Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Το συγγραφικό έργο του Ισοκράτη συνέχεια
Ο Ισοκράτης είναι ένας από τους Αττικούς ρήτορες,πού συμπαθούσε  τον βασιλιά Φίλιππο,όπως και τον διάδοχο του  τον Μέγα Αλέξανδρο και προσέβλεπε στο πρόσωπο του και στις φυσικές του ικανότητες,όπως και στον διάδοχο του τον Μέγα Αλέξανδρο. Στις Επιστολές του,που συγκαταλέγονται  στο συμβουλευτικό ή παραινετικό έργο του. Ο συγγραφέας προτρέπει τον Φίλιππου να αναλάβει την συμφιλίωση των Ελληνικών πόλεων.Αναφέρεται στη συμφιλίωση των πόλεων,Άργος, Σπάρτη,Θήβα με την Αθήνα. Στην επιστολή αναφέρει για την κατάσταση που επικρατούσε στη Θήβα και οι συμβουλές προς τον Φίλιππο είναι καίριες.Προτρέπει τον Φίλιππο λέγοντας του,ότι οι περιστάσεις ευνοούν και είναι ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλία για την ένωση των Ελλήνων και την από κοινού αντιμετώπιση του κινδύνου,που προερχόταν από ανατολάς,του κινδύνου της επέλασης των Περσών εναντίον της Ελλάδας.Ο Ισοκράτης αναφέρει τα κίνητρα που τον ώθησαν να απευθυνθεί στον Φίλιππο,συμβουλεύει τον Φίλιππο και επιτακτικά  του ομολογεί,ότι οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηρακλή.
Πιο κάτω ο Ισοκράτης τονίζει στον Φίλιππο,ότι όσοι ευεργέτησαν τους υπόλοιπους Έλληνες κέρδισαν τον έπαινο και την ευγνωμοσύνη τους.
Ο Ισοκράτης έμμεσα παροτρύνει τον Φίλιππο και η παρότρυνση
του αυτή εξυπηρετεί και άλλους στόχους.Ο κύριος στόχος είναι η
αποφυγή της στρατιωτικής σύρραξης ανάμεσα στην Αθήνα και τον Φίλιππο και η εύνοια του ισχυρού στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου