Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Καλό Μήνα- Χρόνια Πολλά
Ξεχαστήκαμε στο Σεπτέμβριο και ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου  έφτασε. Σήμερα  βρισκόμαστε στις 3 Οκτωβρίου είναι η ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης.Είναι ο Αρεοπαγίτης ο μοναδικός μαζί και  μία Αθηναία η Δάμαρις,μία φιλάνθρωπος,σημαντική γυναίκα,οι οποίοι πίστεψαν στα όσα κήρυττε ο Απόστολος Παύλος στο λόφο του Αρείου Πάγου στην Αθήνα.Μιλούσε ο Απόστολος Παύλος για την Ανάσταση των νεκρών.Οι περισσότεροι τον χλεύαζαν.Υπάρχει  διχογνωμία από τους ιστορικούς ερευνητές,αν ο Απόστολος Παύλος κήρυττε στο λόφο του Αρείου Πάγου,ή μπροστά στους Αρεοπαγίτες,στο δικαστικό  σώμα δηλαδή του Αρείου Πάγου,με  σκοπό την  αξιολόγηση των κηρυγμάτων του για την προστασία των Αθηναίων πολιτών και την υπεράσπιση των θεσμών από τα "Ξένα δαιμόνια"που οι επικριτές του Αποστόλου Παύλου τον κατηγορούσαν,ότι εισήγαγε.
Η ονομασία Οκτώβριος είναι δάνειο από το Λατινικό ημερολόγιο,από την ονομασία του μήνα στα Λατινικά. Οktober,από τον αριθμό Οkto=οκτώ,τότε που οι μήνες στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν δέκα με πρώτο μήνα του έτους τον Μάρτη.Ο Οκτώβρης ήταν ο όγδοος μήνας.Ο Νοέμβριος- November ήταν ο ένατος μήνας από το novem=εννιά  και ο Δεκέμβριος- December ήταν ο δέκατος μήνας από το decem= δέκα.Τα δάνεια και οι ανταλλαγές στα πλαίσια των ελληνορωμαϊκών σχέσεων.
Στην αρχαία Αττική ο μήνας Οκτώβριος αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα από 22 Σεπτεμβρίου έως 23 Οκτωβρίου και ονομαζόταν Πυανεψιών  ή Πυανοψιών στη Μίλητο την αρχαία  Ελληνική πόλη της Ιωνίας στις Δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας κοντά στις εκβολές του ποταμού Μαιάνδρου,εκεί που σήμερα βρίσκεται η πόλη Αϊδίνιο.Ήταν γιορτή προς τιμή του Θεού Απόλλωνα με επί μέρους γιορτές,όπως τα Θεσμοφόρια μία  τριήμερη γιορτή στις ελληνικές πόλεις, Αθήνα, Άργος, Δήλο,  Ερέτρια, Αίγινα  και στην ελληνική αποικία των Κορινθίων τη  Σικελία  και σε  άλλες Ελληνικές πόλεις, αποικίες της Σικελίας και της  Κάτω Ιταλίας,που απετέλεσαν τον όγδοο π.Χ.αιώνα τη Μεγάλη Ελλάδα. Ήταν γυναικεία γιορτή και απαγορευόταν η είσοδος των ανδρών στους Ναούς.
Ο Οκτώβρης στη λαϊκή παράδοση  είναι ο μήνας της σποράς των δημητριακών γι αυτό λέγεται και σποριάρης.Οι αγρότες περιμένουν τα πρωτοβρόχια, τις πρώτες βροχές του Οκτωβρίου,που είναι πολύ ευεργετικές για τη σπορά.
Στη διάρκεια των 31 ημερών,που έχει ο Οκτώβριος γιορτάζουμε στους νεότερους χρόνους αρκετές γιορτές εθνικού και Θρησκευτικού νοήματος.Στις 3 Οκτωβρίου σήμερα τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη,πολιούχο άγιο της πρωτεύουσας.Στις 26 Οκτωβρίου την ανάμνηση της εισόδου του Ελληνικού στρατού στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη και την ύψωση της  Ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο. Στις 26 και η  γιορτή του πολιούχου της συμπρωτεύουσας Αγίου Δημητρίου. Στις 27 Οκτωβρίου την γιορτή της  Σημαίας και τη γιορτή του αγίου Νέστορα,του νεαρού μαθητή του Αγίου Δημητρίου,που τόλμησε να αναμετρηθεί με τον  ειδωλολάτρη αθλητή Λυαίο στο στάδιο με αποτέλεσμα να τον νικήσει με τη βοήθεια του Θεού, που προσευχήθηκε.Στις 28 Οκτωβρίου την επέτειο του ΟΧΙ.
 Την ημέρα αυτή 28 Οκτωβρίου 1940 ο Πρωθυπουργός και δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς είπε το μεγάλο ΟΧΙ στις αξιώσεις της Ιταλίας.
 Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες τον Οκτώβριο.Πολλές ευχές σε όλους και όλες που έχουν γενέθλια  το μήνα Οκτώβριο.Να τα εκατοστίσουν.
Χρόνια Πολλά και στο Ροζακί Σταφύλι που γιορτάζει σήμερα τα
6 χρόνια από την έναρξη του.Όλοι πήραν τηλέφωνο ακόμα και ο ΟΝειρό,ο άνθρωπος από άλλον πλανήτη.Μου είπε ότι αδυνατεί να έλθει,γιατί κάνει οικονομία.Θέλει να συμβάλλει  στον  επικείμενο οικολογικό τουρισμό με τα διαστημικά λεωφορεία,που θα μεταφέρουν τους τουρίστες στον Άρη.
Τι κάνουν τα δώδεκα παιδιά του τον ρώτησα.Μου είπε εργάζονται πυρετωδώς  για τη γρήγορη ολοκλήρωση  αυτής της διαστημικής επιχείρησης. Περιμένουμε τα καλύτερα από τον κόκκινο πλανήτη σας,του είπα.Με ευχαρίστησε και έκλεισε τη σύντομη υπερπλανητική σύνδεση. Χρόνια Πολλά...και στον Άρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου