Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα
-Ευχαριστώ,δεσποινίς Χαρή που συντομεύσατε το λογύδριο σας και  δίνετε σε μένα τη δυνατότητα να αρχίσω την παράδοση του μαθήματος μου,του μαθήματος που αφορά άμεσα  εσάς. Μη χάνουμε χρόνο λοιπόν.
-Συγγνώμη,κύριε καθηγητά,με τη σύντομη αγόρευση  μου θέλησα να σας δώσω μια ανάσα προτού ξεκινήσετε το μάθημα σας.
-Δεσποινίς μου,δεν είναι η πρώτη φορά που διδάσκω.
Χα χα,μου το έλεγαν οι συνάδελφοι μου και δεν το πίστευα.
Μία υποδιαίρεση στο σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων  είναι  η Νευρολογία, η οποία ασχολείται με τη δομή και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Εξετάζει όλες τις μορφές του,σε όλες τις καταστάσεις και της υγείας και της  ασθένειας,αλλά ασχολείται περισσότερο  με την παθολογία , με την υγιεινή και τη θεραπεία.
Το Νευρικό Σύστημα είναι εκείνο που έχει αναπτύξει πιο πολύ τη  λειτουργία της  προσαρμογής στο περιβάλλον  των διαφόρων οργάνων. Το νευρικό σύστημα του ανθρώπου είναι τακτοποιημένο  πάνω σε ένα καθορισμένο πρότυπο.Αν και θεωρητικά φαίνεται απλούστατο  στην οργάνωση στα επί μέρους μέρη,που το αποτελούν,πρακτικά αποτελεί μία πολύπλοκη και πολυσύνθετη σειρά από σχηματισμούς.Ο πολύπλοκος αυτός χαρακτήρας του είναι αποτέλεσμα  αναρίθμητων αιώνων ανάπτυξης.Η μελέτη των διαφόρων νευρικών  σχηματισμών  του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης  αυτών των νευρικών σχηματισμών από το εμβρυϊκό τους στάδιο,επέτρεψε στον  μελετητή  του νευρικού συστήματος  του ανθρώπου να παρακολουθήσει τις βαθμιαίες φάσεις  της εξέλιξης των διαφόρων σχηματισμών. Η πολυπλοκότητα αυτή στο χαρακτήρα του είναι το αποτέλεσμα αναρίθμητων αιώνων ανάπτυξης.Η μελέτη των διαφόρων νευρικών σχηματισμών στον άνθρωπο,στην ανάπτυξη του από τη εμβρυϊκό στάδιο,επέτρεψε στον μελετητή του ανθρώπινου νευρικού συστήματος να παρακολουθήσει τη βαθμιαία εξέλιξη του νευρικού συστήματος. Το νευρικό σύστημα είναι ο μέγας ρυθμιστής  όλων των φυσιολογικών εξεργασιών,στο σχηματισμό των παθολογικών φθορών και κακώσεων.
Το νευρικό σύστημα αποτελείται από δύο μέρη.Το ένα μέρος είναι το Αισθητικό Νευρικό Σύστημα,που σχετίζεται με την είσοδο των  ερεθισμάτων,που προέρχονται έξωθεν. Το άλλο μέρος του νευρικού συστήματος είναι το Κινητικό Νευρικό Σύστημα.Είναι το μέρος του νευρικού συστήματος ,το οποίο  αντιδρά στα εισερχόμενα ερεθίσματα και προκαλεί κάποια μορφή  προσαρμογής στα ερεθίσματα αυτά.Οι προσαρμογές αυτές  έχουν  συνήθως μυϊκό χαρακτήρα. Οι κινητικοί νευρικοί σχηματισμοί έχουν την  πρόσθετη φροντίδα της σύνδεσης του νευρικού και του μυϊκού συστήματος,τη λεγόμενη  νευρομυϊκή σύνοψη.
Ο καθηγητής έκανε μία παύση στην παράδοση και η Άννα βρήκε την ευκαιρία να υποβάλει την ερώτηση της.
- Κύριε καθηγητά, με το νευρικό σύστημα στα  φυτά και στα ζώα  τι μπορεί να συμβαίνει.
-Ένα λεπτό,δεσποινίς μου,να πιω λίγο νερό και  συνεχίζω την παράδοση στο δεύτερο μέρος του μαθήματος μου,που αφορά το νευρικό σύστημα στις κατώτερες μορφές ζωής.
Τα φυτά θεωρούνται,γενικώς,ότι δεν έχουν  νευρικούς σχηματισμούς. Ωστόσο το πρωτόπλασμα των φυτικών κυττάρων τους, αντιδρά σε πολλά ερεθίσματα με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον αντιδρά το πρωτόπλασμα των ζώντων  οργανισμών. Σε μερικά φυτά,όπως είναι η μιμόζα η αισχυντηλή.
-Είναι το φυτό μη-μου -άπτου.
-Το γνωρίζετε,δεσποινίς μου?
-Ναι,κύριε καθηγητά.
Η πατρίδα μου έχει πολλά από αυτά τα ταπεινά λουλουδάκια με το ζωηρό μπλε χρώμα..
-Ω!η Άννα άρχισε να μιλά πάλι για την πατρίδα της.
-Γιατί Άννα τα αποκαλείς "ταπεινά".
- Γιατί συνάδελφε, φυτρώνουν κάτω από δένδρα για να δέχονται τη σκιά τους και γιατί είναι πολύ χαμηλά, σχεδόν δεν διακρίνονται στο έδαφος που φυτρώνουν.
-Ευχαριστούμε,Άννα,για την πληροφορία..
-Παρακαλώ,συνάδελφοι.
-Παιδιά,σταματήστε τη συζήτηση.Συνεχίζω την παράδοση.Έλεγα,ότι σε μερικά φυτά,όπως η Μιμόζα η αισχυντηλή,έχουν βρεθεί, στις νευρώσεις των φύλλων τους και  στους βλαστούς,ορισμένα κύτταρα των οποίων το πρωτόπλασμα διαφέρει από  το πρωτόπλασμα των άλλων φυτών. Τα φυτά αυτά δεν  διαθέτουν ειδικούς νευρικούς σχηματισμούς,αλλά το πρωτόπλασμα των κυττάρων τους,ως φαίνεται,έχει ιδιαίτερες  ιδιότητες νευρικής αγωγής. Επίσης σε πολλά από τα κατώτερα ζώα δεν ανευρέθηκαν γνωστοί νευρικοί σχηματισμοί,αλλά ακόμη και στους απλούστερους ζωντανούς οργανισμούς υπάρχουν τα πρωτότυπα ή πρόδρομα στοιχεία  των ανθρωπίνων σχηματισμών.
Το Νευρικό Σύστημα των Σπονδυλωτών είναι ξεχωριστό και πολύπλοκο.Εμφανίζει ένα κεντρικό νευρικό σύστημα,το οποίο αποτελείται από εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό. Ο εγκέφαλος περιλαμβάνει τρεις  ελαστικούς θύλακες,τρεις υμενώδεις θύλακες με  πρωτεύουσαν σημασίαν,  τον πρόσθιον,τον μέσον και τον οπίσθιον εγκέφαλον.
Εκ του προσθίου εγκεφάλου προκύπτει ζεύγος εγκεφαλικών ημισφαιρίων.Εκ του μεσεγκεφάλου προκύπτει ζεύγος οπτικών λοβών και εκ του οπισθίου εγκεφάλου προκύπτει η παρεγκεφαλίς και ο προμήκης μυελός.
Να τα δούμε καλύτερα στον έγχρωμο χάρτη.
Πήρε το βαλιτσάκι του,όπως βλέπω,η γραμματέας μου δεν τοποθέτησε τον χάρτη στην τσάντα μου.
-Να τρέξω στο γραφείο σας,κύριε καθηγητά,να σας τον φέρω,είπε η Άννα. -Μην κάνεις τον κόπο,παιδί μου,η γραμματέας μου στο ιατρείο μου,εννοώ.-Δεν πειράζει,κύριε καθηγητά,την επόμενη φορά,είπαν όλα τα παιδιά συγχρόνως.Η παράδοση του μαθήματος σας, παίρνει τα πρωτεία. -Σας ευχαριστώ παιδιά.και σας χαιρετώ μέχρι το επόμενο μάθημα.
-Αουφιντερζέν,κύριε καθηγητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου