Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ένα μικρό αφιέρωμα για τη Μεγαλομάρτυρα Αγία  Αικατερίνη που η εκκλησία μας εορτάζει σήμερα 25 Νοεμβρίου.
Η Αγία Αικατερίνη έζησε τον 4ο μ.Χ.αιώνα.
Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια.
Η ευφυϊα και η φιλομάθεια της έδωσαν ξεχωριστή αξία στη προσωπικότητα της.
Σπούδασε φιλοσοφία και διακρίνονταν για την ομορφιά της.
Διάφοροι συναξαριστές και πολλοί άλλοι συγγραφείς έχουν ασχοληθεί με την προσωπικότητα της και έχουν γράψει πολλά γι αυτήν.
Η μαρτυρική ζωή της Αγίας Αικατερίνης αναγράφεται στο Μηνολόγιο του Βασιλείου.Λεπτομερή βιογραφία έχει γραφτεί από τον Συμεών τον μεταφραστή και με βάση αυτή τη βιογραφία έγραψαν τη βιογραφία της ο Ευσέβιος στην εκκλησιαστική του ιστορία,όπως και ο Μακάριος της Αλεξανδρείας.
Σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε το έτος 307 μ.Χ. γιατί υπεστήριξε την χριστιανική πίστη της ενώπιον του Μαξιμίνου,ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν διοικητής της Αιγύπτου και Συρίας και  αργότερα έγινε αυτοκράτορας του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους,τον οποίον εσυμβούλευε να εγκαταλείψει την ειδωλολατρική θρησκεία.Η ίδια παράδοση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της φυλακίσεως της καταντρόπιασε  τους πενήντα ειδωλολάτρες φιλοσόφους που έστειλαν για να την πείσουν να αλλάξει την πίστη της.
Μπροστά στην πεισματώδη αρνητική της συμπεριφορά,να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη της,ο Μαξιμίνος διέταξε να την βασανίσουν με ένα σύγχρονο μηχάνημα βασανισμού,τον τροχό.Ο τροχός, με τη βοήθεια του Θεού έσπασε,και η Αικατερίνη σώθηκε από αυτό το βασανιστήριο.Τελικά βεβαίως δεν απέφυγε το θάνατο,ο Μαξιμίνος διέταξε τον αποκεφαλισμό της.Ο Θρύλος αναφέρει ότι το σώμα της μετέφεραν οι άγγελοι στο όρος Σινά,όπου κτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό,μονή αφιερωμένη στο όνομα της.
Ένας άλλος θρύλος αναφέρει ότι μεταφέρθηκε στους ουρανούς και έλαβε από τον Χριστό γαμήλιο δαχτυλίδι.
Με αυτό το θέμα έχουν ασχοληθεί πολλοί καλλιτέχνες  γιατί συμβολίζει την ένωση της λυτρωμένης ψυχής με τον Χριστό.Στα έργα αυτών των καλλιτεχνών ο Ιησούς Χριστός παριστάνεται ως βρέφος,συνήθως.
Οι καλλιτέχνες Βερονέζε,Καραβάτζιο,Ραφαήλ,Τζουζέπε Ριμπέρα,είναι μερικοί από αυτούς που στην θεματογραφία των έργων τους έχουν συμπεριλάβει την Αγία Αικατερίνη.
Ο Μποσουέ αφιέρωσε στην Αγία Αικατερίνη έναν από τους ομορφότερους πανηγυρικούς του και ο Αδάμ του Αγίου Βίκτωρος έγραψε προς τιμήν της το περίφημο ποίημα του "Vox  Sonora nostri chori".
Σύμβολα της Αγίας Αικατερίνης,όπως παρουσιάζονται στις αγιογραφίες που απεικονίζουν την Αγία Αικατερίνη είναι: Τα βιβλία,η μάχαιρα,ο ιερός κάλαμος,ο κλάδος φοίνικα,ο τροχός, το όρος Σινά.

Απολυτίκιο
Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν,
Αικατερίνην την θείαν και Πολυούχον Σινά,
την βοήθειαν ημών και αντίληψιν, ότι
εφήμωσε λαμπρώς τους κομψούς
των ασεβών του Πνεύματος τη δυνάμει,
και νυν ως Μάρτυς στεφθείσα,
αιτείται πάσι το μέγα έλεος.

Μια αγκαλιά λουλούδια εναποθέτω στην εικόνα της,για χάρη της και
Εύχομαι Χρόνια Πολλά Χαρούμενα και Ευτυχισμένα.

Χρόνια Πολλά Χαρούμενα και Ευτυχισμένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου