Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Καλημέρα αγαπητοί μου φίλοι και φίλες
Σήμερα είναι Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018  και αν υπολογίσουμε τις ημέρες  από την αρχή του έτους βρισκόμαστε στην 291 ημέρα.
Ο καιρός είναι καλός και σήμερα . Έχει αραιή συννεφιά και   το ίδιο βοριαδάκι,όπως και χθες.
Σήμερα η Εκκλησία  τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ιωήλ.
Είναι ένας σημαντικός προφήτης από τους λεγόμενους μικρούς προφήτες,γιατί δεν έχει συγγράψει πολλά  βιβλία.
Οι προφητείες του περιλαμβάνονται σε ένα μοναδικό  βιβλίο που έγραψψε, το οποίο θεωρείται κόσμημα της εβραϊκής φιλολογίας,με περίτεχνο και ζωηρό ύφος και πολλές πρακτικές συμβουλές.Ο Προφήτης Ιωήλ προφητεύει  την επιδρομή των ακρίδων και της ξηρασίας.Στο βιβλίο του αναφέρει,ότι ο Θεός είναι ελεήμων,οικτίρμων, πολυεύσπλαχνος και πολυέλεος. Να έχουμε τη βοήθεια τους και Χρόνια Πολλά.
Σήμερα στις μαγειρικές μας διεργασίες θα μαγειρέψουμε ένα φαγητό από την  παραδοσιακή κουζίνα  της Παρασκευής  συνεχίζοντας  τις ημέρες των λαδερών φαγητών με οσπριοφαγία. Σήμερα  μαγειρεύουμε Φάβα.Είναι  τα σπόρια  από το φυτό λαθούρι,που είναι διαιτητικά,δεν περιέχουν χοληστερίνη, έχουν μηδαμινές  ποσότητες λίπους,λιγοστό νάτριο αρκετό κάλιο και είναι  ένα φαγητό αρκετά θρεπτικό αρκεί να βράσει καλά.
Εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε μοναχά τα σπόρια από το φυτό λαθούρι.
 Τα  στελέχη του φυτού,οι ρίζες και  τα φύλλα χρησιμοποιούνται από τους γεωργούς ως κτηνοτροφή.
Όμως χρειάζεται προσοχή. Γιατί,αν διατρέφονται τα ζώα
  συνεχώς  με αυτό το είδος  φαγητού,αρρωσταίνουν.Παρουσιάζουν νευρολογικά προβλήματα και τότε τα ζώα γίνονται επικίνδυνα στον άνθρωπο.
Βράζουμε τη φάβα αρκετή ώρα έπειτα την περνάμε από το μπλέντερ  και τη σερβίρουμε με λάδι με κρεμμύδι και σκόρδο,με ελιές και ψωμί φρυγανισμένο και Καλή μας Όρεξη. Με αυτά τα απλά υλικά σερβίρεται η "ανύπαντρη" φάβα,Η " παντρεμένη" φάβα σερβίρεται με σάλτσα ντομάτας μαγειρεμένη,που προσδίδει  γλυκιά γεύση  στο φαγητό.Η φάβα  έγινε  και γλυκό.Πουτίγκα φάβας.Οι γλυκαντικές ουσίες περιορίζουν την κάπως πικρή γεύση της.
και ένα ιστορικό γεγονός από τους παρελθόντες  αιώνες.
Στις 19 Οκτωβρίου 1869 παντρεύτηκαν ο Φερδινάνδος Β' της Αραγωνίας με την Ισαβέλα Α' της Καστίλης.
Το ευχάριστο αυτό γεγονός ένωσε τις δύο χώρες σε μία νέα χώρα,την Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου