Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

             Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ

                                                      ΟΙ  ΠΟΙΗΤΑΙ

Ο ΗΣΙΟΔΟΣ είναι ο έτερος ποιητής έπους. Είναι ο αρχαίος Έλληνας ποιητής ο βασικός εκπρόσωπος  του διδακτικού έπους. Είναι το πρώτο πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας  το έργο του οποίου φέρει την προσωπική του σφραγίδα  γιατί ο ίδιος ο ποιητής δίνει τις πληροφορίες για τον εαυτόν του,τον αδελφόν του και τον πατέρα του έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει την δυνατότητα να έλθει αμέσως σε επαφή με μία πλήρως καθορισμένη προσωπικότητα.
Είναι σύγχρονος του Ομήρου  και  έζησε  ο Ησίοδος,όπως και ο Όμηρος τον 8ο π.Χ. αιώνα.Γεννήθηκε στην Άσκρα μία Βοιωτική πόλη στους πρόποδες του Ελικώνα.
 Στα μέρη εκείνα της Βοιωτίας έφθασε μετανάστης ο πατέρας του από την Αιολική Κύμη της Μ. Ασίας,όπου κατοικούσε.
Οι  εργασίες ,στις οποίες επιτηδευόταν ήταν το εμπόριο και η ναυτιλία έφυγε όμως,γιατί δεν επαρκούσαν τα έσοδα του  έτσι εγκατέλειψε την ιδιαίτερη πατρίδα του διέσχισε το Αιγαίο και έφθασε στην Βοιωτία ,όπου εγκαταστάθηκε στην κωμόπολή  Άσκρα ασχολούμενος με την γεωργία, με την καλλιέργεια της γης,η οποία φάνηκε να  ήταν πιο προσοδοφόρα.
Την ίδια εργασία ασκούσε και ο ποιητής από νεαρά ηλικία ήταν ένας γαιοκτήμονας. Καλλιεργούσε την γη και συγχρόνως καλλιεργούσε και το πνεύμα του.
Ένα σημαντικό γεγονός  στην προσωπική ζωή του έγινε η αφορμή να εκφραστεί ποιητικά και να αναδείξει το ταλέντο του.Το γεγονός αυτό ήταν  οι διαφορές που προέκυψαν με τον αδελφό του Πέρση στα περουσιακά μετά τον θάνατο του πατέρα τους. Καθώς φαίνεται ο ποιητής κατά την μοιρασιά αδικήθηκε από τον αδελφό του και γι αυτό τον οδήγησε σε δίκη,την οποίαν ο ποιητής δεν κέρδισε, κέρδισε όμως  ο αδελφός του,ο οποίος  δωροδόκησε τους τοπικούς αρχόντους,όπως αναφέρει η παράδοση. Ο Πέρσης ο αδελφός του φύσει οκνηρός σπατάλησε την πατρική περιουσία και φτωχός τώρα  ήλθε στον αδελφόν του να παρακαλά να τον βοηθήσει.Ο Ησίοδος  αρνήθηκε  και για να τον παρακινήσει να εργαστεί απευθύνθηκε προς αυτόν με το σπουδαίο διδακτικό ποίημα " Έργα και Ημέραι" το οποίο διδάσκει τις βασικές εργασίες και τους ηθικούς κανόνες που καθορίζουν την ζωή ,για να συνετίσει τον αδελφόν του. Όλα αυτά και πολλά άλλα αναφέρει ο ποιητής στο έργο του αυτό το "Έργα και Ημέραι".
Άλλο σημαντικό έργο του Ησίοδου είναι η "Θεογονία".Είναι ποίημα 1022 στίχων  του οποίου η υπόθεση παρουσιάζει την κατάταξη σε ένα Θεολογικό σύστημα των Θεών του Ελληνικού Πανθέου.
Ένα άλλο έργο του Ησίοδου είναι το " Ασπίς Ηρακλέους ".Είναι έπος από 480 στίχους Η υπόθεση είναι η περιγραφή της ασπίδας του Ηρακλή.
Ένα άλλο ποίημα του Ησόδου έχει τον τίτλο "Ποίαι;" ή " Γυναικών Κατάλογος" ή απλά "Κατάλογος".
Στο ποίημα αυτό υμνούνται ηρωϊκά γένη καταγόμενα από ένδοξη μητρική ρίζα και πήρε το όνομα  "Ηοίαι".Γιατί; γιατί στην αρχή κάθε κεφαλαίου γίνεται επανάληψη των λέξεων " ή  οίη ".Η επιγραφή "Κατάλογος" προήλθε από  την ραψωδία  "Κατάλογος" ή  "Βοιωτία " ,όπου αριθμούνται κατά σειράν τα πλοία  που συγκεντρώθηκαν στην Αυλίδα  της Βοιωτίας  για την Τρωϊκή εκστρατεία.
Στο ποίημα αυτό  υμνούνται γυναίκες καταγώμενες από όλην σχεδόν την Ελλάδα
Στον Ησίοδο αποδίδεται και ένα άλλο βιβλίο με τον τίτλο  Μεγάλαι Ηοίαι του οποίου το θέμα είναι όμοιο με το θέμα του γνήσιου βιβλίου,όπως  θεωρούσαν οι αρχαίοι,ότι είναι το έργο Ηοίαι.
Οι νεότεροι ερευνητές φιλόλογοι απεφάσισαν ότι και τα δύο έργα  Ηοίαι και Μεγάλαι Ηοίαι δεν είναι γνήσια έργα του Ησιόδου  είναι έργα άλλων ποιητών που καλλιέργησαν το είδος αυτό της ποιήσεως  της γνωμολογικής ποιήσεως.
Στον Ησιόδειο κύκλο ανήκουν και άλλα ποιήματα που εγράφησαν σε μεταγενέστερη εποχή από μιμητές του Ησιόδου και έχουν διασωθεί ελάχιστα αποσπάσματα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου