Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

 Μέγας Ναπολέων ο Α'. Συνέχεια.

Ο Ναπολέων  αποβιβάστηκε στο Φρεζύ  με ζητωκραυγές και επευφημίες από το πλήθος. Ο  Δεύτερος Συνασπισμός είχε καταφέρει στη Γαλλία  σφοδρά πλήγματα ενώ η Ιταλία είχε απολεσθεί.Η κατάσταση άρχισε να γίνεται πιο σταθερή μετά από την νίκη  στη Ζυρίχη του Μασσενά.Στο εσωτερικό το Διευθυντήριο παρέμενε στην εξουσία  μόνο με  πλήγματα,βάλλοντας  με ηθικές και υλικές συνέπειες,εναντίον πότε της δεξιάς και πότε της αριστεράς.Ο πληθωρισμός είχε πλήξει την οικονομία της χώρας.Η μεγάλη αστική τάξη  ήταν τρομοκρατημένη.Τα στρατεύματα ήταν δυσαρεστημένα και πολλοί μιλούσαν περί αλλαγής του συντάγματος.Αυτοί ήσαν που αναζητούσαν τον κατάλληλο σωτήρα.Ο Βοναπάρτης συμμάχησε με ένα από τα μέλη του Διευθυντηρίου τον Σιεγιές και ήδη προετοίμαζε το πραξικόπημα το οποίο επακολούθησε ως εξής. Στις 9 Νοεμβρίου,στις 18 Μπρυμαίρ εψηφίσθη  η μεταφορά των δύο συνελεύσεων,των Παλαιών και των Πεντακοσίων στο Παρισινό προάστιο Σαιν Κλου. Την επομένη ημέρα ο Ναπολέων ανέλαβε την διοίκηση της φρουράς των Παρισίων.Διεσώθη  με την ετοιμότητα του Αδελφού του Λουκιανού,ο οποίος ήταν πρόεδρος των Πεντακοσίων.Ο αδελφός του ενήργησε ταχύτατα.Έστειλε τους γρεναδιέρους του Μυρά να τρέψουν σε φυγή τους αντιπροσώπους. Την εσπέραν της ίδιας ημέρας η συνέλευση των Παλαιών  ανέθεσε την υπατεία προσωρινά στον Ναπολέοντα και στους Ροζέ Ντυκό και Πιέρ Σιεγιές.Όλοι πίστευαν ότι ο Σιεγιές ήταν ικανός να επιβληθεί στον Ναπολέοντα και να τον καταστήσει κατώτερο του. Πολύ σύντομα όμως έγινε φανερό ότι ο κυρίαρχος ήταν ο Ναπολέων με τις θαυμάσιες πνευματικές  και φυσικές ικανότητες του,οι οποίες ευρίσκοντο σε άψογον συνεργασία και καθόρισαν την κατάσταση. Εργαζόταν με εκπληκτικές ικανότητες με τις οποίες ήταν προικισμένος.Ελάμβανε αποφάσεις με απίστευτη ταχύτητα και διέθετε μία απίστευτη ικανότητα αφομοίωσης. Όλες αυτές τις ικανότητες συμπλήρωνε μια αστείρευτη φαντασία και επιπροσθέτως η ελκυστική παρουσία του έθελγε,μάγευε τα πλήθη. Μια   μορφή φυσική εξουσιαστού, που χαρακτήριζε την προσωπικότητα  του προερχόταν από τις  κατά περίσταση  στάσεις  που έδινε στο σώμα του. Είχε την ικανότητα να αποδίδει τα συναισθήματα του με πληθώρα αποχρώσεων από την υπολογισμένη απλότητα μέχρι τον δεξιοτεχνικό  τρόπο του  να παρουσιάζει βίαιο χαρακτήρα.Επολιτεύετο με ευφυϊα και σύνεση επιδιώκοντας να φθάσει στα ανώτατα αξιώματα.
Παρουσίαζε τον εαυτόν του με το ένδυμα του διανοούμενου και μετριοπαθούς πολιτικού.
Ανακοίνωσε επίσημα την επιθυμία του  για επαναφορά της εσωτερικής ασφάλειας  και της κοινωνικής τάξεως στην κατάσταση των προηγούμενων καλών χρόνων. Ο Ναπολέων γνώριζε πολύ καλά ότι οι Γάλλοι επιζητούσαν ειρήνη  με επιμονή.Με αυτές τις διακηρύξεις του καλλιεργούσε τη δημοτικότητα του. Παράλληλα ετοίμαζε σχέδιο νέου συντάγματος  και γι αυτό προέβαινε σε συνελεύσεις.Το νέο σύνταγμα τελικά παρουσίαζε  ένα συμβιβασμό των ιδεών του Σιεγιές με τις απολυταρχικές τάσεις του Ναπολέοντα.Ένας κατάλογος με προσωπικότητες  από τις οποίες θα προήρχοντο οι υποψήφιοι,περιόριζε την ισχύ της λαϊκής ψήφου.
Την  εκτελεστική εξουσία ασκούσαν τρεις ύπατοι από τους οποίους ο πρώτος ύπατος είχε την ευρύτερη εκτελεστική εξουσία καθώς και την δικαιοδοσία να ανακοινώνει νομοσχέδια. Με προτροπή του Ναπολέοντα ο Σιεγιές όρισε ως υπάτους τον υπουργό Δικαιοσύνης Καμπασερές και τον  Λαμπρέν,οι οποίοι αποτέλεσαν μία νέα τριανδρία στην οποίαν ο Ναπολέων ορίσθηκε πρώτος ύπατος.Την νομοθετική εξουσία αποτελούσαν τέσσερα σώματα.Το Τριβουνάτο.Το Νομοθετικό Σώμα.Το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Γερουσία.Τον Φεβρουάριο του έτους 1800 με  δημοψήφισμα έγινε  αποδεκτό το νέο σύνταγμα.
Ο Ναπολέων μόνος σχεδόν εξουσιαστής επεδόθη στην προσπάθεια να σταθεροποιήσει την θέση του και να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του οι οποίες ήταν: η εδραίωση της εσωτερικής τάξης και η σύναψη ειρήνης.Ανέλαβε την αρχηγία της στρατιάς των εφέδρων  και στις 15 Μαϊου 1800 διέβη τας Άλπεις περνώντας μέσα από τη διάβαση του Αγίου Βερνάρδου και στις 7 Ιουνίου έφτασε στο Μιλάνο.Στις 14 Ιουνίου ο στρατός του απροσδόκητα συνάντησε στην πεδιάδα του Πεδεμοντίου  τις Αυστριακές ισχυρότατες δυνάμεις.Τα γαλλικά στρατεύματα άρχισαν να υποχωρούν.Όταν όμως έφτασε ο στρατηγός Ντεζαί και μετά από μια επίθεση σφοδρή του Κλερμάν η ήττα μετετράπη σε νίκη. Οι πρώτοι αγγελιοφόροι μετέφεραν τις ειδήσεις περί της ήττας  στο Παρίσι.Οι  εχθροί του πρώτου υπάτου ευχάριστήθηκαν πολύ.Η είδηση,που σε λίγο έφτασε  της νίκης, επέβαλε στην αντιπολίτευση σιωπή. Ένας βασιλόφρονας,που ήταν στα πράγματα,που ήταν παράγοντας εκείνη την εποχή  είπε ότι,"εις Μαρέγκο εγένετο η βάπτισις της προσωπικής εξουσίας του Ναπολέοντος". Το Μαρέγκο βρίσκεται στην πεδιάδα του Πεδεμοντίου,όπου συναντήθηκαν τα Αυστριακά με τα Γαλλικά στρατεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου