Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Συνέχεια Το συγγραφικό έργο του Ισοκράτη
Ο Περί ειρήνης λόγος του Ισοκράτη
Είναι από τους πλέον σημαντικούς λόγους του ρήτορα  με  συμβουλές,που έχουν διαχρονική σημασία  και διασώθηκαν μέχρις ημών για να τις μελετούμε,να μαθαίνουμε,να εκτιμούμε, να εφαρμόζουμε,να χρησιμοποιούμε σαν όργανο προσανατολισμού για την ανύψωση των αναγκαίων  φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς και στα έθνη.
Ήταν την Άνοιξη του  έτους 378 π.Χ όταν οι Αθηναίοι αποφάσισαν
να συμμαχήσουν με τους Θηβαίους.Την  απόφαση αυτή πήραν σε μία γενική  συνέλευση των κρατών στην εκκλησία του δήμου. Η συνέλευση  αποσκοπούσε να  συγκρατήσει τη Σπάρτη  από τις επιδρομές στις οποίες προέβαινε.Έτσι οι Αθηναίοι έστειλαν πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο. Προσήλθαν η Χίος,η Μυτιλήνη,η Ρόδος,η Θήβα και το Βυζάντιο. Υπέγραψαν με τους Αθηναίους το σύμφωνο της συμμαχίας,το οποίο γνωρίσαμε  από τις επιγραφές που διασώθηκαν.
Ο Ισοκράτης στον Περί ειρήνης λόγο του μιλάει για  την απόφαση που πήρε να μιλήσει με παρρησία,ανοιχτά δηλαδή,έξω από τα δόντια που λέμε και να εκφέρει τη δική του πρόταση.Να γίνει ειρήνη.Αυτό ήταν το ερώτημα στη γενική συνέλευση των λαών.
Πόλεμος ή ειρήνη.
Ο Ισοκράτης στο λόγο του αυτόν προτείνει ειρήνη.
Μιλά για τους κινδύνους που πέρασαν οι Αθηναίοι που προήλθαν από την ενασχόληση τους με πολλές υποθέσεις. Αναγνωρίζει όμως ότι ως κράτος ήταν δίκαιοι και βοήθησαν τους αδικημένους και δεν ήθελαν τα ξένα πράγματα..Καταδίκασαν το   πολίτευμα  της  μοναρχίας  με την θέληση ων Ελλήνων,τους οποίους με πολύ επιπολαιότητα,λέγει ο Ισοκράτης,περιφρονούμε εδώ  και πολύ καιρό.Μιλάει ο Ισοκράτης για τους δημαγωγούς που απαξίωναν τις προσταγές της ηθικής. Στην προσπάθεια να εγκαταλείψει η Αθήνα την πολυπραγμοσύνη της ο ρήτορας προτείνει,ότι είναι αναγκαίο να εγκαταλείψουν οι Αθηναίοι την φιλοδοξία για θαλάσσια ηγεμονία. και ο ρήτορας αιτιολογεί την σκληρή κριτική που ασκεί και λέγει για  τις οδυνηρές επιπτώσεις για τους Σπαρτιάτες.
Μιλά επίσης ο Ισοκράτης για την ηγεμονία και την συγκρίνει με την τυραννία.Μιλάει για  την αξία  της σωφροσύνης και αναφέρει την περίπτωση των Μεγαρέων.
Αναφέρει τη φαυλότητα των Αθηναίων δημαγωγών και προτείνει
μέτρα για την επαναφορά στην προτέρα κατάσταση.
Ο Περί ειρήνης λόγος του Ισοκράτη είναι ένας από τους σημαντικότερους  συμβουλευτικούς λόγους του ρήτορα.
Ο Ισοκράτης,όπως και οι άλλοι αττικοί ρήτορες της κλασσικής αρχαιότητας, επιδιώκει να προσφέρει μία ευρύτερη πνευματική καλλιέργεια.κΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου