Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

14 Φεβρουαρίου η χθεσινή ημέρα και η Καθολική Εκκλησία γιόρταζε τον Άγιο της Βαλεντίνο,που θεωρείται ο προστάτης των ερωτευμένων. Η εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, λένε, πως καθιερώθηκε στην χώρα μας το έτος χίλια εννιακόσια εβδομήντα επτά.Εμείς γνωρίσαμε τον άγιο Βαλεντίνο στις αρχές της δεκαετίας του '80  εκεί γύρω στο '85 ή και λίγο ενωρίτερα, Η ημέρα αυτή, τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας με την γιορτή του, είχε μεγάλη ενάργεια,μεγάλη λαμπρότητα. Αυτή την ημέρα επικρατούσε μεγάλη αναταραχή και συγκίνηση.
Τα ανθοπωλεία εκείνη την ημέρα βρέθηκαν  στο απόγειο του καταναλωτικού ενθουσιαστικού μεγαλείου των ερωτευμένων,όπως και  οι κάρτες με τις ανάλογες ευχές ,τα δωράκια που αντάλλαζαν οι ερωτευμένοι,τα ποτά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τα τραπεζώματα στην ταβέρνα ή στο σπίτι με τα νόστιμα εδέσματα,που ταιριάζουν αυτή  την ημέρα,δεδομένου ότι ο έρωτας από το στομάχι αρχίζει,εννοώντας ότι ένα νόστιμο φαγητό γίνεται αφορμή για την έναρξη μιας μεγάλης αγάπης.
Αν κάνουμε μια στατιστική έρευνα ανάμεσα  στα ζευγάρια που η αγάπη και ο έρωτας τους έχουν μεγάλη διάρκεια,αυτή η διαπίστωση είναι αληθινή.
Να κάνουμε τώρα ένα μικρό αφιέρωμα στον ξενόφερτο άγιο Βαλεντίνο.
Άγιος είναι και χρειαζόμαστε τις ευλογίες και την προστασία του.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον δικό μας,τον ορθόδοξο χριστιανικό άγιο της αγάπης που είναι ο άγιος Υάκινθος.
Ο λαός μας λέει ότι "Και ο άγιος φοβέρα θέλει".
Με αυτό τον τρόπο θα φέρουμε αντιμέτωπους τους δύο αγίους για να συναγωνίζονται στην ποσότητα των αγαπημένων ζευγαριών που θα επιτύχουν την σύζευξη και το γάμο τους.
 Η παράδοση λέει ότι τον τρίτο μετά Χριστό αιώνα,στη Ρώμη,όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος,η Ρώμη περνούσε δύσκολες ημέρες.
Οι πόλεμοι και οι ταραχές ήταν σε ημερήσια διάταξη.Αλλά και οι διωγμοί των χριστιανών σε μεγάλη έξαρση. Ο Αυτοκράτορας διέταξε με νόμο να απαγορευθούν οι γάμοι και οι νέοι να σπεύσουν στον πόλεμο. Στον ορίζοντα του Κλαύδιου ο φόβος ήταν ορατός. Ο φόβος μήπως τα νιάτα μπροστά στην αγάπη δεν υπολογίζουν τις διαφορές και συνάπτουν γάμους οι ειδωλολάτρες με τους χριστιανούς. Οι χριστιανοί άνθρωποι της αγάπης και της ειρήνης,ήταν οπαδοί των λόγων που ειπώθηκαν αργότερα "Κάνε έρωτα,όχι πόλεμο". Έτσι οι νέοι,όπως είναι φυσικό δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις αγαπημένες τους και να τρέχουν στον πόλεμο,διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Δεν ήθελαν" Να αφήσουν τον γάμο και να πάνε για πουρνάρια",όπως λέει και ο λαός μας.
Εκείνη τη κρίσιμη στιγμή σαν " ο από μηχανής Θεός",που λένε οι αρχαίοι μας πρόγονοι,παρουσιάστηκε ένας ιερέας στη Ρώμη. Ήταν ο άγιος Βαλεντίνος,που δεν ήταν άγιος, ήταν μόνο ιερέας, που βοηθούσε τους χριστιανούς και κρυφά πάντρευε τα ζευγάρια. Γρήγορα οι πληροφορίες έφτασαν στα αυτιά του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κλαύδιου,ο οποίος διέταξε αμέσως να παρουσιάσουν ενώπιον του τον ιερέα Βαλεντίνο,ο οποίος βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τον ειδωλολάτρη Αυτοκράτορα γιατί έδειξε ανυπακοή στους νόμους του κράτους.
Αυτή η ημέρα ήταν η 14η Φεβρουαρίου του έτους 269 μετά Χριστόν.
Ήταν η παραμονή της ειδωλολατρικής εορτής των Ρωμαίων που ονομαζόταν Λουπερκάλια,που  ήταν γιορτή αφιερωμένη στον έρωτα και τη γονιμότητα.
Έτσι ένας ακόμα ανταγωνισμός ανάμεσα στους ειδωλολάτρες και τους χριστιανούς έληξε με τη νίκη των Καθολικών  χριστιανών,που ανέδειξαν και τιμούν τον ιερέα Βαλεντίνο ως άγιο και προστάτη των αγαπημένων και ερωτευμένων ζευγαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου