Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Το συγγραφικό έργο του Ισοκράτη συνέχεια
Ο Ισοκράτης ήταν εκατό ετών,όταν πληροφορήθηκε την ήττα των Αθηναίων και των συμμαχικών στρατευμάτων τους στη  Χαιρώνεια,το 338 π.Χ.όπου αναδείχθηκαν νικητές οι Μακεδόνες με τον βασιλιά τους τον Φίλιππο. Λύπη  και απογοήτευση κυρίευσε τον συγγραφέα,ώστε περιέπεσε σε κατάθλιψη. Παρέμεινε πάρα πολλές  ημέρες σε ασιτία,έκανε απεργία πείνας θα λέγαμε σήμερα,και όπως έλεγε,δεν μπορούσε να βλέπει για άλλη μία φορά ακόμη να  υποδουλώνεται η ιδιαίτερη πατρίδα του η Αθήνα.
Λίγο πριν το θάνατο του έγραψε τις συμβουλευτικές "Επιστολές" προς τον Φίλιππο,οι οποίες αριθμούνται σε εννέα.όσες σώθηκαν και τις μελετούμε μέχρι σήμερα.
Αν εξαιρέσουμε τις Επιστολές που περιλαμβάνονται στους Λόγους του Ισοκράτη,οι δύο Επιστολές απευθύνονται στο Φίλιππο και η μία στον Μέγα Αλέξανδρο.
Στα κείμενα των τριών Επιστολών κυριαρχεί το θέμα της Πανελλαδικής Ιδέας.Ο συγγραφέας στις Επιστολές αυτές τονίζει με πάθος την  ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης τόσο των εμφυλίων σπαραγμών,όσο και τους αυξανόμενους εξωτερικούς κινδύνους.
Στα κείμενα αυτά των Επιστολών,ο ρήτορας επιδίδεται σε  υπερβολές και κολακείες.
Πίσω όμως από αυτά υπάρχει η αίσθηση μίας δυναμικής πατριωτικής παρουσίας και διακρίνεται ο σοφός και διορατικός ρήτορας,όσο και ο ενωτικός και ανιδιοτελής πολιτικός.
Στις Επιστολές του ο Ισοκράτης προς τον βασιλιά Φίλιππο καλεί τον Φίλιππο να δείξει χαλαρότητα  και κατανόηση προς τους κακομαθημένους Έλληνες και σκληρή και αποφασιστική συμπεριφορά προς τους εχθρούς της Ελλάδας.
Οι φιλόλογοι έκριναν ότι οι Λόγοι είναι προσωπικές Επιστολές του ρήτορα,αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στις εννέα Επιστολές.
Οι Λόγοι,λένε οι φιλόλογοι, έχουν μεγαλύτερη έκταση και περιλαμβάνουν θέματα γενικότερα και ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Οι " εννέα Επιστολές" έχουν μικρότερη έκταση και τα θέματα,που θίγουν  είναι πιο προσωπικά και η δομή τους,όπως και το ύφος τους είναι όπως μία επιστολή.
Τα έργα του Ισοκράτη επηρέασαν πολλούς Έλληνες συγγραφείς ιδιαίτερα της Βυζαντινής  εποχής,όταν ήθελαν να απευθύνουν παραινετικούς  λόγους προς διάφορους ηγεμόνες και παράλληλα να αποφύγουν τις ίντριγκες της εκάστοτε Αυλής.
Οι παραινετικοί λόγοι του Ισοκράτη απετέλεσαν υπόδειγμα σε πολλούς ξένους συγγραφείς.
Από αυτούς τους συγγραφείς ξεχωριστή θέση κατέχει ο Νικολό Μακιαβέλι με τον περίφημο "Ηγεμόνα" του,την εποχή της Αναγέννησης.
Παλαιότερα ανάμεσα στους επιστήμονες-ερευνητές γίνονταν   πολλές συζητήσεις και εκφέρονταν πολλές απόψεις σχετικές για τη γνησιότητα  των "Επιστολών".Σήμερα οι περισσότεροι επιστήμονες παραδέχονται τη γνησιότητα αυτών των Κειμένων  και καταρρίπτουν τα επιχειρήματα των παλαιών ερευνητών και θεωρούν ότι οι "Επιστολές"  είναι του Ισοκράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου