Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Καλή Εβδομάδα- Καλό Μήνα
Συνέπεσε και αυτή τη φορά η αρχή της Εβδομάδας να είναι και η αρχή του Μήνα.
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου σήμερα ή Οκτώβρη,από τον αριθμό οκτώ και αυτό από το λατινικό octo, όταν στο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας του ρωμαϊκού έτους και με τις συναλλαγές ανάμεσα στις χώρες μας  έγινε October-Οκτώβριος.
Οι απλοί άνθρωποι τον Οκτώβριο τον ονομάζουν Οκτώβρη και Οχτώβρη πολλές φορές,όπως λένε και τον αριθμό οχτώ,όπως λέμε,  οχτάπους το θαλασσινό μαλάκιο,το χταπόδι,που έχει οκτώ πόδια,πλοκάμους.Ο Οκτώβριος έχει 31 ημέρες και στην αρχαία  πατρίδα μας  ήταν ο Πυανοψιών,τον οποίον  οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν αφιερώσει  στον Θεό Απόλλωνα.
Οι γιορτές που ετελούντο αυτόν τον μήνα προς τιμήν του Θεού΄Απόλλωνα ήταν τα Πυανέψια ή Πυανόψια. Κατά τη διάρκεια τους θυσίαζαν στον Θεό με  τους καρπούς της καινούργιας  παραγωγής, όσπρια που έψηναν κυρίως τα κουκιά.
Ο Οκτώβριος είναι ο δεύτερος φθινοπωρινός μήνας και ο δέκατος στη σειρά  με τους δώδεκα μήνες του έτους.
Τον Οκτώβριο στολίζει η μεγάλη  γιορτή στις 26 του μήνα Οκτώβρη,η γιορτή του αγίου Δημητρίου,τότε που γεμίζουν τα μπαλκόνια, οι αυλές και οι κήποι με τα πολύχρωμα μυρωδάτα Χρυσάνθεμα,με το χαρακτηριστικό τους χρώμα το χρυσαφένιο,που έδωσε το όνομα του στο είδος των φυτών,όταν ήμερα πλέον ήρθαν στην Ευρώπη τον δέκατο έβδομο αιώνα,στους νεότερους χρόνους. Εμφανίστηκε  στην Κίνα τον δέκατο πέμπτο προ Χριστού αιώνα,σαν άγριο φυτό. Έφτασε στην Ιαπωνία,  όπου αγαπήθηκε πολύ,ώστε έγινε το έμβλημα της αυτοκρατορικής οικογένειας.Τον δέκατο έκτο αιώνα έφτασε στην Ευρώπη και τον δέκατο έβδομο αιώνα στην Αμερική.
Από την άγρια ,μορφή του στην Κίνα χρησιμοποιήθηκε ως βότανο,σαν τσάι,τα φύλλα και τα πέταλα του άνθους  και μια ουσία  που περιέχει, το πύρεθρο,χρησιμοποιείται  ως  φυσικό εντομοκτόνο.Αυτό είναι το αγιοδημητριάτικο λουλούδι που ανθίζει τον Οκτώβριο,τις ημέρες της γιορτής του αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.
Η άλλη σημαντική γιορτή του μήνα είναι η Εθνική γιορτή,το ΟΧΙ που είπε στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς,ο πρωθυπουργός του διδακτορικού,μπερδεύτηκαν οι συλλαβές,του δικτατορικού καθεστώτος,που επικρατούσε στην χώρα μας εκείνα τα χρόνια,ο Ιωάννης Μεταξάς
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες τον μήνα Οκτώβριο.Να τα εκατοστίσουν όλοι και όλες που έχουν τα γενέθλια τους,οι Ζυγοί του ζωδιακού κύκλου.Αγκαλιές από Χρυσάνθεμα με πολλή αγάπη σε όλους που γιορτάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου