Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Αγαπητοί μου αναγνώστες,αγαπητά μου παιδιά,Έλληνες και Ελληνίδες,φίλοι και φίλες.Απεφάσισα σήμερα να σας εισαγάγω σε μία σημαντική επιστήμη την Ορυκτολογία.Την Πετρολογία,όπως ειδικά ονομάζεται.Πετρολογία.Δεν είναι η Πατρολογία ο κλάδος της Θεολογικής επιστήμης ο οποίος μελετά τους άγιους Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
Είναι η Πετρολογία η οποία μελετά τα πετρώματα τους λίθους και τις πέτρες που υπάρχουν στο έδαφος και στο υπέδαφος της γης που περπατάμε.
Τα πετρώματα αποτελούνται από αθροίσματα ορυκτών,από συγκεντρωμένα ορυκτά.  Ορυκτά λέγονται οι ανόργανες ενώσεις που αποτελούνται από χημικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο έδαφος από γεννησιμιού τους,όπως λέμε.Με φυσικό τρόπο.


Δεν τα τοποθέτησε εκεί κάτω ανθρώπου χέρι παρά μόνο το χέρι του Θεού. Η φύση.
Τα ορυκτά ως επί το πλείστον είναι κρυσταλλικά σώματα που επιδέχονται αλλαγή,αλλάζουν μορφή και σχήμα.
Ένα ορυκτό με αυτές τις ιδιότητες είναι ο αλλακτίτης που  είναι μια παραλλαγή  μια μετεξέλιξη του σταλακτίτη.
Το ορυκτό, τον αλλακτίτη, συναντάμε  στις Σκανδιναβικές χώρες και ειδικά στη Σουηδία. Το σημαντικό στο ορυκτό αυτό είναι το φαινόμενο της διπλής διάθλασης  του φωτός,που παρουσιάζει ο αλλακτίτης  περισσότερο από τα άλλα ορυκτά.
Το σπουδαίο είναι,ότι το χρώμα  του  αλλάζει και από ερυθρό γίνεται πράσινο ανάλογα στη θέση που βρισκόμαστε,όταν το παρατηρούμε. Αυτή η μεταβλητότητα του φαινομένου,η χρωματική αλλαγή του ορυκτού, η οποία  οφείλεται στην  με διαφορετικό τρόπο απορρόφηση των ακτίνων του ήλιου που πέφτουν πάνω του. Αυτή η ιδιότητα,αυτή η μαγευτική ιδιότητα της αλλαγής των χρωμάτων του ορυκτού  έδωσε το όνομα της στο ορυκτό,που ονομάζεται αλλακτίτης και προέρχεται από την ελληνική λέξη. Αλλαγή!
Ελπίζω να μην σας κούρασα αν η ορυκτολογία δεν είναι από τα αγαπημένα σας. Οι γνώσεις όμως σε οποιονδήποτε επιστημονικό τομέα,αν μεταδίδονται με απλό διδακτικό τρόπο,γίνονται εφόδιο στη ζωή και  μας  παρέχουν ένα πρόσθετο αξιοπρόσεκτο  όφελος  που διευρύνει τις γνώσεις μας και διαμορφώνει ευθαρσώς την  προσωπικότητας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου