Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

H νέα δυναμική,ο πολιτισμός, σαν έννοια και σαν ενέργεια εμπεριέχει ωρισμένους βασικούς χαρακτήρες.Αυτοί οι χαρακτήρες είναι: H χρησιμοποίηση της γραφής. Η επινόηση των αριθμών.Η συμβίωση σε ένα κοινωνικό σύνολο. Η ικανότητα επίλυσης των προβλημάτων τα οποία προκύπτουν και δημιουργούν εμπόδια στην περαιτέρω πρόοδο του ανθρώπου. Η δυναμική του πολιτισμού έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχή διαδικασία προόδου των ανθρωπίνων γνώσεων και σε μεγαλύτερο βαθμό την υποταγή της φύσεως στον άνθρωπο με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.Στις τέχνες περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό της έννοιας του ωραίου και πάνω από όλα περιλαμβάνει την επινόηση νέων κοινωνικών και πολιτιστικών θεσμών και την τελειοποίηση  των  ήδη  υφισταμένων κοινωνικοπολιτικών θεσμών για την επίτευξη μεγαλύτερης συμμετρίας και υψηλοτέρου βαθμού συνεργασίας, μεταξύ των ανταγωνιζομένων κοινωνικών στοιχείων και επίσης των ανταγωνιζομένων εθνών ,στον άνθρωπο του σημερινού αιώνα.
Οι σκηνές μέσα στις οποίες ζούσε κατά την περίοδο του πρωτογονισμού και οι καλύβες τις οποίες χρησιμοποιούσε ως κατοικία κατά την περίοδο του βαρβαρισμού,αντεκατεστάθηκαν από πολυτελείς κατοικίες.Ένας αρχαιολόγος καθηγητής απεκάλεσε "επανάσταση του άστεως" την επίτευξη ριζικής αλλαγής στα καθιερωμένα,η οποία έφερε τον πολιτισμό.
Οι νεότερες γενιές άρχισαν να εκπαιδεύονται σε ιδιαίτερους κοινωνικούς ρόλους. Η αυξανόμενη εξειδίκευση υπήρξε η θεμελιώδης αιτία της αστικής επανάστασης,όπως την χαρακτήρισε ο Αυστραλός επιστήμονας του οποίου το όνομα είναι Γκόρντον Τσάιλντ.
Το γεγονός ότι οι άνθρωποι των νεολιθικών οικισμών  δεν σχετίζονταν πλέον με εξ αίματος συγγένειες,οδήγησε στην ανάγκη  εξεύρεσης ενός άλλου παράγοντα πιο σταθερού και περισσότερο ενωτικού,γεγονός που κατέστησε την θρησκεία και τις κοινές λατρευτικές πρακτικές περισσότερο αναγκαίες,όσο ποτέ άλλοτε. Επομένως η ανάπτυξη  εξειδικευμένων δεξιοτήτων λειτούργησε ως ένας επιπλέον ενωτικός παράγοντας αλληλοεξάρτησης των διακριτών ομάδων.Κανείς δεν μπορούσε να μάθει όλα όσα χρειαζόταν η κοινότητα προκειμένου να επιβιώσει.Μόνο η νέα γενιά,εξειδικεύτηκε στους ιδιαίτερους κοινωνικούς ρόλους.Η αυξανόμενη εξειδίκευση υπήρξε η θεμελιώδης αιτία της
αστικής επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου