Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Πέρασαν οι γιορτές των Χριστουγέννων και η κρεατοφαγία του δωδεκαήμερου,που καταναλώναμε κάθε μέρα  παντός είδους κρέας.
Δεν θα συνεχίσουμε όμως την κατανάλωση κρέατος και άλλων παρεμφερών τροφών μέχρι την επόμενη Σαρακοστή,που αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Ένας πολύ συμπαθητικός άνθρωπος και οικογενειακός φίλος,μεγάλος στην ηλικία,πλησίαζε τα ογδόντα, μας συμβούλεψε, μετά τις σαράντα ή πενήντα  ημέρες της νηστείας να ακολουθήσουμε μία   περίοδο  απόλυτης κρεοφαγίας.Το διαιτολόγιο αυτό ακολουθούσε και ο ίδιος και ως φαίνεται παραδειγματιζόταν από την παραβολή της Παλαιάς Διαθήκης με τις Παχιές και τις Ισχνές αγελάδες. Αυτό το σχήμα διατροφής ήταν μοιραίο γι αυτόν,όταν έγινε 80 χρονών.
Είχε περάσει η περίοδος νηστείας και μία ημέρα που πήγαινε στο περίπτερο για την καθημερινή του εφημερίδα,άφησε την τελευταία του πνοή στο δρόμο.Δεν είχε λάβει υπόψιν του την ηλικία του και έκανε υπερβολές.Εμείς που θέλουμε να ζούμε υγιείς και να δοξολογούμε τον Θεό για τα αγαθά που μας προσφέρει καθημερινά,εμείς που θέλουμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές  της πλάσης τρέξαμε στον διατροφολόγο να  πάρουμε τη συμβουλή του για  την υγιεινή διατροφή που είναι αναγκαίο να ακολουθούμε μετά την περίοδο της νηστείας.
Αυτά που ακούσαμε μας άφησαν έκπληκτους και για άλλη μία φορά υψώσαμε τα χέρια προς τον ουρανό και "ως ¨εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε,πάντα εν σοφία εποίησας",είπαμε εμείς και ο διατροφολόγος  έδωσε τις οδηγίες του.Τώρα τι οδηγίες μας έδωσε, ε! δεν θα του πάρουμε τη δουλειά.
Θα πούμε τα πιο βασικά.
Ότι η καθημερινή καανάλωση κόκκινου κρέατος είναι επιζήμια για την υγεία.περισσότεο στις γυναίκες,που πρέπει να το καταναλώνουν μία φορά την εβδομάδα.Εμείς θεωρήσαμε υπερβολική τη στέρηση και του είπαμε,ότι καταναλώνουμε κόκκινο κρέας δύο φορές την εβδομάδα,η μία είναι σε κιμά..Μία ημέρα  κοτόπουλο ή γαλοπούλα, δύο ημέρες όσπρια,δύο  ημέρες  ψάρι και όλες τις ημέρες άφθονα φρούτα και λαχανικά,που μας χαρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες τους και μας προφυλάσσουν από πολλές αρρώστιες ακόμη και από τον καρκίνο, είπε.
Όλα όσα μας προσφέρει σε αφθονία η φύση ωφελούν τον οργανισμό.Τα προϊόντα κάθε εποχής,τα εποχιακά προϊόντα,είναι οφέλημα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Από τα φρούτα όλα τα εσπεριδοειδή,πορτοκάλια,μήλα,μανταρίνια,λεμόνια,γκρέίπ φρούτ,που κάνουν τόσο καλό με τη βιταμίνη C που περιέχουν και το αβοκάντο που είναι λιπαρό φρούτο,αλλά το  λίπος,που περιέχει είναι φυτικό λίπος.
Από τα λαχανικά της εποχής είναι  τα πράσα,που κατηγορούνται,ότι είναι αιτία μελαγχολίας έχουν όμως άλλες καλές ιδιότητες στον οργανισμό του ανθρώπου.
Κάνουν καλό στη λαρυγγίτιδα γι αυτό καταναλώνονται  από όλους,που  ασχολούνται με επαγγέλματα,που χρειάζονται ωραία και δυνατή φωνή.Αν μελαγχολήσουμε μία σοκολάτα ή ένα σοκολατούχο ρόφημα φέρνει  τον οργανισμό σε ισορροπία και αν φοβόμαστε μην ανεβεί ο διαβήτης, λίγη κανέλα στο ρόφημα δίνει και περισσότερο άρωμα.
Τα σκόρδα,τα κρεμμύδια,όσο και αν τα αποφεύγουμε,για την κακή αναπνοή που δίνει η οσμή τους,είναι ευεργετικά και στους άνδρες.  Η οσμή φεύγει,αν πλύνουμε καλά το στόμα μας. ή να πιούμε ένα ρόφημα μέντας.
Τα κουνουπίδια,βρασμένα ή μαγειρεμένα, τα μπρόκολα βραστά ή στον ατμό.
Οι πατάτες.οι ντομάτες,τα κολοκυθάκια,η κίτρινη κολοκύθα,το σπανάκι,οι πιπεριές,
Αν όλα αυτά τρώγονται στις ιδανικές ποσότητες,ώστε να  διατηρούμε το βάρος μας σταθερό θα έχουμε υγεία και ομορφιά μέχρι τα μεγάλα χρόνια της ηλικίας μας.
Sorry,ξεχάσαμε το σέλινο που συνοδεύει τα πράσα στο φαγητό και το λάχανο,που ετοιμάζει ωραία σαλάτα με καρότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου