Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέχεια για τον Ξενοφώντα
Ο Ξενοφών ήταν μεν Αθηναίος,αφού ζούσε στην δημοκρατική  Αθήνα,όμως γεννήθηκε στον αττικό δήμο της Ερχίας,που βρισκόταν νότια στην σημερινή πόλη Σπάτα.Ο αρχαίος δήμος της Ερχίας,που πήρε  το όνομα του από τον ομώνυμο ήρωα, τον Ερχία,για τον οποίο λένε,ότι φιλοξένησε την Θεά Δήμητρα μερικές ημέρες.
Στα νεανικά του χρόνια ο Ξενοφών έκανε παρέα στην Αθήνα με νέους από οικογένειες ευγενών,που η κύρια ενασχόληση τους   ήταν ο αθλητισμός.Είναι γνωστό,ότι τα αρχαία ελληνόπουλα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια τους εκπαιδεύονταν στη Γυμναστική,στη Μουσική,στα Μαθηματικά, στη Ρητορική και στη Φιλοσοφία.Δάσκαλος του Ξενοφώντα ήταν ο Φιλόσοφος Σωκράτης,όπως ήταν και δάσκαλος στον Πλάτωνα,που ήταν συγκαιρινός του,γεννήθηκε τρία χρόνια μετά τη  γέννηση  του Ξενοφώντα,ο οποίος γεννήθηκε το 430 π.Χ ενώ ο Φιλόσοφος Πλάτων γεννήθηκε το 427 π.Χ.στην Αθήνα.
Ο Ξενοφών ανήκε στην τάξη των ιππέων και πολιτικά ήταν ολιγαρχικός και υποστήριζε τους Σπαρτιάτες.Ήταν και Σωκρατικός.Θεωρούσε τον δάσκαλο του πρότυπο δασκάλου.
Τον Ξενοφώντα κι εμείς τον γνωρίζουμε από τα σπουδαία έργα του που διδασκόμαστε στο σχολείο.
Το περίφημο έργο του,την Κύρου Ανάβαση,που  έγραψε ενώ βρισκόταν στη Σκιλούντα της Ήλιδας,στην Πελοπόννησο.Πώς βρέθηκε εκεί.
 Βρισκόταν στην Ασία,όταν πληροφορήθηκε,ότι οι Αθηναίοι  είχαν ψηφίσει τον οστρακισμό του,πιθανόν για δύο λόγους.Για τη φιλία  που είχε προς τους Πέρσες και για τη συμπάθεια που έτρεφε στους Σπαρτιάτες. Ο Ξενοφών από το έτος  369- 364 υπηρέτησε  εθελοντικά στο σπαρτιατικό στρατιωτικό σώμα,που πολεμούσε στην  Μικρά Ασία. εναντίον των Περσών διοικητών των επαρχιών,εναντίον των σατραπών και έπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ίσως  βοήθησε στη νίκη των Σπαρτιατών επί των Θηβαίων και επί των Αθηναίων το 394  στην Κορώνεια της Βοιωτίας. Τότε ο βασιλιάς της Σπάρτης ο Αγησίλαος ο Β'  χάρισε
στον Ξενοφώντα έκταση γης στην Σκιλούντα της Ήλιδας και έτσι ο Ξενοφών βρέθηκε εκεί εξόριστος  να συγγράφει,να ασχολείται με τους αγρούς και με το κυνήγι. Το 371 π.Χ όμως η Ήλιδα  επανέκτησε τη Σκιλούντα από τους Σπαρτιάτες που την είχαν προσαρτήσει στα εδάφη τους και έτσι ο Ξενοφών
αναγκάστηκε να μετοικήσει στην Κόρινθο.
Το 369 η Αθήνα ανακάλεσε τον Ξενοφώντα από την εξορία,αλλά δεν γνωρίζουμε αν αργότερα επισκέφτηκε την Αθήνα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι,ότι έστειλε τους δύο υιούς  του εκεί για να υπηρετήσουν  στο ιππικό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου