Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Μνημονεύουμε τον σημαντικότερο,παλαιότερο,παγκοσμιότερο και μεγαλύτερο Έλληνα Μάγειρα του εικοστού αιώνα,τον Νικόλαο Τσελεμεντέ,ο οποίος απεβίωσε στις 2 Μαρτίου 1958 σε ηλικία 80 ετών.Με καταγωγή από την Σίφνο γεννήθηκε στην Αθήνα,όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και στη συνέχεια εργάστηκε στο εστιατόριο του θείου του στο Νέο Φάληρο από όπου και αρχίζει τη σταδιοδρομία του ως μάγειρας βήμα- βήμα.Στη συνέχεια αναχωρεί για την Βιέννη,όπου παραμένει ένα χρόνο συμπληρώνοντας τις σπουδές του.Όταν επιστρέφει στην πατρίδα εργάζεται ως μάγειρας σε διάφορες πρεσβείες.Από εκεί η πρόοδος του συνεχίζεται ακάθεκτη.Το έτος 1910 εκδίδει το περιοδικό " Οδηγός Μαγειρικής",το οποίο περιέχει Διεθνή Κουζίνα,νέα για τη μαγειρική και διατροφικές συμβουλές.Το έτος 1920 αναχωρεί για την Αμερική,όπου επιδίδεται σε  ανώτερες σπουδές ενώ παράλληλα εργάζεται στα καλύτερα εστιατόρια.Το 1932,όταν επιστρέφει,δημιουργεί σχολή Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής,όπου παραδίδει και μαθήματα Διαιτολογίας κάνοντας τις Ελληνίδες νοικοκυρές ιδανικές συζύγους και μαγείρισσες,εισάγοντας τες στις γνώσεις της Ευρωπαϊκής κουζίνας,Μπεσαμέλ,Μπουγιαμπέσα και τα τοιαύτα.Για την ενέργεια του  αυτή επικρίθηκε και κατηγορήθηκε από τους πολύ συντηρητικούς συζύγους,ότι νόθευσε την Ελληνική κουζίνα.Μην τους ακούτε,όλες οι γεύσεις χρειάζονται.Αιωνία η μνήμη του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου