Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ήρθε ο Καλός ο Μήνας Αυγουστος.Σήμερα είναι Πέμπτη  πρώτη  Αυγούστου 2013.
Βρισκόμαστε στον όγδοο μήνα του έτους και στον τρίτο μήνα του καλοκαιριού.
Ο Αύγουστος έχει 31 ημέρες και πήρε το όνομα του από τον Οκταβιανό Αύγουστο.
Ήταν ο έκτος μήνας στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο, τότε που πρώτος μήνας ήταν ο Μάρτιος  και ονομαζόταν Sextilis από τη Λατινική λέξη sex =έξη.
Ο Οκταβιανός Αύγουστος έδωσε το όνομα του στο μήνα,ο οποίος είχε 30 ημέρες
Ο Οκταβιανός πρόσθεσε μία μέρα, που πήρε από το Φεβρουάριο, για να μην υστερεί από τον Ιούλιο,που ήταν αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα.
Λένε ακόμη,ότι ο Αυγουστος ονόμασε το μήνα για να τιμήσει την Κλεοπάτρα,η οποία απεβίωσε στις 12 Αυγούστου του έτους 30 π.Χ.
Η Κλεοπάτρα ήταν βασίλισσα της Αρχαίας  Αιγύπτου,κατά την Ελληνιστική περίοδο, πριν καταστεί επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Στο Βυζαντινό ημερολόγιο,που ακολουθεί  η Ορθόδοξη Εκκλησία,του οποίου ο πρώτος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος,ο Αύγουστος είναι  ο 12ος μήνας του έτους.
Την  31η Αυγούστου εορταζόταν η παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Το βέβαιο είναι ότι η λέξη Αύγουστος προέρχεται από την  Λατινική λέξη augeo=αυξάνω.
Αυτό το μήνα βρίσκονται σε αύξηση όλα τα γεωργικά προϊόντα και προπαντός τα φρούτα.
Μία άλλη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του είναι ότι το έτος 27 π.Χ.η Ρωμαϊκή Σύγκλητος για να τιμήσει τον Οκταβιανό Αύγουστο που αύξησε την αυτοκρατορία σε Ανατολή και Δύση έδωσε προς τιμήν του την ονομασία Αύγουστος.
Augustus=ο επιφανής, με πολιτική χροιά και ο ιερότατος,με θρησκευτική.
Στο Αττικό ημερολόγιο ονομάζεται Μεταγειτνιών και η διάρκεια του είναι από τις 16 Αυγούστου  μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.
Αυτές τις ημέρες μετακόμιζαν οι Αθηναίοι από το άστυ προς τα προάστεια.
Τις  μετακομίσεις ακολουθούσαν γιορτές που ονομαζόταν "Μετοίκια" ή "Μεταγείτνια" στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι γείτονες.
Οι 12 πρώτες ημέρες του Αυγούστου ονομάζονται "ημερομήνια" και είναι οι μέρες που προλέγουν τον καιρό.
Η κατάσταση του καιρού κάθε  ημέρας είναι  αντίστοιχη  σε κάθε ένα μήνα του έτους.Αυτές οι ημέρες λέγονται και "δρίμες"
Σε πολλές πεςριοχές οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου συμπίπτουν με την "επιτολή" του Σειρίου.
Επιτολή είναι η ανατολή του λαμπρότερου άστρου,που είναι ο Σείριος.
Οι λαογράφοι λένε ότι ο Σείριος είναι το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός και η "εώα επιτολή"αυτή τη χρονική περίοδο στην αρχαιότητα συνδέθηκε με τα "κυνικά καύματα",τα " dies caniculariae" των Λατίνων,που ήταν οι θερμότερες ημέρες του έτους.
Οι αρχαίοι απέδιδαν την αύξηση της θερμοκρασίας από την προσθήκη της ακτινοβολίας του Σειρίου στην ακτινοβολία του Ήλιου.
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας του 15 αύγουστου.
Είναι οι 15 ημέρες αυστηρής  νηστείας και παρακλήσεων προς τιμήν της Κοίμησης της Παναγίας στις 15 Αυγούστου,που είναι η μεγαλύτερη γιορτή στη διάρκεια του Καλοκαιριού.
Στις 6 Αυγούστου άλλη σημαντική εορτή είναι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,η φωταυγής εορτή, με τα πρώτα σταφύλια, που οι αμπελουργοί πηγαίνουν στην εκκλησία να ευλογήσει ο ιερέας για την αύξηση του καρπού.
Στις 27 Αυγούστου η γιορτή του αγίου Φανουρίου με το συμβολικό όνομα από τη λέξη "φανερώνω"που θέλει να πει ότι φανερώνει τα χαμένα αντικείμενα.
 Η  "πίτα του αγίου Φανουρίου"που παρασκευάζεται με εννέα υλικά και προσφέρεται στον άγιο,αντί άλλης ευχαριστίας,για την εύρεση των χαμένων αντικειμένων και στη συνέχεια η πίτα μοιράζεται στο εκκλησίασμα.
Είναι νοστιμότατη και τα παιδιά αυτή την ημέρα της γιορτής του αγίου Φανουρίου και για τρία συνεχόμενα Σάββατα απολαμβάνουν την γευσιστική της αξιοσύνη.
Στις 29 Αυγούστου γιορτάζει ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.
Ονομάζεται και ριγολόγος από τα ρίγη του πυρετού της ελονοσίας,που υπέφεραν οι άνθρωποι παλαιότερα και που η εμφάνιση του οδηγούσε  να προστρέξουν στον άγιο Ιωάννη με νηστεία από όλα εκείνη την ημέρα ακόμη  και από το νερό, όλη την ημέρα, μέχρι την δύση του ηλίου για να  προστατεύσει από τον πυρετό.
Σε μερικά μέρη,όπως στην Κρήτη,αυτήν την ημέρα μετά το εκκλησίασμα μοιράζεται το "καπρικό", είναι ψητό στη θράκα,στα κάρβουνα,  κρέας χοιρινό.
Καλό Μήνα
Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν την ονομαστική εορτή τους τον Αύγουστο.
Να τα εκατοστίσουν όλες και όλοι που έχουν τα γενέθλια τους τον μήνα Αύγουστο.
Καλές Διακοπές
Καλό Καλοκαίρι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου