Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ο Μάρτιος ή Μάρτης,όπως τον ονομάζει ο λαός,είναι ο τρίτος μήνας του Χρόνου και ο πρώτος μήνας της Άνοιξης,ο οποίος έχει 31 ημέρες. Στις 21 ημέρες θεωρείται  ότι η Άνοιξη μπήκε για τα καλά,συνήθως  από την ημέρα αυτή αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός περισσότερο,αν και "αν βρέξει ο Μάρτης δύο νερά και ο Απρίλης άλλο ένα χαρά  στον γεωργό που έχει πολλά σπαρμένα". Ο Μάρτης είναι ο αντίστοιχος μήνας στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο,ο Mars= ο Άρης ή  ο Mercurius= o Ερμής,όπως θεωρούν άλλοι.
Από την Αρχαία Ελλάδα έρχεται και το έθιμο του Μάρτη ή της Μαρτιάς.
Είναι οι δύο πλεγμένες κλωστές,μία κόκκινη και μία άσπρη που βάζουν οι μητέρες στα κορίτσια τους,στον καρπό σαν βραχιόλι και στο δάκτυλο σαν δακτυλίδι για να μην τα κάψει ο ήλιος.
Στην Αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν Κρόκη  και το έβαζαν στο δεξί χέρι και στο αριστερό πόδι σαν βραχιόλι και αυτό γινόταν στις τελετές προς τιμή της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης στα πλαίσια των Ελευσυνίων Μυστηρίων.
Στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο ο Μάρτιος αντιστοιχούσε στις πρώτες δεκαπέντε μέρες με τον όγδοο μήνα τον Ανθεστηριώνα και στις επόμενες δεκαπέντε μέρες με τον ένατο μήνα τον Ελαφοβολιώνα.
Στις 21 Μαρτίου έχουμε ισημερία,όπου η Άνοιξη έρχεται πια κανονικά.Στις 25 Μαρτίου είναι η διπλή γιορτή ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική γιορτή, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή και να τα εκατοστήσουν όλοι και όλες που έχουν γενέθλια τον μήνα Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου