Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ο ρήτωρ Δημοσθένης
Ο Δημοσθένης είναι ο μεγαλύτερος ρήτωρ της Αρχαίας Ελλάδας και ο μεγαλύτερος πολιτικός της Αρχαίας Αθήνας.
Ο πατέρας του ονομαζόταν επίσης Δημοσθένης.
Η μητέρα του ονομαζόταν Κλεοβούλη ήταν θυγατέρα του Γύλωνα από την Αθήνα και  μίας Ελληνίδας από τη Σκυθία.
 Καταγόταν από τον δήμο Παιανίας.
Ήταν ένας καλός και  εύπορος πολίτης.Διατηρούσε εργαστήριο όπλων και οικιακών σκευών.
Ο παππούς του ο Γύλωνα, απώλεσε τα πολιτικά του δικαιώματα,γιατί τον κατηγόρησαν για προδοσία,όπως αναφέρει ο ρήτορας Αισχίνης στο λόγο του "Κατά Κτησιφώντος"στην παράγραφο 171.Ο Αισχίνης ήταν
αντίπαλος του Δημοσθένη.
Ο Δημοσθένης ήταν  επτά ετών,όταν ο πατέρας του απεβίωσε,αφήνοντας περιουσία 14 ταλάντων.
Το τάλαντο ήταν μονάδα μέτρησης  σε  πολλά μέρη  του  Αρχαίου κόσμου και ισοδυναμούσε με το βάρος του νερού,που χωράει σε ένα κοινό αμφορέα.Το αττικό τάλαντο ισοδυναμούσε, κατά προσέγγισιν, με  16 σημερινά χιλιόγραμμα. Η μητέρα του ανέθρεψε τα παιδιά της ,τον Δημοσθένη και την μικρότερη αδελφή του,με πολλή φροντίδα.Στον 7 ετών Δημοσθένη ορίσθηκαν επίτροποι.Ήταν τρεις  φίλοι της οικογένειας του,οι οποίοι αδιαφόρησαν για τις ανάγκες  του Δημοσθένη, ξόδεψαν τα χρήματα που άφησε ο πατέρας του και παραμέλησαν το εργαστήριο,που έχασε την αξία του.Ο Δημοσθένης κυκλοφορούσε τόσο κάτισχνος,όσο και ωχρός, από τις δυσμενείς συνθήκες που βίωνε,γι αυτό τον πείραζαν και τον ονόμαζαν Βάτταλο,από το όνομα κάποιου αυλητή από την Έφεσο,που ήταν γνωστός για τη μαλθακότητα του.Ο Δημοσθένης όμως είχε ισχυρή θέληση,η οποία εκδηλώθηκε από αυτή τη μικρή του ηλικία Μία ημέρα ο παιδαγωγός του συνόδευσε τον Δημοσθένη στο δικαστήριο να παρακολουθήσει τη δίκη ενός  ρήτορα
Ο Δημοσθένης αντιλήφθηκε τη δύναμη του ρητορικού λόγου,γι αυτό και όταν ενηλικιώθηκε ακολούθησε τη διδασκαλία του Ισσαίου,ο  οποίος ήταν άριστος γνώστης του αττικού κληρονομικού δικαίου. Παρακολούθησε τη διδασκαλία και άλλων φιλοσόφων και ρητόρων,όπως ο Πλάτων,όπως ο Ισοκράτης,ο οποίος ήταν λίγο μεγαλύτερος στην ηλικία από τον Πλάτωνα,αλλά έγραφε στο ίδιο πολιτισμικό πλαίσιο.Ο Ισοκράτης ήταν ο κύριος εκφραστής  της Πανελλήνιας ιδέας, εκείνους τους δύσκολους καιρούς του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο Δημοσθένης μαθήτευσε πλησίον αυτών των σπουδαίων  δασκάλων της ρητορικής  και επιθυμούσε να γίνει και ο ίδιος ρήτωρ. Αμέσως μετά την ενηλικίωση του ο Δημοσθένης μήνυσε τους  επιτρόπους  του για την κακή διαχείριση της περιουσίας του.Ο δικαστικός αγώνας ήταν μακρός και δύσκολος,διήρκεσε έξη έτη,στη διάρκεια των οποίων ο Δημοσθένης ασκήθηκε και ενίσχυσε τη ρητορική του θέληση.
Ο Δημοσθένης απέκτησε κοινωνική και δικονομική εμπειρία και βεβαιώθηκε για την αξία της δικαιοσύνης.
Δίκη και Νόμος= δικονομία= Το σύνολο των κανόνων,που αναφέρονται κατά τη διεξαγωγή μίας δίκης.
Ο Δημοσθένης απέκτησε την τόλμη που δεν είχε. Στη προσπάθεια του αυτή είχε συμπαραστάτη έναν γέροντα,τον  Εύνομο τον Θριάσιο,ο οποίος παρομοίαζε τη ρητορική δεινότητα του Δημοσθένη προς αυτήν του Περικλή.Στη κατανίκηση της ατολμίας του συνέβαλε και ο διάσημος υποκριτής της εποχής του,ο Σάτυρος,ο οποίος  έπεισε τον Δημοσθένη,ότι είναι δυνατόν  η φωνή του να διορθωθεί.
Ο Δημοσθένης  με την ισχυρή θέληση, ήταν προικισμένος και με άλλα χαρίσματα Έδειχνε σεβασμό  στο ακροατήριο του και ποτέ δεν ερχόταν  απαρασκεύαστος.Ήταν και γενναιόδωρος.
Είναι γνωστό,ότι προίκιζε τις θυγατέρες των άπορων πολιτών και ελάμβανε την πρωτοβουλία σε σημαντικές δημόσιες δαπάνες,όπως στον εξοπλισμό πλοίων.
Έχουν φτάσει μέχρι των ημερών μας αρκετές παραδόσεις, που δείχνουν τη  δυνατή θέληση του Δημοσθένη.Η πιο γνωστή αναφέρεται στην προσπάθεια του ρήτορα να αρθρώσει το ρ και γι αυτό κατέβαινε στη  θάλασσα γέμιζε  το στόμα του βότσαλα και φώναζε δυνατά.Όταν τα κατάφερε φώναξε πολύ ενθουσιασμένος "ο ρήτωρ ρερητόρευσε το ρερητορευμένο ρο"
 Αυτή η παράδοση και  πολλές άλλες,που μπορεί να είναι επινοήσεις μεταγενεστέρων, μαρτυρούν τον σεβασμό και την εκτίμηση των Αρχαίων προγόνων μας στη προσπάθεια του ρήτορα να καλυτερεύσει  τον εαυτόν  του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου