Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Μία πλειάδα αγίων,οσίων,μαρτύρων,οσιομαρτύρων  και νεομαρτύρων γιορτάζει σήμερα η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.Τη βοήθεια τους να έχουμε.
Ο  Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
Είναι ο πρωτεύων άγιος που η Ορθόδοξη Χριστιανική  Εκκλησία  τιμά σήμερα.Είναι ο Άγιος που σπούδασε ρητορική κοντά σε σπουδαίους διδασκάλους στα πανεπιστήμια Αλεξανδρείας και Αθηνών,όπου συνάντησε τον μετέπειτα Μέγα Βασίλειο,τον Άγιο Βασίλειο,που γιορτάζει 1 Ιανουαρίου, και δέθηκε μαζί του με δεσμούς φιλίας.
Μετά το πέρας  των σπουδών του στο πανεπιστήμιο πρότειναν στον Γρηγόριο να παραμείνει και να καταλάβει πανεπιστημιακή έδρα,όμως ο Γρηγόριος δεν δέχτηκε προτίμησε να επιστρέψει στην πατρίδα του.Εκεί χειροτονήθηκε από τον πατέρα του,ο πατέρας του ήταν ο επίσκοπος Ναζιανζού,Γρηγόριος και ο ίδιος και η μητέρα του η ευσεβής Νόννα που είναι αγία και  γιορτάζει  5 Αυγούστου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και όταν μεγάλωσε σε ηλικία έλαβε το αξίωμα του Επισκόπου αναθέτοντας του την επισκοπή μίας περιοχής,της οποίας οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν  οπαδοί του Αρείου γι αυτό και δεν ανέλαβε ποτέ  καθήκοντα.
Ο Γρηγόριος που επιθυμούσε περισσότερη πνευματική άσκηση 
ανεχώρησε στο ασκητήριο του φίλου του Βασιλείου στον Πόντο.
Όμως οι  θερμές παρακλήσεις των δικών του έπεισαν τον Γρηγόριο να επιστρέψει στην πατρίδα του,όπου ανέλαβε τα ποιμενικά του καθήκοντα στην Εκκλησία.
Το έτος 378 μετά Χριστόν αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη με τη θλίψη στην καρδιά από τον θάνατο των γονέων του.
Εκεί αναλαμβάνει με καταπληκτική επιτυχία τον πόλεμο εναντίον της αίρεσης του Αρείου. Στην Κωνσταντινούπολη υποβλήθηκε σε σκληρές δοκιμασίες. Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν απελπιστική.Οι οπαδοί του Αρείου είχαν καταλάβει όλους τους  ναούς της Βασιλεύουσας. Ανέβαιναν στις στέγες των σπιτιών και τον λιθοβολούσαν στο πέρασμα του.Ο Γρηγόριος πέρασε  άπειρες δοκιμασίες αλλά δεν απελπίστηκε.Μετέτρεψε ένα δωμάτιο, στο σπίτι που τον φιλοξενούσε σε ναό, στον οποίο έδωσε το συμβολικό όνομα Αγία Αναστασία,όπου εκφώνησε τους περίφημους θεολογικούς λόγους,που έδωσαν στον Άγιο Γρηγόριο την επωνυμία Θεολόγος. 
Μετά τον σκληρό αγώνα ο Μέγας Θεοδόσιος τον ανέδειξε σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και η Β' Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε πρόεδρο της.Μία ομάδα όμως επισκόπων  αντιδρούν με ευτελή μέσα.Ο Γρηγόριος αισθανόμενος αποτροπή
υποβάλλει την παραίτηση του και επιστρέφει στην  γενέτειρα του πόλη,όπου απεβίωσε ειρηνικά το έτος 390 μετά Χριστόν.Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το έτος 329 μετά Χριστόν στην Αριανζό ή Αρίανζο ήταν ένα κτήμα κοντά στην πόλη της Καππαδοκίας Ναζιανζό,ίσως είναι το σημερινό Σιβριχισάρ.
Χρόνια Πολλά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου