Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Αγαπητοί μου φίλοι αναγνώστες Καλημέρα.
Και πάλι εδώ,επιστροφή στις "επάλξεις" μετά από ένα τριήμερο ξεκούρασης.
Έλαβα μια πρόσκληση που με καλούσε να βρεθώ  ανήμερα της γιορτής του την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο κτήμα του.Ο κ.Ιωαννίκιος μακρινός μας συγγενής,αλλά πολύ καλός μας φίλος.Δε γνωρίζω σε πιο βαθμό συγγένειας βρισκόμαστε,αν σκεφτούμε πως ο τρίτος παππούς του,δηλαδή ο παππούς του παππού του ήταν αδέλφια με τον τέταρτο παππού μου δηλαδή με τον προ παππού του δικού μου παππού.Οι συγγένειες με το πέρασμα των χρόνων και με τις γενιές  που τις διαδέχονται,όταν δημιουργηθούν  νέες οικογένειες,οι συγγένειες απομακρύνονται.Επικρατούν όμως οι συναισθηματικές σχέσεις αν τις τροφοδοτείς και στις ερχόμενες οικογένειες.Έτσι στα πλαίσια της διατήρησης μακρινών συγγενικών δεσμών εμπλουτισμένων με αρκετή δόση αληθινής φιλικής αγάπης ξεκινήσαμε το πρωί της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου που η εκκλησία μας τιμούσε τη μνήμη του Αγίου Ιωαννικίου,για το κτήμα του "θείου",περίπου 400 χιλιόμετρα μακρύτερα από εδώ σε μια ορεινή τοποθεσία.Γεμάτη από αμπέλια και ελιές.Τρέξαμε να τιμήσουμε τον θείο Ιωαννίκιο, εν ζωή ευρισκόμενο, και να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά για την ονομαστική του εορτή.Εκεί βρισκόταν το κτήμα, κληροδότημα από τους παππούδες του,που διατηρούσε και περιποιούνταν  με αξιοθαύμαστο μεράκι.Μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά,όπως κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του και μας αντάμειψαν πλουσιοπάροχα με ωραία εδέσματα,πίτες,τυριά,ψητά κοτόπουλα και βραστά ζυγούρια.Αξίζει να αναφέρω και βεβαίως είναι το πιο σπουδαίο, ότι άνοιξε το πρώτο μπουκάλι ροζέ κρασί της εφετινής παραγωγής του για να συνοδεύσουμε τα φαγητά που μας ετοίμασαν ο θείος και η θεία.Να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά για τη γιορτή του ,αλλά και για μια εις υγείαν,μια ευχή, για το καινούργιο γιοματάρι,το κρασί από τα ραζακιά σταφύλια του.Ναι γιατί πολύ καλά καταλάβατε,ότι  το αμπέλι του θείου με τα ροζακιά σταφύλια είναι το ίδιο το αμπέλι τη γεύση των σταφυλιών του που νοστάλγησε να γευτεί ο μετανάστης παππούς.Ηλικιωμένος πλέον στη χώρα που φιλοξένησε τα νεανικά του χρόνια.Άρρωστος και μόνος να τον καίει ο πυρετός.Και  καθώς βρισκόταν ξαπλωμένος στο κρεββάτι του πόνου, ήρθε η γεύση, στη μνήμη του, από τα ροζακιά σταφύλια που έτρωγε στο κτήμα του παππού του.Πετάχτηκε επάνω πήρε το πρώτο αεροπλάνο και γύρισε στη πατρίδα να γευτεί ξανά τα σταφύλια που νοστάλγησε και που μικρός έτρωγε στο αμπέλι του παππού. Ήταν ο προ πάππους του θείου.Και του χρόνου με υγεία θείε.Και του χρόνου με υγεία σε όλους μας.

Σήμερα Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011 η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη:

Των εν Μελιτηνή  33 Μαρτύρων.
Από τους 33 Μάρτυρες ο πρώτος ήταν ο Ιέρων από τα Τύανα της Καππαδοκίας.Έμεινε ορφανός από πατέρα πολύ ενωρίς και την ανατροφή του,όπως και την ανατροφή των δύο αδελφών του ανέλαβε η μητέρα τους.Ο Ιέρων ήταν γεωργός στο επάγγελμα. Όταν άρχισαν οι διωγμοί των χριστιανών,ο έπαρχος Αγρικόλας συνέλαβε τον Ιέρωνα με την κατηγορία ότι κήρυττε τη χριστιανική πίστη στους εργάτες.Μαζί συνέλαβε και τους δύο αδελφούς του και τριάντα από τους συνεργάτες του.Συνολικά μαρτύρησαν 33 άνθρωποι.Αφού τους φυλάκισε,τους βασάνισε φριχτά και ο έπαρχος Αγρικόλας τους αποκεφάλισε έξω από την πόλη Μελιτινή.

Το κοντάκιο για τον Άγιο  Ιέρωνα

Χορός Μαρτύρων τηλαυγής και
φωσφόρος,εξανατείλας νοητώς
κατεφαίδρυνε,
την Εκκλησίαν σήμερον 
θαυμάτων βολαίς όθεν εορτάζοντες,
την σεπτήν αυτών μνήμην
αιτούμεν σε Σωτήρ ημών.
Ταις αυτών ικεσίαις,
εκ των κινδύνων λύτρωσον ημάς,
ως ελεήμων θεός και φιλάνθρωπος.

Ο Όσιος Λάζαρος ο θαυματουργός ο Γαλλησιώτης.

Καταγόταν από την Μ.Ασία.Γεννήθηκε τον 11ο αιώνα σε ένα χωριό κοντά στη Μαγνησία από γονείς ευσεβείς.Επισκέφθηκε τη μονή του Αγίου Σάββα όπου κοινοβίωσε  και κατόπιν έγινε ιερέας.Έζησε ασκητική ζωή και πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Το απολυτίκιο
Τας επαγρύπνοις προσευχαίς,
εν οχετοίς δακρύων τον στύλον καταβρέχεις,
και τοις εκ βαθέων στεναγμοίς,
εις εκατόν τους πόνους εκαρποφόρησας,
και γέγονας ποιμήν,
τοις προσιούσι νέμων συγχώρησιν,
Όσιε Πατήρ ημών Λάζαρε,
πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι
τας ψυχάς ημών.

Των Αγίων Μαρτύρων, Αύκτου,Ταυρίωνος,Θεσσαλονίκης .

Οι Άγιοι Αύκτος,Ταυρίων και Θεσσαλονίκη μαρτύρησαν στην Αμφίπολη της Μακεδονίας,πόλις κοντά στη Θεσσαλονίκη.Η Θεσσαλονίκη ήταν κόρη πλούσιου ειδωλολάτρη ιερέα.Όταν πληροφορήθηκε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή,την παρακάλεσε θερμά να αρνηθεί το Χριστό,πράγμα που δεν το κατόρθωσε.Τότε ο άκαρδος ειδωλολάτρης  πατέρας διέταξε τέσσαρες άνδρες ειδωλολάτρες να τη μαστιγώσουν γυμνή.Αυτοί πήραν τη περιουσία της και την εξόρισαν.Ώσπου η Αγία Θεσσαλονίκη απεβίωσε ομολογώντας την πίστη της στον Χριστό.
Οι μετέπειτα άγιοι Αύκτος και Ταυρίων,αφού κατηγόρησαν τον βασανιστή  της μετέπειτα Αγίας Θεσσαλονίκης,καταγγέλθηκαν στον ύπατο Θορύβιο.
Ο Θορύβιος διέταξε τον λιθοβολισμό τους και κατόπιν τους υπέβαλε σε μια σειρά βασανιστηρίων φρικτών.Επειδή όμως οι Άγιοι βγήκαν από αυτά  τα βασανιστήρια σώοι και αβλαβείς,διέταξε  τον αποκεφαλισμό τους.


Σπουδαία γεγονότα αυτής της ημέρας  7 Νοεμβρίου

Το έτος 335 μ.Χ.Ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας,ο επονομαζόμενος "στύλος της ορθοδοξίας"εξορίζεται στην Τρήρ με την κατηγορία ότι εμπόδισε ένα στόλο με δημητριακά να πλεύσουν προς την Κωνσταντινούπολη.
Η Τρήρ είναι η Ρωμαϊκή  Τρέβηρος.
Είναι η πόλις όπου γεννήθηκε ο φιλόσοφος Καρλ Μαρξ.

Το έτος 680 μ.Χ.Είναι η ημέρα έναρξης της ΣΤ' Οικουμενικής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ' Πωγωνάτο.
Η ΣΤ' Οικουμενική Σύνοδος υποστήριξε τις δύο φύσεις του Χριστού την ανθρώπινη φύση και τη θεία φύση.

Το έτος 1633.Απεβίωσε ο Ολλανδός Φυσικός και Χημικός Κορνέλιους Ντρέμπελ ο εφευρέτης του πρώτου υποβρυχίου.

Το έτος 1848.Στις πρώτες Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ που διεξάγονται την ίδια ημέρα σε όλες τις πολιτείες,κερδίζει ο Τζάκαρι Τέιλορ.

Το έτος 1913.Απεβίωσε ο Άλφρεντ Ράσελ Ουάλλας  90 ετών.Είναι ο Βρετανός Βιολόγος συνεργάτης του Δαρβίνου ο οποίος διαχώρισε τη θεωρία της εξέλλιξης από τη θεωρία της φυσικής επιλογής.

Το έτος 1926.Διεξάγονται στην Ελλάδα εκλογές με το αναλογικό σύστημα στις οποίες θριάμβευσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με 144 έδρες έναντι 127 της αντιπολίτευσης.










Ο Καιρός
Είναι νεφελώδης με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στους 16 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία στο  63%.
Σε όλη τη χώρα επικρατούν αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές βροχές στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς.

Ειδήσεις

Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επαναλαμβάνουν σήμερα τη συνάντηση τους για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της χθεσινής συμφωνίας για κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία προτίθεται να προσέλθουν εντός  της ημέρας,οπότε θα ανακοινώσουν το νέο σχήμα της κυβέρνησης  με βάση τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, η οποία σίγουρα θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.


Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης φέρεται"ως πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και σημαντικής επιρροής στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους".



              Τα Επτά Θαύματα Του Κόσμου

Το πέμπτο θαυμαστό έργο του αρχαίου κόσμου είναι ο περίφημος Ναός της Αρτέμιδας.
Ο Ναός της Αρτέμιδας.Ο περίφημος Ναός βρισκόταν στην Έφεσο.Σχεδιάστηκε και στη συνέχεια κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Χερσίφρονα τον 6ο αιώνα π.Χ.με την οικονομική ενίσχυση του βασιλιά Κροίσου.Καταστράφηκε το έτος 356 π.Χ. από τον Ηρόστρατο, αλλά επανακτίστηκε με την οικονομική βοήθεια όλων των Ιωνικών πόλεων.Όταν οι Γότθοι το έτος 262 μ.Χ. κατέλαβαν την Έφεσο και την λεηλάτησαν ο Ναός καταστράφηκε άλλη μια φορά.Τα κομμάτια των κιόνων από τον αρχικό ναό συντηρούνται στο Βρετανικό.



Αγαπητοί μου φίλοι αναγνώστες σας εύχομαι Καληνύχτα και Χρόνια Πολλά με υγεία
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου