Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ο Άγιος Ελευθέριος
Η Ορθόδοξη Εκκλησία,η Καθολική και η Αγγλικανική  μνημονεύουν  και τιμούν τον Άγιο Ελευθέριο,ο οποίος χειροτονήθηκε διάκονος  στην ηλικία των δεκαπέντε ετών και Επίσκοπος στην ηλικία των είκοσι ετών. Ανατράφηκε από την μητέρα του στις διδαχές του Ευαγγελίου με τις οποίες είχε ανατραφεί και η ίδια.από  τους μαθητές του Ημών Ιησού Χριστού,τον Πέτρο και τον Παύλο.Η μητέρα του,όταν το παιδί της έφθασε στην εφηβική ηλικία  ταξίδεψαν  στη Ρώμη.Εκεί βρισκόταν ο Επίσκοπος Ανίκητος ,ο οποίος,όταν γνώρισε τον Ελευθέριο εκτίμησε τη νοημοσύνη του έφηβου νέου,το αγνό του ήθος και την πίστη που διέκρινε να έχει προς τον Θεό και προς τη χριστιανική  θρησκεία.Ήταν τον δεύτερο μετά Χριστόν αιώνα.Ο Επίσκοπος Ανίκητος τον ανέλαβε υπό την προστασία του. και χειροτόνησε τον 15χρονο Ελευθέριο ως Διάκονο.Σε τρία χρόνια χειροτονήθηκε ιερέας  και όταν έγινε είκοσι ετών,ο κλήρος και ο λαός ψήφισαν τον Ελευθέριο ως Επίσκοπο Ιλλυρικού,της Αλβανίας δηλαδή με έδρα την Αυλώνα.
Χειροτονήθηκε στην ηλικία ων είκοσι ετών,γιατί τότε οι κανόνες που καθόριζαν την ηλικία της  χειροτονίας του Επισκόπου έγιναν αργότερα.. Η χειροτονια του Ελευθερίου  ως Επισκόπου έγινε "κατ οικονομία" Θεού,για τις μεγάλες αρετές  και την σοφία ποδιέκριναν αυτό το νέο παιδί.Ο Άγιος Ελευθέριος έκανε πολλά θαύματα και η φήμη της αρετής του   ήταν μεγάλη και  έφθασε μέχρι τη Βρεττανία,έτσι ώστε ο βασιλιάς της ο Λούκιος έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο,όπου δήλωμε,ότι αυτός και ο λαός του θέλουν να ασπαστούν τον χριστιανισμό.Αμέσως ο Ελευθέριος έστειλε δύο κατηχητές για να τους κατηχήσουν και να τους βαπτίσουν χριστιανούς
Όταν όμως ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας,ο Σεπτίμιος έμαθε για τη χριστιανική δράση του Ελευθερίου διέταξε να τον συλλάβουν.
Ο Άγιος Ελευθέριος πέρασε πολλά βασανιστήρια.
Τέλος οι ειδωλολάτρες τον οδήγησαν στο Κολοσαίο εκεί  όπου  διακέδαζαν με τους χριστιανούς που ρίπτονταν στα άγρια θηρία.
Τα άγρια θηρία όμως δεν τον πλησίασαν.Ο Ελευθέριος αποκεφαλίστηκε μαζί με τη μητέρα του και η μνήμη τους εορτάζεται στις 15 Δεκεμβρίου.
Βοήθεια μας και Χρόνια Πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου