Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

   ΑΡΧΑΙΕΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ  ΠΟΛΕΙΣ  ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ  ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

                                                    ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ  είναι μία αρχαία Ελληνική πόλη ,η οποία παραμένει ως τα σήμερα με το ίδιο όνομα και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.Απλώνεται στην πεδιάδα του Μαραθώνα εκεί όπου διεξήχθη η σημαντικότερη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Περσών τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. Νίκησαν οι Έλληνες  με το μεγαλοφυές  στρατηγικό σχέδιο του Μιλτιάδη και είναι γνωστό το όνομα του καλύτερου  ημεροδρόμου στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος διήνυσε την απόσταση των 40 χιλιομέτρων,από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα, με όλο τον εξοπλισμό του, για να αναγγείλει ότι νικήσαμε. Από τον αγγελιοφόρο Φειδιππίδη εμπνεύσθηκε ο Γάλλος Μισέλ Μπριέλ στους νεότερους χρόνους και ο επίσης Γάλλος Πιέρ ντε Κουμπερτέν αναβίωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες  και   το άθλημα του αγώνα δρόμου των Ολυμπιακών αγώνων ονομάστηκε Μαραθώνιος δρόμος.Η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων στους νεότερους χρόνους από τον Γάλλο Πιέρ ντε Κουμπερτέν  ανέδειξε νικητή Μαραθωνοδρόμο τον χωρικό  από το Μαρούσι, τον ονομαστό Σπύρο Λούη,ο οποίος κάλυψε την διαδρομή σε 2 ώρες 58 πρώτα λεπτά και 50 δεύτερα λεπτά.
Η σημερινή πόλη , Μαραθώνας  ευρίσκεται στην βορειο ανατολική Αττική και εκτείνεται στην παραθαλάσσια περιοχή εκεί όπου στην αρχαία εποχή είχαν κτιστεί οι  πόλεις  Οινόη,η Προβάλινθος και η Τρικόρυθος και αργότερα έκτισαν  μία τέταρτη πόλη ,τον Μαραθώνα και όλες μαζί απετέλεσαν την αρχαία πόλη  Τετράπολη. Η ονομασία Μαραθώνας προέρχεται από τον Μάραθο ,τον επώνυμο ήρωα της πόλης.
Η μάχη του Μαραθώνα μεταξύ Αθηναίων και Περσών,η οποία διεξήχθη στην πεδιάδα του Μαραθώνα,τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ.οφείλεται στους Πέρσες που ήθελαν να εκδικηθούν την Αθήνα και την Ερέτρια που συμμάχησαν με τους Ίωνες και βοήθησαν στην Ιωνική επανάσταση.
Ο  Δαρείος,τον οποίον η ιστορία χαρακτηρίζει ως σφετεριστή  και ήταν  πράγματι,αφού ήταν σατράπης και είχε υποδουλώσει τις Ελληνικές πόλεις της Μ.Ασίας οι οποίες στέναζαν κάτω από τον Περσικό ζυγό με τις μεγάλες φορολογίες που επέβαλαν  οι Πέρσες .Ο Δαρείος που ήταν άπληστος και άρπαγας,πέρασε όλη τη ζωή του προσπαθώντας να καταστείλλει τις επαναστάσεις των υποδούλων του ελληνικών πόλεων. Μετά την Ιωνική επανάσταση του 499 π.Χ.  θέλησε  να τιμωρήσει τις ελληνικές πόλεις Αθήνα και Ερέτρια που έσπευσαν να βοηθήσουν τους επαναστάτες γι αυτό συγκέντρωσε στρατό και στόλο και με αρχηγό το Μαρδόνιο έστειλε τους Πέρσες να εκδικηθούν τους Έλληνες.Το  492 π.Χ. ο περσικός στόλος ενώ παρέπλεε την χερσόνησο του Άθω καταστράφηκε από την τρικυμία. Το 490 π.Χ. επεχείρησε νέα εκστρατεία με αρχηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη ,οι οποίοι κατάφεραν  να προχωρήσουν με επιτυχία στην πεδιάδα του Μαραθώνα,όπου περίμεναν στρατοπεδευμένοι οι Αθηναίο με συμμάχους τους Πλαταιείς. Η μάχη εκρίθη  με περίλαμπρη νίκη ,η οποία  επετεύχθη  από τον Έλληνα στρατηγό Μιλτιάδη,χάρις στο μεγαλοφυές σχέδιο παράταξης των στρατιωτών.
Ο Μαραθώνας είναι η Ελληνική πόλη με  μεγάλη ιστορική  σημασία  και η  μάχη στο Μαραθώνα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου