Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ο ρήτωρ Αισχίνης
Ο Αισχίνης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας ρήτορας,μετά τον Δημοσθένη.Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 389 π.Χ.
Ο Αισχίνης ανήλθε σε υψηλά αξιώματα και άσκησε τεράστια επίδραση. Τα προσόντα και οι ικανότητες του αυτές θα αποτελούσαν τον καλύτερο τίτλο τιμής  σε ένα σύγχρονο  δημοκρατικό κράτος.
Παρόλα  όμως αυτά, ο Αισχίνης κατηγορήθηκε  τα χρόνια εκείνα,ότι ήταν η "αισχύνη" της πόλεως,γιατί έλεγαν εκείνη την εποχή διάφορα κακόβουλα σχόλια για την οικογενειακή του κατάσταση, για τον πατέρα και τη μητέρα του και δυστυχώς  αυτές τις εκφράσεις διέδιδε  ο αντίπαλος του ο ρήτορας και πολιτικός Δημοσθένης.Αυτές οι κατηγορίες απλά  είναι ένα δείγμα της έντονης πολιτικής αντιπαλότητας της εποχής εκείνης με τα πάθη και τις βίαιες αντιδράσεις,τα οποία κατέστρεφαν την οικογενειακή τιμή και την υπόληψη των πολιτικών αντιπάλων.
Έλεγαν,ότι ο πατέρας του ήταν πτωχός και ασκούσε το επάγγελμα του γραμματικού,είναι πολύ πιθανόν. Το πιθανότερο είναι η καυχησιολογία του  για την καταγωγή του,παρά το ότι η οικογένεια του ήταν πτωχή, να προερχόταν από το γεγονός,ότι οι δύο αδελφοί του ανήλθαν στα ανώτερα αξιώματα της πόλεως,γιατί ο μεν ένας εκλεγόταν επί τρία χρόνια στρατηγός,τον άλλον αδελφό του τον έστειλαν ως πρεσβευτή  στον βασιλιά των Περσών και εκλέχτηκε επόπτης των δημοσίων εσόδων Παρόλα αυτά ο Δημοσθένης μιλούσε για τα πρόσωπα αυτά,σαν να ήταν ασήμαντοι άνθρωποι.Για τον ίδιο τον Αισχίνη έλεγε,ότι βοηθούσε στο διδασκαλείο τον γραμματικό πατέρα του και ότι σκούπιζε το σχολείο.Εννοεί,ότι ο Αισχίνης  ήταν ένα δουλικό και όχι ένα φιλελεύθερο παιδί. Το βέβαιο είναι ότι ο Αισχίνης έλαβε μέρος σε τρεις εκστρατείες της πόλεως σε ηλικίες 21 ετών στη μάχη της Φλειούντας και 27  ετών στη μάχη της Μαντινείας, και αργότερα στην ηλικία των 34 ετών στην Εύβοια.(Η Φλιούντα ή Φλειούντα ήταν πόλη της Πελοποννήσου στο νομό Κορίνθου ήταν σύμμαχος της Σπάρτης και εχθρός της Αθήνας.Η Μαντίνεια ήταν πόλη της Αρκαδίας στα όρια της Αργολίδας.Εκεί διεξήχθη μία σημαντική μάχη,η μάχη της Μαντινείας, μία από τις σημαντικές μάχες της αρχαιότητας.Οι αντίπαλες παρατάξεις ήταν οι δύο από τις  κορυφαίες  πόλεις-κράτη,της αρχαίας Ελλάδας, η Σπάρτη και η Θήβα.Το έπαθλο στη νικήτρια παράταξη,ήταν η ηγεμονία της Ελλάδας. Η μάχη έληξε υπέρ της Θήβας,από στρατιωτική άποψη. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκε ο σημαντικός στρατηγός Επαμεινώνδας και αυτό  οδήγησε στην κατάρρευση της πόλης των Θηβών. Ο θάνατος του έτερου σημαντικού στρατηγού της,Πελοπίδα και το χαμένο κύρος της Σπάρτης και της Αθήνας οδήγησαν τη Μακεδονία στην ηγεμονία της Ελλάδας.Στην  τρίτη μάχη στην Εύβοια,ο Φωκίων στεφάνωσε  στο πεδίο της μάχης τον Αισχίνη για την ανδρεία του ).Για να ζει ο Αισχίνης με ευχέρεια μεταχειρίστηκε διάφορα  επαγγέλματα. Πρώτα έγινε υπογραμματέας,έπειτα  πρωταγωνιστής στο θέατρο για την ωραία φωνή του και αργότερα έγινε γραμματέας πλησίον του σημαντικού ρήτορα και πολιτικού Κτησιφώντα. και μετά πλησίον του κωμικού ποιητή Ευβούλου,ο οποίος έδειξε στον Αισχίνη ιδιαίτερη εύνοια.Πλησίον τους ο Αισχίνης απέκτησε πείρα και γνώση.Πείρα στα πολιτικά πράγματα. και γνώση στη γνωριμία με τους νόμους,γι αυτό και αποφάσισε να γίνει και πολιτικός. Αργότερα  στάλθηκε στην Πελοπόννησο το έτος 348 π.Χ. για να  τους πείσει να αγωνιστούν εναντίον του Φιλίππου.
Στη δημηγορία του  στη Μεγαλόπολη  επιτέθηκε με πάθος εναντίον του Φιλίππου.Όμως απέτυχε.
Το επόμενο έτος στάλθηκε στον Φίλιππο δεκαμελής πρεσβεία,ανάμεσα τους και οι ρήτορες Δημοσθένης και Αισχίνης.για να  συνομιλήσουν για την συνθήκη ειρήνης.
Οι συνομιλίες αυτές με τον Φίλιππο κατέληξαν στη Φιλοκράτειο ειρήνη.Να ανοίξουμε μία παρένθεση και να δούμε πώς έγινε η ειρήνη αυτή. Μετά την καταστροφή της Ολύνθου από τον Φίλιππο ένας πολιτικός της Αθήνας,ο Φιλοκράτης,πρότεινε ειρήνη το έτος 348 π.χ. στον Φίλιππο.Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση και ο πόλεμος συνεχίστηκε.
Δύο χρόνια αργότερα το 346 π.Χ.ο Φίλιππος στέλνει στρατηγούς στα νησιά του Αιγαίου.Οι Αθηναίοι στέλνουν τον  Φιλοκράτη,τον Δημοσθένη και τον Αισχίνη. Ο Αισχίνης πρότεινε να παραδώσει  ο Φίλιππος την Αμφίπολη και να κλείσει η ειρήνη.Η πρεσβεία των τριών ανδρών γύρισε στην Αθήνα μαζί με μία μακεδονική πρεσβεία για να κλείσουν οριστικά τη συμφωνία.Τελικά η ειρήνη συνήφθη  ανάμεσα στη Μακεδονία και την Αθήνα και τους συμμάχους της από τη δεύτερη συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου