Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018



H Oρθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά σήμερα την Υπαπαντή του νεογέννητου μικρού  Χριστού.
Υπαπαντή= η προϋπάντηση του νεογέννητου Χριστού στο Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα από τον γέροντα Συμεών τον Θεοδόχο και την προφήτιδα Άννα, το ίδιο όνομα με τη μητέρα της Παναγίας,αλλά δεν ήταν η μητέρα της.
Ο Συμεών  φωτίστηκε από το θείο Πνεύμα,όταν δέχτηκε στα χέρια του το Θείο βρέφος. Το γεγονός περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς,ο οποίος αναφέρει και το έθιμο της εποχής,την προσφορά στο Ναό ζεύγους περιστεριών με την είσοδο στο Ναό του πρωτότοκου αγοριού,που αφιέρωναν στον Θεό.
 Στους αγγλόφωνους λαούς η Υπαπαντή ονομάζεται Candlemas.
Στη Βυζαντινή εποχή εόρταζαν την Υπαπαντή ως μία μικρή γιορτή στις 14 Φεβρουαρίου. Ο Αυτοκράτορας  Ιουστινιανός όμως το έτος 542  ανέδειξε  τη γιορτή σε Δεσποτική και όρισε να γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου,όταν  έπληξε λοιμός την επικράτεια του  και χρειάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του Θεού.
Η Αρμενική Εκκλησία διατήρησε την παλαιά ημερομηνία και γιορτάζει την Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου,όπως και οι Παλαιοημερολογίτες γιορτάζουν την Υπαπαντή στις 15 Φεβρουαρίου.
Η εορτή της Υπαπαντής  στην Χριστιανική Εκκλησία ξεκινάει από τις 12 Ιανουαρίου μετά την απόδοση των Φώτων.Κορυφώνεται την περιώνυμη ημέρα 2 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 9 Φεβρουαρίου  που είναι η  απόδοση της εορτής,που είναι μία από τις δώδεκα μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης.
Χρόνια Πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου