Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα
-Για  πιο  λόγο επιμένετε  να  διδάξω το  νευρικό  σύστημα  στα  κατώτερα όντα.
Μπορείτε  να μου πείτε παρακαλώ,που οφείλεται η επιμονή σας?
Το νευρικό σας σύστημα σας προστάζει να ασκείτε πίεση
στον καθηγητή σας και να επεμβαίνετε στο διδασκαλικό του έργο?
Τι σας παρακινεί στην επιμονή σας αυτή.Το μάθημα Νευρικό Σύστημα στα κατώτερα  όντα  είναι αντικείμενο μελέτης άλλης επιστήμης.Της Κτηνιατρικής επιστήμης και δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να προσφέρει σε σας,τους αυριανούς επιστήμονες,τους αυριανούς ιατρούς του ανθρωπίνου σώματος και της ανθρώπινης ψυχής.Εν τοιαύτη περιπτώσει να ασχοληθώ γιατί,δεν θέλω να σας στενοχωρήσω,δεν θέλω να κάμψω το στοιχείο αυτό της προσωπικότητας σας,την επιμονή σας.
Οι ζωικές μορφές ενόσω η πρωτόγονη κατάσταση,στην οποίαν ευρίσκονται μεταβάλλεται, αναπτύσσουν νευρώνες αισθητικού χαρακτήρα Οι απολήξεις του αισθητικού νευρώνα  έρχονται σε επαφή με ;έναν παρόμοιο κινητικό νευρώνα.
Αυτοί οι απλοί σχηματισμοί παρατηρούνται στα ζώα με κατώτερο νευρικό σύστημα,όπως οι σπόγγοι,οι πολύποδες,οι μέδουσες και οι θαλάσσιες ανεμώνες.Αθροίσματα νευρώνων, στα κατώτερα όντα,σχηματίζουν τα γάγγλια.,τα οποία αρχικά ήταν μεμονωμένα,αλλά κατά τον χρόνον της μεταβολής, αυτών των κατωτέρων  μορφών όντων, αθροίζονται σε ομάδες και συντονίζονται,όπως συμβαίνει στα έντομα και σχηματίζουν διπλή ομάδα γαγγλίων,η οποία ονομάζεται εγκεφαλικό γάγγλιο,το οποίο ευρίσκεται νότια της κεφαλής του εντόμου υπεράνω του οισοφάγου και την νευρική χορδή,η οποία βρίσκεται κάτω από τον εντερικό σωλήνα και αποτελείται  από ένα γάγγλιο που βρίσκεται κάτω από τον οισοφάγο και είναι, και αυτό,ένα  διπλό γάγγλιο.Τα κοιλιακά και θωρακικά,δύο γάγγλια τα οποία σαν μία σχοινένια κλίμακα ενώνονται κατά τη μέση γραμμή ανά δύο με νευρικές ίνες.Σε κάθε ένα από τα γάγγλια αυτά ξεκινούν και απολήγουν αισθητικές ίνες και όλο το νευρικό σύστημα είναι πλήρως συντονισμένο.Στην ουσία το νευρικό σύστημα των εντόμων με την κοιλιακή διπλή αλυσίδα των γαγγλίων δεν απέχει παρά ένα βήμα από την συμπαγή  χορδή του ανώτερου είδους σπονδυλωτών, με τις γαγγλιακές διευρύνσεις της,οι οποίες αποτελούν τα διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Για να επιτευχθεί η μεταβολή  αυτή πέρασαν πολλοί αιώνες. Τα μονοκύτταρα ζώα,τα πρωτόζωα,όπως η αμοιβάδα αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα.
Οι σπόγγοι δεν εμφανίζουν γνήσια νευρικά στοιχεία,αν και ένα είδος του,η σταλοτέλα η ηλιόφιλος αντιδρά με πρωτόγονο τρόπο σε εξωτερικά ερεθίσματα.Οι μύες των ζώων,οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από τους σφιγκτήρες,ήσαν τα πρώτα όργανα.με μυϊκούς νευρώνες.Το κοιλεντερωτό, ύδρα η φαιά, έχει στους μύες του επιθηλιακά κύτταρα,τα οποία περιέχουν λείες συσταλτικές μικρές  ίνες, οι οποίες επιτρέπουν στο ζώο να συστέλλεται και να διαστέλλεται ως αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα.Στην εξωτερική στοιβάδα των κυττάρων υπάρχει πλέγμα νευρικών κυττάρων,που συνδέεται με νευρικές ίνες,με κέντρα που βρίσκονται στην περιοχή του στόματος και στο πόδι.
Τα αισθητήρια κύτταρα της επιφανειακής στιβάδας δρουν ως εξωτερικά όργανα διέγερσης.Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις ίνες από τα νευρικά κύτταρα,μερικά από τα οποία προβάλλουν προς τις μικρές μυϊκές ίνες των επιθηλιακών μυών των κυττάρων και με αυτό τον τρόπο επιτελούν την κινητική λειτουργία.Εδώ,παρακαλώ, να κάνουμε μία παύση.
-Κύριε πιείτε νερό.
-Ναι,ευχαριστώ,παιδί μου.
-Κύριε,η εσωτερική στιβάδα τι περιέχει.
-Η εσωτερική στιβάδα περιέχει επίσης μερικά νευρικά κύτταρα,αλλά ολιγότερα σε αριθμό.
Τα κατώτερα από τα συμμετρικά ζώα είναι οι πλατιές έλμινθες,ένα τυπικό παράδειγμα  είναι η πλανάρια.
Το μικρό αυτό ον εμφανίζει καλώς ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα,το οποίο αποτελείται από δίλοβο μάζα  ιστού,είναι το γάγγλιο του εγκεφάλου του,το γάγγλιο αυτού του όντος,το οποίο βρίσκεται κάτω από τους μικροσκοπικούς οφθαλμούς  και από νευρικά επιμήκη σχοινιά στις δύο πλευρές του  και συνδέονται με δύο εγκάρσια νεύρα σαν κλίμακα με σχοινιά.Από τον εγκέφαλο του ξεκινούν νεύρα ,τα οποία φθάνουν σε διάφορα τμήματα του πρόσθιου μέρους του σώματος του,τα οποία καθιστούν την περιοχή αυτή εξαιρετικά ευαίσθητη.Έτσι το άκρο του σώματος,το οποίο κατά την κίνηση κατευθύνεται προς τα εμπρός,δέχεται πρώτο τα ερεθίσματα,πράγμα,το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πρόοδο της ανέλιξης του είδους των μικρών  αυτών όντων.Είσαστε ευχαριστημένοι,παιδιά,με όλα όσο ειπώθηκαν?
-Συνεχίστε,κύριε,είναι πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας διδάσκετε.
- So and so
-Κύριε,ο Πωλ,είναι ο εγγονός του πρώτου Κτηνιάτρου  καθηγητή στο πανεπιστήμιο μας, του Δόκτορα G.Killing,ο οποίος είναι ο πρώτος ιατρός, που προέβη σε λαπαροσκόπηση στην κοιλιά σκύλου και τον έσωσε.
-Συγχαρητήρια,παιδί μου.Έχεις το ίδιο επίθετο με τον διακεκριμένο Δόκτορα,παππού σου?
-Όχι,κύριε είναι ο παππούς από την μητέρα μου,το επίθετο μας είναι παρεμφερές.Εγώ ονομάζομαι Linnhing,Paul Linnhing.
Ο Πωλ,κύριε,δεν είναι πολύ ευχαριστημένος με την ιατρική,τα μαθήματα τον επηρεάζουν δυσμενώς  και τις περισσότερες ώρες φεύγει από το μάθημα και κάνει περιπάτους στην αυλή,στον κήπο της σχολής.
-Αηδιασμένος είμαι.
-Θα ήσουν,αγαπητέ μου, περισσότερο σώφρων και συνεπής,αν ακολουθούσες το  επιστημονικό πεδίο επιστημονικής έρευνας,στο οποίο  διέπρεψε ο σημαντικός παππούς,ο πατέρας της μητέρας σου,αν κατάλαβα καλά.
-Θεώρησα κύριε,ότι η Κτηνιατρική ως επιστήμη παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες.Δίστασα.φοβήθηκα,ότι δεν θα μπορούσα να μελετήσω εύκολα την ανατομία των ζώων.Κάθε ένα από τα είδη ζώων έχει διαφορετικό ανατομικό σύστημα. και η εκμάθηση τους θα με δυσκόλευε πολύ.Αντιλήφθηκα όμως σήμερα,ότι ψυχολογικά δέχτηκα θετικά τα όσα άκουσα.Περίμενα να ακούσω περισσότερα για τα σπονδυλωτά ζώα και τα θηλαστικά.
-Να ολοκληρώσω  το νευρικό σύστημα στα έντομα και στα ενάλια όντα. Θα σου συνιστούσα όμως να μετακινηθείς.Να κάνεις μία  επερώτηση στη γραμματεία,αν έχεις τη δυνατότητα να μεταγραφείς στην Κτηνιατρική σχολή.Σε μένα προσωπικά  δεν είναι δυνατόν να αφήσω το αντικείμενο της διδασκαλίας μου,που αφορά το Ανθρώπινο Νευρικό σύστημα. και να ασχοληθώ με κάτι άλλο.
-Έχετε δίκιο.Ολοκληρώστε τη διδασκαλία σας στα έντομα και στα ενάλια όντα και σας ευχαριστώ,η διδασκαλία σας είναι πολύ ευνοϊκή στην ψυχολογική μου διάθεση και βλέπουμε για την μεταπήδηση μου στο επιστημονικό πεδίο της Κτηνιατρικής.Θα το σκεφτώ και σας ευχαριστώ για την πρόταση σας.
-Παρακαλώ,παιδί μου,το καθήκον μου κάνω
Οι καρχαρίες,είναι οι ιχθύες που στα βράγχια τους έχουν ελάσματα..Το αντιπροσωπευτικό είδος είναι το σκυλόψαρο.Ο εγκέφαλος του είναι πιο πιο τέλειος και παρουσιάζει,δύο μεγάλους οσφρητικούς λοβούς,δύο εγκεφαλικά  ημισφαίρια,ένα  ζεύγος οπτικών λοβών και μία παρεγκεφαλίδα,η οποία προεκτείνεται υπεράνω του μυελού του εγκεφάλου.Ο καρχαρίας έχει δέκα ζεύγη κρανιακών νεύρων.Ο νωτιαίος μυελός είναι σχεδόν πεπλατυσμένος και βρίσκεται εντός στενού σωλήνα,που προστατεύεται από την σπονδυλική στήλη.Τα νεύρα  εκφύονται κατά ζεύγη από τον νωτιαίο μυελό και οι οφθαλμοί του είναι καλώς ανεπτυγμένοι.Οι πραγματικοί ιχθύες είναι οι τελεόστεοι ιχθύες με αντιπροσωπευτικό τους είδος την πέρκα την υποκίτρινη,της οποίας ο εγκέφαλος είναι σαφώς χωρισμένος σε εγκεφαλικά ημισφαίρια,σε οπτικούς λοβούς,στην παρεγκεφαλίδα και στον μυελό του εγκεφάλου.Τα κρανιακά νεύρα οδηγούν στα αισθητήρια όργανα  και σε άλλα μέρη του πρόσθιου τμήματος του σώματος,ο νωτιαίος μυελός βρίσκεται μέσα στη σπονδυλική στήλη και περνά μέσα από τις νευρικές αποφύσεις των  σπονδύλων. Τα αμφίβια,όπως είναι ο βάτραχος,ο οποίος έχει δύο οσφρητικούς λοβούς, οι οποίοι έχουν συγχωνευθεί,δύο μεγάλα εγκεφαλικά ημισφαίρια,δύο μεγάλους οπτικούς λοβούς,παρεγκεφαλίδα και τον  μυελό του εγκεφάλου.
Στα ερπετά,όπως η χελώνα, ο εγκέφαλος είναι περισσότερο ανεπτυγμένος από όσο στα αμφίβια.
Στα πτηνά, όπως το άγριο περιστέρι της βόρειας Αμερικής,η columba livia,ο εγκέφαλος του  είναι πολύ βραχύς και ευρύς με μεγάλη παρεγκεφαλίδα και οπτικούς λοβούς.πράγμα το οποίο δείχνει καλά ανεπτυγμένο  συντονισμό και όραση.Οι οσφρητικοί λοβοί είναι μικροί και υποτυπώδεις.Η καλώς ανεπτυγμένη  παρεγκεφαλίδα παρουσιάζει στα ιστολογικά ευρήματα τα χαρακτηριστικά των τελειότερα ανεπτυγμένων ζώων.
Στα θηλαστικά,στα οποία περιλαμβάνεται και ο άνθρωπος.τυπικό δείγμα είναι το κουνέλι το άγριο.Ο εγκέφαλος του κουνελιού,όπως και στα άλλα θηλαστικά,διακρίνεται από τον εγκέφαλο των κατώτερων σπονδυλωτών από το μεγάλο μέγεθος του εγκεφάλου και της παρεγκεφαλίδας.Οι οσφρητικοί λοβοί είναι πολύ μεγάλοι και οι οπτικοί λοβοί χωρίζονται  με εγκάρσιες αύλακες σε δύο μέρη.
-Ο άνθρωπος,κύριε?
-Ο άνθρωπος,παιδιά,ανήκει στην τάξη των primar,των πρώτων και στενότατοι συγγενείς του είναι οι ανθρωπόμορφοι πίθηκοι,από τους οποίους ο ουρακοτάγκος έχει εγκέφαλο,ο οποίος ομοιάζει τα μέγιστα προς τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
-Ω!
-Τι είπατε?
-Σας ευχαριστούμε,κύριε,για την καλή σας διάθεση.
-Παρακαλώ,παιδιά.
Hallo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου