Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Καλό Μήνα
1 Σεπτεμβρίου σήμερα.Ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου ήρθε με το χρυσαφένιο του καπέλο και  τα  κίτρινα παπούτσια του τα καμωμένα από τα πεσμένα φύλλα των δέντρων.Αλήθεια.Γιατί πέφτουν τα φύλλα των  δένδρων,που γι αυτό ονομάζονται φυλλοβόλα.Τα δέντρα που δεν  ρίχνουν τα φύλλα τους  το Φθινόπωρο ονομάζονται αειθαλή,πάντοτε θάλλουν,πάντοτε τα κλαδιά τους είναι τρυφερά.Τα φυλλοβόλα δένδρα χάνουν τα φύλλα τους από την έλλειψη υγρασίας στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υγρασία στον κορμό και στα κλαδιά του δένδρου. Τα αειθαλή κρατούν την υγρασία με λεπτές φυτικές  ίνες, που έχουν στα φύλλα τους και συγκρατούν την υγρασία.
Στο Αρχαίο ημερολόγιο ο μήνας ονομαζόταν  Βοηδρομιών και αντιστοιχούσε με το διάστημα 15 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών ετελούντο τα Βοηδρόμια προς τιμήν του θεού Απόλλωνα Βοηδρόμου. Οι Αθηναίοι αγρότες  τιμούσαν και την αδελφή του τη θεά  Άρτεμη σε ένα ωραίο ναό που έκτισαν στις όχθες του  ποταμού.
Στα χριστιανικά  χρόνια  η πρώτη Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως η Πρωτοχρονιά του Εκκλησιαστικού Έτους.Οι ακολουθίες που ψέλνονται αυτή την ημέρα στις Εκκλησίες είναι αξεπέραστης μελωδικής υμνολογίας.
Χρόνια Πολλά σε όλους και Καλό Μήνα. Να ευχηθούμε ιδιαίτερα στους εορτάζοντες αυτόν το μήνα,που η μεγαλύτερη γιορτή του είναι η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
και σε όλους που έχουν γενέθλια αυτόν τον μήνα να τα εκατοστίσουν.
Η Ίνδικτος είναι ένα ρωμαϊκό διάταγμα
Η Λατινική λέξη από την οποία προέρχεται η λέξη  Ίνδικτος είναι η λέξη indico= διάταγμα.Στις Ανατολικές επαρχίες του Ρωμαϊκού κράτους ο αυτοκράτορας θεσμοθέτησε διάταγμα,το οποίο καθιέρωνε ένα ενιαίο  τρόπο φορολόγησης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κάθε δεκαπέντε χρόνια Η αρχή έγινε την 1 Σεπτεμβρίου τον τέταρτο μετά Χριστόν αιώνα.Οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι ίσως έγινε το έτος 312 επί αυτοκρατορίας  Μεγάλου Κωνσταντίνου.Από τότε καθιερώθηκε η χρονολογία με βάση τις ινδίκτους π.χ. από την 1η ίνδικτο,από την 2η ίνδικτο και συνέχεια από την 3η,την 4η  και οι επόμενες ίνδικτοι.
Ευλογημένο το Νέο Εκκλησιαστικό Έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου