Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Αγαπητοί μου φίλοι αναγνώστες σήμερα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου εορτάζουμε τον απόστολο και ευαγγελιστή Ματθαίο.
Ο απόστολος και ευαγγελιστής Ματθαίος καταγόταν από την Γαλιλαία.Πριν γίνει μαθητής του Ιησού Χριστού ασκούσε το επάγγελμα του Τελώνη και ονομαζόταν Λευϊς.
Ήταν γιος  του  Αλφαίου.Μας το λέγει ο Μάρκος στο ευαγγέλιο του στο2.14.Ενώ ο Λουκάς στο ευαγγέλιο του 5.27.αναφέρει μόνο το όνομα του Λευϊς.
Στους καταλόγους που αναγράφονται οι 12 μαθητές του Χριστού εκεί αναφέρεται το όνομα Ματθαίος.
Το όνομα Ματθαίος έλαβε μετά τη κλήση του από το Χριστό.Οι δύο ευαγγελιστές Λουκάς και Μάρκος στα ευαγγέλια τους από σεβασμό δεν αναφέρουν το επάγγελμα του.Ο Τελώνης εκείνη την εποχή ήταν πρόσωπο μισητό εξ αιτίας του επαγγέλματος του οποίου η άσκηση,καθώς φαίνεται, την εποχή εκείνη χαρακτηριζόταν ως αμαρτωλή.Η είσπραξη των αναλογούντων χρημάτων για τις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων ήταν πράξη αμαρτωλή.Καθόταν στο τελωνείο,όταν πέρασε ο Χριστός και του είπε να έρθει μαζί του.Ο ίδιος αναφέρει το γεγονός στο ευαγγέλιο του Ματθαίον Θ.9.στο οποίο λέγει"είδεν άνθρωπον καθήμενον επί το Τελώνιον,Ματθαίον λεγόμενον."Στην κλήση του Ιησού "ακολούθει μοι",υπάκουσε αμέσως και εγκατέλειψε τα πάντα.Γνώριζε τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό και έδειχνε σεβασμό στο πρόσωπο του.Ο Κύριος ήταν φίλος με τους Τελώνες τους οποίους πλησίαζε και συνδιαλεγόταν μαζί τους γι αυτό οι Φαρισαίοι τον κατηγορούσαν λέγοντας"Ο φίλος των Τελώνων".
Μας λέγει ο Λουκάς στο 7.35.15.Όταν ο Κύριος πληροφορήθηκε τις κατηγορίες απόντησε "Δεν ήρθα να καλέσω τους δικαίους,αλλά τους αμαρτωλούς σε μετάνοια".
Ο Ματθαίος για να πανηγυρίσει το γεγονός της κλήσης του στις  χριστιανικές αγκάλες καθώς και την απομάκρυνση του από το μισητό αυτό επάγγελμα του Τελώνη,παρέθεσε αποχαιρετιστήριο γεύμα,στο οποίο προσκάλεσε και άλλους Τελώνες.
Μετά την κλήση του στη χριστιανική θρησκεία παραμένει σε αφάνεια.Το όνομα του δεν αναφέρεται πουθενά στην Καινή Διαθήκη από ταπεινοφροσύνη.
Ζούσε ασκητική ζωή,όπως αναφέρει ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς "Ματθαίος μεν λαχάνων και σπερμάτων άνευ κρεών μετελάμβανεν".
Διετρέφετο με λαχανικά και με όσπρια και έκανε αποχή στο κρέας.
Ο Ματθαίος μετά την Ανάσταση του Χριστού κήρυξε το ευαγγέλιο περίπου οκτώ χρόνια στους Εβραίους.Από το έτος 60-66 μ.Χ. πρώτα στην Αραμαϊκή  γλώσσα,αργότερα μεταφράστηκε στην Ελληνική.
Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο  είναι το ευαγγέλιο που αναγιγνώσκεται την Κυριακή στην Εκκλησία συχνότερα από ότι τα ευαγγέλια των άλλων ευαγγελιστών..Το Ευαγγέλιο του Ματθαίου αρχίζει με την γενεαλογία του Ιησού Χριστού,περιλαμβάνει αφηγήσεις γεγονότων από τη ζωή του,τη διδασκαλία του,την Σταύρωση και την Ανάσταση του, ως πραγματοποίηση των προρρήσεων της Παλαιάς Διαθήκης.
Ο ευαγγελιστής Ματθαίος παρουσιάζει τη χριστιανική πίστη ως νέο τρόπο ζωής που έρχεται σε αντίθεση με τον φαρισαϊσμό.

Σας εύχομαι Χρόνια Πολλά με υγεία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου