Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017



Η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα.Είναι ένας θαυματουργός άγιος.
Καταγόταν από εύπορη οικογένεια.Ο πατέρας του ήταν βοσκός. Ο Σπυρίδων ήταν εγγράμματος και έλαβε καλή μόρφωση.Όμως δεν άφησε το ταπεινό  επάγγελμα του βοσκού,που ασκούσε και ο πατέρας του.Με τη  διαφορά ότι ο Σπυρίδων ως εγγράμματος,έγινε ο οδηγός και ο αρχηγός στους άλλους βοσκούς,τους οποίους συνόδευε στους ιερούς ναού; και μετά τους εξηγούσε τα ευαγγέλια και τις αποστολικές περικοπές.
Μετά τον θάνατο της συζύγου του,η οποία άφησε ορφανή την κόρη τους Ειρήνη,αφοσιώθηκε περισσότερο στον Θεό και στη διδασκαλία του θείου λόγου.
Αργότερα ο Σπυρίδων χειροτονήθηκε ιερέας και υπήρξε ένας  σωστός ιερέας με τις αρετές που κοσμούν έναν αληθινό ιερέα,όπως τον θέλει ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος αναφέρει στην επιστολή του προς Τιμόθεο Α' γ 2-7 τις αρετές που είναι ανάγκη να  ρυθμίζουν τον βίο έναν αληθινού  ιερέα.
"Ανεπίληπτο,νηφάλιο,σώφρονα,κόσμιο,φιλόξενο,διδακτικό,τέκνα έχοντα εν υποταγή μετά πάσης σεμνότητας
Ο Σπυρίδων σαν ιερέας είχε όλα αυτά τα προσόντα  γιαυτό ο λαός και ο κλήρος στις εκλογές μετά την χηρεία  του Επισκοπικού θρόνου στην Τριμυθούντα της Κύπρου  ψήφισαν δια βοής τον ιερέα Σπυρίδωνα,ως Επίσκοπο Τριμυθούντας.
Ο Σπυρίδων ως Επίσκοπος  προχώρησε περισσότερο στην αρετή πολλαπλασιάζοντας τα θεία αυτά  προσόντα στο χαρακτήρα του,ώστε ο Θεός αξίωσε τον Σπυρίδωνα  να κάνει πολλά θαύματα..
Ο Επίσκοπος Σπυρίδων συμμετείχε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια  της Βιθυνίας επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.Στη Σύνοδο αυτή ο Επίσκοπος Σπυρίδων με τα τσουχτερά λόγια του έκανε τους οπαδούς του Αρείου να  φύγουν και έτσι αποδείχτηκε  ως ένας από τους λαμπρούς υποστηρικτές της ορθόδοξης πίστης.
Η παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος Σπυρίδων στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας, μετά την ομιλία του έκανε το σταυρό του με το δεξί του χέρι.Στο αριστερό του χέρι κρατούσε ένα κεραμίδι.Με τα  τυπικά της Αγίας Τριάδας λόγια είπε "Εις το όνομα του πατρός" και ύψωσε το κεραμίδι να φ φανεί πάνω στο κεραμίδι η φωτιά, με την οποία είχε ψηθεί το κεραμίδι.Όταν είπε "και του Υιού" έτρεξε νερό προς τα κάτω,με το οποίο  ζυμώθηκε το χώμα στο κεραμίδι και,όταν είπε "και του Αγίου Πνεύματος" έδειξε μέσα στη χούφτα του το χώμα που απέμεινε.
Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το έτος  270 μετά Χριστόν στο χωριό Άσσια της Κύπρου και απεβίωσε ειρηνικά στις 12 Δεκεμβρίου το έτος 350 μ.Χ.
Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο πολιούχος άγιος στον Πειραιά,στην Κέρκυρα,στο Μεσολόγγι,στη Βόνιτσα και στα Χανιά.
Χρόνια Πολλά  στους γιορτάζοντες και βοήθεια μας ο Άγιος Σπυρίδων  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου