Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η Ιστορία μας,η Ιστορία του Κόσμου μας,η ιστορική Γεωγραφία μας
Αρχίζουμε σήμερα ένα κύκλο μαθημάτων Ιστορίας που καλύπτει όλες τις χώρες του Κόσμου και την κατανομή τους τη γεωγραφική,τα σύνορα τους και τις χωροταξικές τους γειτνιάσεις.
Ξεκινάμε με τις Βαλκανικές Χώρες,τις οποίες απετέλεσαν οι σλαβικοί λαοί,οι οποίοι μετανάστευσαν στη περιοχή των Βαλκανίων προερχόμενοι  από τα Βόρεια και Ανατολικά Καρπάθια,όπου ήταν το λίκνο τους. Οι μεταναστεύσεις των σλαβικών λαών συνεχίσθηκαν επί δύο  χιλιετηρίδες και περισσότερο. Η πρώτη μετανάστευση έγινε το 1500 προ Χριστού και η τελευταία περί το 640 μετά Χριστόν.
Οι πρώτοι γνωστοί  Σλάβοι είναι οι Σαρμάτες και οι Σκύθες,που μετανάστευσαν  κατά τους Προϊστορικούς χρόνους στην περιοχή των Βαλκανίων.
Οι Σλάβοι μετακινήθηκαν κατά φυλές και ζούσαν με φυλετικό σύστημα,που σημαίνει ότι κάθε φυλή αποτελούσε ένα μικρό έθνος.
Οι φυλές δεν κατόρθωναν όμως να ενοποιηθούν και να αποτελέσουν ένα κράτος.
Η ενοποίηση δεν μπορούσε να γίνει είτε γιατί κάθε φυλή ήθελε να γίνει ανεξάρτητη,είτε γιατί έμπλεκε σε πολλούς πολέμους με τους Ρωμαίους,τους Βυζαντινούς,τους Ούννους,τους Γότθους,τους Τατάρους,τους Αβάρους,τους Φράγκους και άλλους.
Ορισμένες όμως από τις φυλές αυτές κατόρθωσαν να ενωθούν και να δημιουργήσουν μικρά κράτη,που αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητα ή ημιαυτόνομα από τους γείτονες τους.
Οι περιοχές αυτές έπαιξαν σπουδαίο ρόλο κατά τον Μεσαίωνα.
Τα σημαντικότερα από τα κράτη αυτά ήταν η Σλοβενία,η Κροατία,η Δαλματία,η Σερβία,η Βοσνία,η Ερζεγοβίνη,η Μακεδονία,το Μαυροβούνιο,η Βουλγαρία,η Σλαβονία και η Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ.
Θεωρούν ,ότι οι Σλάβοι μετανάστευσαν ακολουθώντας τον Δούναβη στη συνέχεια στράφηκαν προς το Νότο διέσχισαν  την Κοιλάδα του Μοράβα και εγκαταστάθηκαν γύρω από τη λίμνη Οχρίδα,Λυχνιτίδα η αρχαία ονομασία της.Από εκεί προχώρησαν  καθοδικά και ήρθαν σε επιμιξία με τους μεσογειακούς λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου