Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Ο Ρήτωρ Υπερείδης
Ένας από τους σημαντικούς  δέκα Αττικούς ρήτορες είναι ο Αθηναίος ρήτορας Υπερείδης.Ήταν μαθητής του Ισοκράτη και του Πλάτωνα ίσως, αναφέρει η ιστορική έρευνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 389 πριν από τη γέννηση του Χριστού.Από νεαρή ηλικία ασχολείται με τα πολιτικά πράγματα της πατρίδας του δίπλα στον Δημοσθένη που ήταν συγκαιρινός του.Ο ρήτωρ  Δημοσθένης ήταν λίγο μεγαλύτερος 389 η γέννηση του Δημοσθένη,384 η γέννηση του Υπερείδη.
Βρισκόμαστε στην Αρχαία Ελλάδα.Ο Υπερείδης με τον Δημοσθένη ήταν φίλοι και είχαν τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις.Ήταν και οι δύο εναντίον του Φιλίππου.
Όταν έφθασε στην Αθήνα η είδηση ότι ο Μέγας Αλέξανδρος απεβίωσε,οι Αθηναίοι ετοίμασαν εξέγερση εναντίον των Μακεδόνων. Η  απόφαση αυτή βρήκε αντίθετους ισχυρούς  Αθηναίους πολιτικούς άνδρες,οι οποίοι δεν πέτυχαν να αποτρέψουν την  εξέγερση.Επικεφαλής αυτής της ενέργειας  ο Υπερείδης και ο στρατηγός Λεωσθένης,ο οποίος  και ανέλαβε την αρχηγία του αντιμακεδονικού αγώνα.Ο στρατηγός Λεωσθένης είχε  με το μέρος του τους Αιτωλούς,τους Λοκρούς και τους Φωκείς.
Κατέλαβε τις Θερμοπύλες.Νίκησε τους Βοιωτούς και τη μακεδονική φρουρά,η οποία ήταν εγκατεστημένη στη Θήβα κοντά στις Πλαταιές και αργότερα νίκησε και τον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηγό Αντίπατρο,τον οποίο εγκλώβισε στη Λαμία. Μετά την ήττα των Αθηναίων στη μάχη της Κρανώνας  της Θεσσαλίας,ο Υπερείδης κατέφυγε στην Αίγινα στον Ναό της Αφαίας Αθηνάς,όπου υπήρχε το  ιερό του Αιακού,ο οποίος ήταν ο πρώτος βασιλιάς  της Αίγινας και γιος του Δία και της νύμφης Αίγινας.Εκεί τον συνέλαβαν οι στρατιώτες του Αντίπατρου και η παράδοση αναφέρει,ότι έκοψε  με τα δόντια του τη γλώσσα του για να μην αναγκαστεί να προδώσει. Λίγο  πρωτύτερα οι Αθηναίοι ανέθεσαν στον Υπερείδη να εκφωνήσει τον σπουδαίο "Επιτάφιο" του  για τους πεσόντες στον Λαμιακό πόλεμο.Τον λόγο του αυτόν εγκωμίασε ο σημαντικός κριτικός της εποχής ο Λογγίνος. Λίγο αργότερα, σκότωσε τον Υπερείδη ο Αντίπατρος.Σκληρές φάσεις.Ήταν το έτος 322 τον ίδιο χρόνο που απεβίωσε και ο Δημοσθένης,που κυνηγήθηκε και αυτός από τους στρατιώτες του Αντίπατρου στον Ναό του Ποσειδώνα στην Καλαβρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου