρόπο που δεν είχε παρουσιασθεί ούτε σε πρότερη εποχή,ούτε σε μεταγενέστερη,στην ιστορία του δυτικού κόσμου.Η κατακτηθείσα ενδοχώρα ήταν σε όλα τέλεια για την επέκταση της πολιτιστικής επιρροής.,στο κλίμα,στο εύφορο έδαφος και στον πολυάριθμο και ευφυέστατο πληθυσμό. Σε διάστημα τριών γενεών από την έναρξη της μεγάλης αυτής στρατιωτικής επιχείρησης του Ιουλίου Καίσαρα,όλη εκείνη η εκτεταμένη περιοχή είχε γίνει ρωμαϊκή,με ρωμαϊκή νομοθεσία,με κύρια γλώσσα την Λατινική γλώσσα,με ρωμαϊκούς τρόπους και αισθήματα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα ή περιοχή που είχε  προσαρμόσει στο πολιτιστικό της γίγνεσθαι τα ήθη και τα έθιμα του κατακτητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου