Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέχεια Το συγγραφικό έργο  του Ξενοφώντα
Στη φανταστική αυτή συνομιλία του τυράννου των Συρακουσών Ιέρωνα  με τον   Έλληνα λυρικό ποιητή Σιμωνίδη τον Κείο,που φιλοξένησε,στην υποτιθέμενη αυτή συνομιλία ο συγγραφέας συμβουλεύει πώς ένας Ανώτατος Άρχων μπορεί  να αποκτήσει και να διατηρήσει τη στοργή και τη συμπάθεια  των υπηκόων του.

Το Συμπόσιο
Στο συμπόσιο ο Ξενοφώντας περιγράφει  ένα συμπόσιο φιλοσόφων,όπου ο Σωκράτης  και οι μαθητές του συνομιλούν για τη φιλία και. τον έρωτα.

Ο Οικονομικός
Είναι μία φανταστική συνομιλία μεταξύ του Σωκράτη και ένα  μαθητή  του  περί γεωργίας  και περί διαχειρίσεως του οίκου.Ο Ξενοφών επαινεί το επάγγελμα του γεωργού και περιγράφει τα καθήκοντα του οικοδεσπότη,της γυναίκας του και των υπηρετών του.Ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό εκθέτει και τη δική του
άποψη για το πόσο είναι ευχάριστο να ζεις στην ύπαιθρο.

Πόροι ή Περί προσόδων.
Το βιβλίο αυτό συνιστά μεθόδους βελτίωσης των οικονομικών των Αθηνών,όπως είναι η αύξηση των μετοίκων που ασχολούνται με το εμπόριο και η λυσιτελής διεύθυνσις των κρατικών ορυχείων αργύρου.

Η Απολογία του Σωκράτους
Στο βιβλίο αυτό εξηγεί γιατί ο Σωκράτης απέφυγε να υπερασπίσει καλύτερα τον εαυτόν του στη δίκη του.

Τα Ξενοφώντος απομνημονεύματα
Στο βιβλίο αυτό ασχολείται με τον βίο και τη φιλοσοφία του φιλοσόφου Σωκράτη. Υπερασπίζεται τον  φιλόσοφο και αφηγείται  πολλά ανέκδοτα για τον δάσκαλο του.Πολλοί μελετητές ερίζουν για την αξιοπιστία του Ξενοφώντα σε σύγκριση με τον Πλάτωνα σε ό,τι αφορά την κατανόηση των δύσκολων σημείων των σωκρατικών θεωριών.Ο Ξενοφών ξεπερνά τον Πλάτωνα στο ότι παρουσιάζει τον  Σωκράτη ως δάσκαλο σε αντίθεση με τον Πλάτωνα που παρουσιάζει τον  Σωκράτη ως φιλόσοφο.
 Το βιβλίο αυτό είναι ένα πρακτικό έργο στο είδος που διέπρεψε  ο Ξενοφών.
Η γλώσσα του Ξενοφώντα είναι απλή και κατανοητή.
Τα ελαττώματα  που αποδίδουν οι μελετητές στον Ξενοφώντα,όπως οι συχνές διδαχές του,η έμμονη ηθικολογία του, αντισταθμίζονται με τα  προτερήματα,όπως ο ισχυρός ανθρωπισμός του και η καλή επίδοση του στη πολεμική τακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου