Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ο προστάτης άγιος των ναυτικών
Τον Άγιο Νικόλαο  τιμά σήμερα τόσο η Ορθόδοξη όσο και η Καθολική Εκκλησία.Ολόκληρη η ζωή Του είναι σαν ένα  παραμύθι.Γεννήθηκε στα Πάταρα  της  Λυκίας της Μικράς Ασίας από ευσεβείς γονείς,οι οποίοι έδωσαν στο παιδί τους καλή μόρφωση.Από νεαρά ηλικία προσήλθε στον μοναστικό βίο στην μονή της Σιών στα Μύρα.Αργότερα έγινε ηγούμενος της μονής και έπειτα  χειροτονήθηκε επίσκοπος Μύρων.
Ήταν τα χρόνια  των διωγμών των χριστιανών και  ούτε ο Νικόλαος δεν γλίτωσε Όταν Αυτοκράτορας της Ρώμης  ήταν ο  Διοκλητιανός, ο Νικόλαος διώχθηκε και βασανίσθηκε.Επί Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, φυλακίσθηκε.
Ο Άγιος Νικόλαος  είναι ένας από τους αγίους με μεγάλη δημοτικότητα.Είναι ο προστάτης άγιος της Ρωσίας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.Είναι ο κατεξοχήν προστάτης των ναυτικών και σε πολλές χώρες είναι ο προστάτης άγιος ων παιδιών και των εμπόρων.Σε μερικές χώρες είναι ο προστάτης των λογοτεχνών και  των μελετητών επιστημονικών θεμάτων.Σε άλλες χώρες είναι ο προστάτης άγιος των κλεπτών.Πώς συνέβη  αυτό.
Ο Άγιος Νικόλαος είχε μία περιπέτεια με κλέπτες,τους οποίους ανάγκασε να επιστρέψουν τα κλοπιμαία.Από το περιστατικό αυτό ονόμαζαν τους  κλέπτες στην Μεσαιωνική Ευρώπη   οι "υπάλληλοι του Αγίου Νικολάου".
Ποικίλουν οι τρόποι με τους οποίους παρουσιάζεται ο Άγιος Νικόλαος στην τέχνη. Συνήθως απεικονίζεται με λαμπρά επισκοπικά  άμφια  και στην Ευρώπη το ίδιο με τη διαφορά,ότι εκεί παρουσιάζεται με τρία παιδιά δίπλα σε ένα ξύλινο δοχείο.
Η απεικόνιση αυτή οφείλεται σε ένα παραδοσιακό παραμύθι το οποίο λέει,ότι ο Άγιος Νικόλαος  έκανε  το θαύμα του και επανέφερε στη ζωή τους τρεις νέους μίας πλούσιας οικογένειας,τους οποίους δολοφόνησε ένας ασυνείδητος  πανδοχέας στα Μύρα και τους έκρυψε σε ένα  κάδο που χρησίμευε να παστώνουν τρόφιμα.Τα τρία νεαρά παιδιά,λέγει ο θρύλος,διανυκτέρευσαν στο πανδοχείο του πηγαίνοντας προς  την Αθήνα  να συνεχίσουν τις σπουδές τους.Από το γεγονός αυτό θεωρείται ο Άγιος Νικόλαος  προστάτης των νέων.
Στις Κάτω Χώρες και στην επαρχία του Ρήνου η εορτή του Αγίου Νικολάου επί πολλά χρόνια εθεωρείτο πολύ σπουδαία εορτή.
Όταν όμως άρχισε να αυξάνει σε σπουδαιότητα στα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα η εορτή των Χριστουγέννων και η σπουδαιότητα  του Χριστουγεννιάτικου  δένδρου άρχισαν να παραμελούν την εορτή του Αγίου Νικολάου και να συγχωνεύουν την παλαιά  εορτή με τη  νέα και να αφοσιώνονται στην Χριστουγεννιάτικη εορτή .Έτσι στις  αγγλοσαξονικές  χώρες ο Σάντα Κλάους είναι  ο ολλανδικός Sant  Nicolas και αντιστοιχεί προς τον δικό μας Άγιο Βασίλειο.
Πολλές είναι οι παραδόσεις που  διηγούνται τα θαύματα  του Αγίου Νικολάου και τη σωτηρία πλοίων και ναυαγών.Λένε ότι τα παλαιά χρόνια  στην Κρήτη οι πειρατές ξεχώριζαν από τα υπάρχοντα που άρπαζαν,από τη λεία τους δηλαδή,ένα μερίδιο για τον Άγιο Νικόλαο.Στην Ελλάδα πολλές Εκκλησίες είναι αφιερωμένες στο όνομα  του και πολλές πόλεις και χωριά  τιμούν τον Άγιο Νικόλαο και φέρουν το όνομα  Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου