Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία γιορτάζει σήμερα την Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Η υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου έγινε με τις παραδοσιακές συνήθειες.Ενωμένος ο λαός με τους ιερείς και τους μοναχούς,τους αυλικούς,τους συγκλητικούς και όλους τους άρχοντες, με επικεφαλής τον Αυτοκράτορα,οδηγήθηκαν στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης,όπου σαν σήμερα  το έτος 438 τοποθέτησαν το ιερό σκήνωμα του,τριάντα τέσσερα χρόνια αργότερα.
Η ομάδα των άλλων αγίων,που γιορτάζουν σήμερα είναι
Ο Άγιος Κλήμης ο Αθηναίος.Είναι ένας μοναχός που ασκήτεψε και αγιοποιήθηκε στο όρος Σάγματα της Βοιωτίας.Είναι μία χαρισματική μορφή του ενδέκατου μετά Χριστόν αιώνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα,η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν σε μεγάλη παρακμή,όπως περιγράφει ο μητροπολίτης Μιχαήλ Χωνιάτης,ο οποίος υπήρξε η κύρια και επικρατέστερη  μορφή  της Αθήνας τη Βυζαντινή εποχή.

Ένας άλλος άγιος που τιμάται σήμερα είναι
Ο θαυματουργός άγιος Δημητριανός επίσκοπος της πολυάνθρωπης και ξακουστής πόλης Ταμασού της Κύπρου.


Ο Νεομάρτυς Δημήτριος ο οινοπώλης από την Κωνσταντινούπολη.Απεβίωσε το έτος 1784  στον Γαλατά,όπου εργαζόταν. σε μία ταβέρνα.Ήταν  ωραίος στην όψη,δυνατός στο σώμα και σεμνός στο ήθος.Οθωμανοί  θαμώνες καβγάδισαν  με συνέπεια να τραυματισθεί ένας  από αυτούς.Την άλλη ημέρα τον θεώρησαν ένοχο.Τον οδήγησαν στο  δικαστήριο.Εκεί του ζήτησαν να γίνει εξωμότης,να εγκαταλείψει την χριστιανική του πίστη. Αρνήθηκε. Τον αποκεφάλισαν έξω από την ταβέρνα.Είναι ο προστάτης άγιος των σερβιτόρων.

Η Αγία Μαρκιανή η βασίλισσα
Ήταν σύζυγος του Ιουστίνου Α' του Γέροντος.Ήταν ονομαστή  για την ευσέβεια,για τη φιλανθρωπία της και τον  ασκητικό βίο της.Απεβίωσε οσίως και ετάφη στον ιερό ναό Κωνσταντινουπόλεως των Αγίων Αποστόλων.

Ο Κλαυδίνος ο Όσιος ήταν μοναχός.Απεβίωσε ειρηνικά.
Μοναχοί ήταν και οι επόμενοι άγιοι.
Ο Κλήμεντας ο Στυλίτης,ο Πέτρος της Αιγύπτου,ο Πέτρος Σβέρεφ και ο βασιλεύς του Άσκιοτ.
Ο ευσεβής ηγεμόνας του Άσκιοτ γεννήθηκε στη Γεωργία τον ένατο μετά Χριστόν αιώνα.Ανήγειρε πολλούς ναούς και ίδρυσε αρκετές μονές.Σκοτώθηκε από τους Άραβες μέσα στο ναό του κάστρου που έχτισε.
Χρόνια Πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου