Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

            Η  ΓΝΩΡΙΜΙΑ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΑΡΧΑΙΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΗΜΩΝ  ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ


                                                     ΟΙ  ΗΡΩΕΣ

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ήταν υιός του Πηλέα ( ο Πηλέας ήταν υιός του βασιλιά της Αίγινας Αιακού) και της νηρηίδας Θέτιδας ( ήταν νύμφη των ήρεμων θαλάσσιων νερών ). Σε νεαρά ηλικία είχε αποκτήσει υιό,τον Νεοπτόλεμο με μία από τις επτά  κόρες του βασιλιά των Δολόπων της νήσου Σκύρου, Λυκομήδη,την Διηδάμεια, που ο 15χρονος Αχιλλέας ερωτεύθηκε όταν η μητέρα του Θέτις τον οδήγησε ντυμένον γυναικεία να τον κρύψει ανάμεσα στις επτά θυγατέρες του Λυκομήδη στην Σκύρο για να μην λάβει μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο,γιατί γνώριζε πως θα σκοτωνόταν.
Ο Αχιλλέας ήταν ευσεβής και φιλόστοργος,ήταν πιστός και αφοσιωμένος φίλος.
Ο Αχιλλέας υπήρξε ο γενναιότατος,ο ωραιότατος και ο ταχύτατος  ήρωας  στον  Τρωϊκό Πόλεμο. Αντιπροσώπευε τον τύπο του Έλληνα που  συγκέντρωνε όλες τις αρετές και όλα τα ελαττώματα.
Κατά την παράδοση, λέγει ο Ησίοδος,ότι η Θέτιδα που  ήθελε να καταστήσει όλα τα παιδιά της αθάνατα εβάπτιζε αυτά στα ύδατα της Στυγός ή μέσα σε λέβητα με θερμό νερό ή τα κρατούσε πάνω από την πυρά. Το ίδιο έκανε και στον Αχιλλέα ,ο οποίος έτσι έγινε άτρωτος σε όλο το σώμα πλην της πτέρνας,από την οποίαν τον κρατούσε  η Θέτις.
Ο πρώτος παιδαγωγός του Αχιλλέα υπήρξε ο Φοίνιξ,ο οποίος εδίδαξε αυτόν " μύθων τε ρητήρ` έμμεναι πρακτήρα τε έργων"= Να είναι ικανός στην ομιλία και γενναίος στο πεδίο της μάχης.
Ο Κένταυρος Χείρων ανέλαβε την ανατροφή του και την θρέψη του. Ανέθρεψε τον Αχιλλέα με σπλάχνα λεόντων και άγριων χοίρων και με μυαλά άρκτων και τον εδίδαξε την ιατρική,την μουσική,την πολεμική τέχνη και το κυνήγι άγριων ζώων.
Όταν πήραν την απόφαση για την εκστρατεία στην Τροία η Θέτις οδήγησε τον Αχιλλέα μεταμφιεσμένο σε κορίτσι  να τον κρύψει  στην Σκύρο όπου μεγάλωνε με τις επτά θυγατέρες του βασιλιά Λυκομήδη. Εκεί συνδέθηκε με την Διηδάμεια,με την οποίαν γέννησαν τον Νεοπτόλεμο.
Εκεί τον ανακάλυψαν οι Αχαιοί με ένα τέχνασμα του Οδυσσέα και τον οδήγησαν στην Τροία,η οποία κατά την προφητεία του μάντη Κάλχαντα, η Τροία δεν θα εκυριεύετο χωρίς αυτόν.
Ο Αχιλλέας  αν και γνώριζε ότι αν πολεμούσε εναντίον της Τροίας και εφόνευε τον Έκτωρα,θα εφονεύετο, ακολούθησε  με την θέληση του την εκστρατεία εναντίον της Τροίας.
Μαζί του πήρε  τους Μυρμιδόνες με 50 πλοία και με συνοδεία  τον  Πάτροκλο και τον δίδάσκαλο Φοίνικα εξεστράτευσαν  με υπερήφανο μεγαλείο.
Ο Αχιλλέας στην Τροία πολεμώντας κατά θάλασσαν εκυρίευσε 12 πόλεις και πολεμώντας κατά ξηράν  εκυρίευσε 11 πόλεις,από τις οποίες προσεπόρισε πολλά λάφυρα.
Μετά από αυτά τα γεγονότα θύμωσε και κλείστηκε στην σκηνή του αρνούμενος να λάβει μέρος στον πόλεμο.Η αφορμή ήταν η Βρισηϊδα, την οποίαν είχε λάβει ως λάφυρο κατά την άλωση της Λυρνησσού,και την οποίαν πήρε ο Αγαμέμνων ενώ  ήταν του Αχιλλέα.Από αυτό το γεγονός προήλθε η "μήνις' του ήρωα εναντίον του Αγαμέμνονα,η οποία αποτελεί τον πυρήνα της Ιλιάδας.
Ο Αχιλλέας προσεβλήθη και απεχώρησε μαζί με τους Μυρμιδόνες από τον  πόλεμο.
Οι Τρώες,οι οποίοι μέχρι τώρα δεν τολμούσαν να αντιμετωπίσουν τους Αχαιούς στην ανοικτή πεδιάδα,γιατί φοβόταν τον Αχιλλέα, μετά την αποχώρηση του ήρωα από την μάχη  πήραν θάρρος και επετέθηκαν εναντίον των Αχαιών,οι οποίοι παρά την ανδρεία που επέδειξαν ο Διομήδης και ο Αίαντας αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν στο στρατόπεδο τους.Ο Αχιλλέας παρέμενε αμετάπιστος ακόμα και όταν πρεσβεία,η οποία απετελείτο από τον Οδυσσέα,τον Αίαντα και τον Φοίνικα τον παρακαλούσαν να επανέλθει  και να λάβει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Ο Αχιλλέας παρέμενε ανάλγητος στις συμφορές των Ελλήνων και μόνο όταν εφονεύθη ο Πάτροκλος,ο οποίος πολεμούσε με την πανοπλία του Αχιλλέα,μόνο τότε εισήλθε στη μάχη.
Ο Αχιλλέας θρηνούσε πολύ καιρό τον φίλο του τον Πάτροκλο μετά  εγκατέλειψε την οργή του, συμφιλιώθηκε με τον Αγαμέμνονα και επανήλθε στη μάχη με καινούρια όπλα,που κατασκεύασε ο Ήφαιστος, τα οποια προσεκόμισε η ίδια η Θέτις.Ο Αχιλλέας πλην της μητέρας του Θέτιδας είχε προστάτιδα  και την Θεά Αθηνά κι έτσι έτρεψε τους Τρώες σε φυγή.Ο Αχιλλέας αφού εφόνευσε και τον Έκτορα,όπως περιγράφει ο Όμηρος στο Χ της Ιλιάδας , έσυρε το  νεκρό σώμα του Έκτορα  δεμένο πίσω από το άρμα του, μέχρι το στρατόπεδο των Αχαιών και μετά  έπαυσε τον πόλεμο.Κατόπιν πήγε στη Λέσβο και εθυσίασε στον Απόλλωνα,την Άρτεμη και την Λητώ για να καθαρθεί από τον φόνο.Μετά επανήλθε στην Τροία,όπου εφονεύθη από τον Πάρι,που τον χτύπησε με τόξο στο τρωτό σημείο του την πτέρνα.
 Περί το νεκρό του ήρωος σώμα  συνείφθη μέγας αγών μέχρις ότου οι Αχαιοί έλαβαν το σώμα του και το μετέφεραν στα πλοία.Εκεί αφού θρηνούσαν πολλές ημέρες μαζί και με τη Θέτιδα,τις Νηριήδες και τις Εννέα Μούσες,έκαυσαν τον νεκρό ήρωα.Η παράδοση αναφέρει ότι η Θέτις άρπαξε από την πυρά το σώμα του και το μετέφερε στη Λευκή νήσο κοντά στο  Δούναβη ποταμό,όπου ο Αχιλλέας διέμενε με την Ελένη ή τη Μήδεια και άλλους ήρωες.
Ο Αχιλλεύς λατρεύθηκε ως ήρωας σε πολλά μέρη της Ελλάδας  ξεκινώντας  από την Ήπειρο και την Θεσσαλία διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα,.στην Μ. Ασία,στον Πόντο και στην Κάτω Ιταλία.
Οι παραστάσεις του ήρωα Αχιλλέα είναι συνηθέστατες στα μνημεία της Αρχαίας Τέχνης,όπου οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν στιγμιότυπα από την ανατροφή,την  γέννηση και τις δραστηριότητες του στην Τροία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου