Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Το συγγραφικό έργο του Ξενοφώντα
Ο Ξενοφών  έγραψε δέκα τέσσερα έργα.Τόσα τουλάχιστον μας είναι γνωστά. Τα περισσότερα από τα  έργα του  έγραψε στον τόπο της  εξορίας  του,όπου παρέμεινε επί μία εικοσαετία.
Η Κύρου Ανάβασις
Είναι το  σπουδαιότερο από τα έργα τουνατα.Αποτελείται από επτά βιβλία. Περιγράφει με πολύ ζωηρότητα την εκστρατεία του Κύρου και την κάθοδο των Μυρίων από τα Εκβάτανα  περνώντας μέσα από τις δύσβατες περιοχές της Περσίας και της Μικράς  Ασίας,καθώς  έζησε τα γεγονότα εκ του σύνεγγυς.
Η Κύρου Παιδεία
Αποτελείται από οκτώ βιβλία Είναι μία  βιογραφία του Κύρου του Πρεσβύτερου ή Μεγάλου,ο οποίος είναι ο ιδρυτής της περσικής μοναρχίας.Το έργο αυτό του  Ξενοφώντα είναι  αυθεντική ιστορία με  άφθονα ρομαντικά στοιχεία. Περιέχει πολλές πρακτικές και παρουσιάζει το πρότυπο που ο συγγραφέας θεωρεί,ότι
χαρακτηρίζει τον   συνετό και καλό ανώτατο άρχοντα

Τα Ελληνικά
Είναι επτά βιβλία αφιερωμένα στην ιστορία της  Ελλάδας από το  έτος της εγκαθίδρυση της ολιγαρχίας μέχρι το έτος που  έγινε η μάχη στη Μαντινεία,όπου ο στρατηγός Επαμεινώνδας με τους Θηβαίους νίκησαν τους Αθηναίους.Στο έργο αυτό ο συγγραφέας φανερώνει φιλικά αισθήματα προς τους Σπαρτιάτες.

Η Λακεδαιμονίων Πολιτεία
Είναι ένα θερμό εγκώμιο στους  σπαρτιατικούς θεσμούς

Ο Αγησίλαος
Είναι ένας έπαινος,ένα εγκώμιο στον βασιλιά Αγησίλαο Β' της
Σπάρτης. Είναι ένα από τα παλαιότερα βιογραφικά έργα.
Ο Ίππαρχικός
Περιγράφει τα καθήκοντα των  ιππάρχων  και εκθέτει τις μεθόδους  για την καλύτερη βελτίωση στις εφαρμογές του κτροφιππικού.ή
Το Περί Ιππικήςριληπ
Συμπληρώνει τον Ιππαρχικό και αποτελεί το αρχαιότερο πλήρες εγχειρίδιο,δηλαδή μικρό βιβλίο που περιέχει την περίληψη του θέματος του κανονικού βιβλίου.
Ο Κυνηγετικός
Εγκωμιάζει τη θήρα,το κυνήγι και εξετάζει την εκτροφή και εκπαίδευση των  κυνηγετικών  σκύλων προπάντων και παροςυσιάζει  διάφορους τρόπους για τη σύλληψη των θηραμάτων.
Ο Ιέρων
Είναι  μία φανταστική συνομιλία μεταξύ του τυράννου των Συρακουσών Ιέρωνα και του  Έλληνα λυρικού ποιητή  Σιμωνίδη από την Κέα που φιλοξένησε  στις  Συρακούσες.
Στη φανταστική αυτή συνομιλία γίνεται σύγκρισ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου