Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Οι Δέκα  Κρητικοί  Μάρτυρες
Κρήτης τα εύοσμα άνθη τιμήσομεν την εξανθήσασα άνθη τα τίμια,τους μαργαρίτας του Χριστού Μαρτύρων τους ακρέμονος.
Δέκα γαρ υπάρχοντες αριθμού, οι μακάριοι,δύναμιν μυρίοπλον των δαιμόνων κατήσχυναν και τους στεφάνους εδέξαντο.
Μάρτυρες Χριστού οι καρτερόψυχοι.
Ο Ύμνος αυτός είναι το Απολυτίκιο της σημερινής εορτής των Αγίων Δέκα,που τιμά τη μνήμη τους η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα 23 Δεκέμβρη.
Είναι οι Δέκα κατηχητές,οι Δέκα Διδάσκαλοι του Ευαγγελίου στην Κρήτη. Έζησαν στην Κρήτη το 250 μετά Χριστόν.
Ο Θεόδουλος,ο Σατορνίνος,ο Εύπορος, ο Γελάσιος και ο Ευνικιανός από την Γορτυνία Κρήτης. Ο Ζωτικός από την Κνωσσό,ο Αγαθόπους από τον λιμένα Πανόρμου,ο Βασιλείδης από την Κυδωνία,ο Ευάρεστος και ο Πόμπιος από το Ηράκλειο.
Όλοι και οι Δέκα μαρτύρησαν στην Κρήτη,όταν Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν ο Δέκιος και ο νόμος για τους  διωγμούς  των χριστιανών βρισκόταν σε εξέλιξη. Οι μετέπειτα Άγιοι Δέκα με πολύ ζήλο εργάζονταν για τη διάδοση του Ευαγγελίου στο νησί.Προδόθηκαν και οδηγήθηκαν στον  Έπαρχο Κρήτης,ο οποίος ονομαζόταν Δέκιος,όπως και ο Αυτοκράτορας.Ο Έπαρχος προσπάθησε να τους βγάλει από τον χριστιανικό δρόμο δίνοντας τους υποσχέσεις απολαύσεων και ηδονών,αλλά δεν  το κατόρθωσε.Διέταξε να  τους βασανίσουν και αυτοί υπέμειναν τα μαρτύρια με γενναιότητα.Έπειτα με μία  άλλη διαταγή του Έπαρχου τους αποκεφάλισαν και έτσι φόρεσαν το στεφάνι της αγιοσύνης.
Χρόνια Πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου