Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012



Στις 29 Φεβρουαρίου 1792, πριν 220 χρόνια, γεννήθηκε στην πόλη Πεζάρο  της   Ιταλίας, ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης όπερας ο Τζοακίνο Ροσσίνι.
Ο ιδρυτής  της "Ιταλικής Όπερας",την οποίαν ανέβασε σε υψηλά επίπεδα τέχνης με τα θέματα τα οποία συνέθεσε. Από όπερες με απλά και ευχάριστα θέματα μέχρι συνθέσεις με θέματα σοβαρότερα,με θρησκευτική  μουσική,με μουσική δωματίου  και άλλες μουσικές εξάρσεις.Ήταν μόνον 20 χρονών όταν η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας του και έγινε γνωστός παγκοσμίως. Η όπερα "Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι" και η όπερα " Τανκρέδος",οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, ήταν η αιτία
Στις 20 Φεβρουαρίου 1816 παρουσιάστηκε πρώτη φορά   στη Ρώμη η πιο γνωστή όπερα του ο "Κουρέας της Σεβίλλης", με μεγάλη επιτυχία.
Ο ίδιος δήλωσε ότι συνέθεσε αυτό το έργο σε δώδεκα ημέρες,σε χρόνο ρεκόρ.
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε,ανάλογη με αυτήν του Κουρέα της Σεβίλλης,η όπερα "Σταχτοπούτα" το 1817.
Μέχρι το 1823 ο Ροσσίνι είχε γράψει τις συνθέσεις σε 20 όπερες.
Την εποχή που βρισκόταν στο Παρίσι το 1824 έως το 1829 έγραψε τον "Γουλιέλμο Τέλλο".
Ο βιογράφος του είπε ότι η περιουσία του συνθέτη εκτιμήθηκε σε 2,5 εκατομμύρια φράγκα σε αντιστοιχία με τα σημερινά ποσά,αναλογούν σε 1,4 εκατομμύρια δολλάρια.
 Ένα μέρος από τα χρήματα αυτά έλαβαν οι κληρονόμοι του και το άλλο ποσοστιαίο μέρος παραχώρησαν στην κοινότητα της πόλης Πεζάρο,όπου γεννήθηκε. Εκεί ιδρύθηκε το ωδείο της πόλης,το οποίο μετετράπη σε Κρατικό Ωδείο Τζοακίνο Ροσσίνι.
Την επιμέλεια του ωδείου έχει το ίδρυμα Ροσσίνι.
Του οποίου  σκοπός είναι η προώθηση του έργου και της προσωπικότητας του συνθέτη.
Στο ίδρυμα Ροσσίνι συμπεριλαμβάνεται και το φεστιβάλ όπερας Ροσσίνι.
Ο Ροσσίνι έλαβε την επωνυμία "Μότσαρτ της Ιταλίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου