Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Να προστατεύσουμε τον ανθρώπινο οργανισμό
Η διατροφή μας παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας.Η καλή διατροφή,που χαρίζει υγεία και μακροημέρευση.Είναι μία ευχή πολύ διαδεδομένη.Υγεία και μακροημέρευση.Είναι η μακροβιότητα.
Είναι τα Χρόνια Πολλά
Πόσο κοντά μας βρίσκεται η υγιεινή διατροφή.Αν βρισκόμαστε στο χωριό μας πολύ εύκολα μπορούμε να τη συναντήσουμε στο λαχανόκηπο μας.Αν βρισκόμαστε στην πόλη μία βόλτα στα οπωροπωλεία είναι πολύ ευχάριστη και μας δίνει την αίσθηση,ότι βρισκόμαστε σε έναν οπωρώνα ή σε ένα περιβόλι με λαχανικά και φρούτα,που περιέχουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να διατηρηθεί υγιής πάρα πολλά χρόνια..Εκατό και βάλε. Τα ζυμαρικά και βέβαια έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Το ζυμάρι τους περιέχει  αυγά και γάλα και είναι αγαπημένη διατροφή σε όλους τους ανθρώπους.
Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β,που βοηθάει στην καλή μας υγεία.
Μία σημαντική βιταμίνη,η πιο σημαντική είναι η βιταμίνη Β9 ή Φολικό οξύ. Η λέξη φολικό είναι η ίδια λέξη με τη Λατινική λέξη folio=φύλλο.Και ακριβώς αυτό συμβαίνει.Η βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ βρίσκεται σε ποσότητα στα φυλλώδη λαχανικά και σε άλλες  τροφές,όπως το αυγό,το μοσχαρίσιο συκώτι,τα συκωτάκια πουλιών.
Η βιταμίνη Β9 όπως και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στη διάσπαση  ενός αμινοξεως που προκαλεί βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών.
Η αύξηση  στον οργανισμό των επιπέδων του αμινοξέως,που  ονομάζεται ομοκυστείνη μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Η υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνης  Β9 μπορεί να  παρουσιάσει στον οργανισμό μας,αισθητικές αλλαγές,δυσκολία στην κίνηση,μούδιασμα.
Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Β9 ή φολικού οξέως ανέρχεται στους ενήλικες στα τετρακόσια  mcg.
mcg= μικρογραμμάρια
Oι έγκυες  και οι θηλάζουσες μητέρες είναι ανάγκη να προσλάβουν λίγο περισσότερη βιταμίνη κατά 50%.Το ίδιο και οι άνδρες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.
Τα παιδιά χρειάζονται καθημερινά διακόσια mcg.
Oι τροφές που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φολικού οξέος ή όπως ονομάζεται διαφορετικά, βιταμίνη  Β9. Είναι:
Tα Φασόλια γίγαντες.
Το ένα φλιτζάνι βρασμένα φασόλια περιέχουν 180 mcg.
To ένα φλιτζάνι Μπρόκολο περιέχει 164 mcg.
Ένα φλιτζάνι ωμό Σπανάκι περιέχει  58 mcg.
Ένα φλιτζάνι Αρακάς βρασμένος περιέχει 100 mcg.
Ένα Πορτοκάλι περιέχει 48 mcg.
Σπαράγγια  βρασμένα  περιέχουν  89 mcg.
Παρουσιάσαμε μερικές τροφές με ενδεικτικές τιμές της ποσότητας βιταμίνης Β9.
Ο  διατροφολόγος μας μπορεί να μας καθορίσει τα ποσοστά περιεκτικότητας της συγκεκριμένης βιταμίνης και στις άλλες τροφές.
Να έχουμε Καλή υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου