Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Kαθαρά Δευτέρα σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2012  και οι Αθηναίοι με τους παρεπιδημούντες συνέρρεαν, αψηφώντας την ψιλή βροχή προφυλαγμένοι κάτω από τις ομπρέλες τους,να γιορτάσουν τα Κούλουμα το έθιμο που έχει μεγάλη διάρκεια χρόνου.Ανάγεται στα χρόνια  μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον κόσμο  να συγκεντρώνεται  στον λόφο του Φιλοπάππου, τον πράσινο πνεύμονα στην καρδιά της Πρωτεύουσας.Να διασκεδάζουν παρέες  συγγενών  και φίλων υπό τους ήχους  παραδοσιακής μουσικής,δημοτικών τραγουδιών, από τη μπάντα του δήμου της Αθήνας.Και να γεύονται τη Λαγάνα,το άζυμο ψωμί,που είναι  συνδεδεμένο με την Καθαρά Δευτέρα με ένα δεσμό αιώνιο.Και όχι μόνο η λαγάνα είναι δεμένη με αυτή την ημέρα.Είναι οι ελιές,ο χαλβάς,τα φρέσκα κρεμμυδάκια,τα ραπανάκια,οι ντομάτες,τα αγγούρια,τα μαρούλια,οι βραστές πατάτες με μπόλικο λεμόνι ή ξύδι,τα αχνιστά μύδια,οι αστακοί,οι πίνες,τα στρείδια,οι γαρίδες,τα χταπόδια και άλλα θαλασσινά που τρώγονται αλάδωτα με μπόλικο λεμόνι.
Τα φασόλια ,τα ρεβίθια,η φάβα,οι φακές όλα καλά βρασμένα χωρίς λάδι και με μπόλικο χυμό λεμονιού.
Οι φακές επιδέχονται ξύδι που τους ταιριάζει περισσότερο από ότι το λεμόνι.
Για να χορτάσει το στομάχι και να ευφρανθεί η ψυχή.
Τα παιδιά επιδίδονται στο πέταγμα του χαρταετού και συναγωνίζονται ποίου ο χαρταετός θα ανέβει πιο ψηλά στον ουρανό.
"Αμόλα καλούμπα" φωνάζουν οι πατεράδες στους κανακάρηδες τους για να βοηθήσουν στο ανταγωνιστικό αυτό  παιχνίδι της Καθαράς Δευτέρας.
Στο πέταγμα ψηλά του χαρταετού βοηθά και ο άνεμος αν φυσά δυνατά,όπως σήμερα
Ο ουρανός ψηλά γέμισε από πολύχρωμα αστέρια,τους χαρταετούς, που πετούν με υπερηφάνεια μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα επικίνδυνα στους μικρούς και στους  μεγάλους, που επιδίδονται με πολύ κέφι με αυτό  το έθιμο,με το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα.
Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας  συνεχιζόταν παλιά μέχρι τις βραδινές ώρες στις  Στύλες του Ολυμπίου Διός, με τραγούδια και χορούς.
Πιθανόν,λέει ο Γρηγόρης Καμπούρογλου ο πατέρας του λογοτέχνη  Δημήτρη Καμπούρογλου, η λέξη Κούλουμα να προέρχεται από αυτό το γεγονός. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι οι κολώνες στα αρχαία λέγονται " κολούμνας" αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή.
Με τη μετεξέλιξη της λέξης φθάσαμε στα σημερινά Κούλουμα.
Ένα άσμα της  παλιάς εποχής παρακινούσε τους πολίτες να μεταβούν στις ολύμπιες στύλες ,όπου η γιορτή συνεχίζονταν.
Έλεγε " Μασκαράδες και πολίται στις Ολύμπιες στύλες να βρεθείτε".
Έδιναν ραντεβού σε εκείνο το μέρος το  βράδυ  για τη  συνέχεια  του γλεντιού της Καθαράς Δευτέρας.
Μασκαράδες υπάρχουν ακόμα και την  Καθαρά  Δευτέρα σαν συνέχεια του ολονύκτιου γλεντιού της τελευταίας αποκριάτικης Κυριακής.
Το αθηναϊκό αυτό έθιμο τα Κούλουμα συνεχίστηκε μεταδιδόμενο σε όλη την Ελλάδα,όπου επικρατεί μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου