Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ο Ρήτορας Ισαίος
Οι Αλεξανδρινοί Φιλόλογοι στον κατάλογο που ονόμασαν  "Κανόνας των δέκα Αττικών Ρητόρων" συμπεριέλαβαν και τον Ρήτορα Ισαίο που γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Ο Ισαίος ήταν Αθηναίος Μέτοικος. Είχε μετοικίσει στην Αθήνα σε νεαρή ηλικία με την οικογένεια του. Στον κατάλογο τους οι Αλεξανδρινοί Φιλόλογοι έχουν τοποθετήσει τον Ισαίο πέμπτο στη σειρά.Ήταν μαθητής του Ισοκράτη, ασκούσε το επάγγελμα του λογογράφου και του δάσκαλου της ρητορικής και μάλλον που δεν εκφωνούσε ο ίδιος τους λόγους του,γιατί ως μέτοικος δεν είχε δικαιώματα.Μέχρι των ημερών μας έφθασαν ένδεκα λόγοι του Ισαίου και ένα μακροσκελές απόσπασμα από ένα άλλο λόγο του που παραθέτει ο Διονύσιος ο Αλλικαρνασσεύς σε πραγματεία του που αφιέρωσε στον Ισαίο.
Από τους λόγους του Ισαίου μαθαίνουμε πολλά για τα νομικά πράγματα και το  δίκαιο που επικρατούσε στην Αρχαία Αθήνα την εποχή του γιαυτό και τα κείμενα των λόγων του είναι πολύ σημαντικά.
Οι λόγοι του Ισαίου αφορούν υποθέσεις κληρονομιών στις οποίες  από ό,τι φαίνεται ήταν πολύ καλός και γνώριζε άριστα το αντικείμενο των υποθέσεων αυτών.
Το ύφος του ρήτορα ομοιάζει με το ύφος του Αθηναίου Ρήτορα Λυσία με τη διαφορά,ότι ο Ισαίος δεν είναι τόσο αναλυτικός στον χαρακτηρισμό της προσωπικότητας των προσώπων,τα οποία αφορούν οι λόγοι του.
Ο Ισαίος έγραψε και δύο πολιτικούς λόγους "Περί των εν Μακεδονία ρηθέντων" και τον λόγο του "Κατά Μεγαρέων".
Η γλώσσα του Ισαίου δείχνει μεγαλύτερο πλούτο σχημάτων από
εκείνη του Λυσία.
Ο Ισαίος προτιμά τα σχήματα διανοίας και όχι τα σχήματα λόγου.Αυτό θέλει να πει,ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για το νόημα των λέξεων και όχι για τη  θέση των λέξεων μέσα στο λόγο.
Ο Ισαίος έγραψε πολλούς λόγους Περί κλήρου διαφόρων προσώπων,όπως  Περί του Κλεωνύμου κλήρου.Περί του Μενεκλέους κλήρου.Περί του Πύρρου κλήρου.Περί του Νικοστράτου κλήρου.Περί του Φιλοκτήμονα κλήρου.Περί του Απολλοδώρου κλήρου. Περί του Αστυφίλου κλήρου. Περί του Αριστάρχου κλήρου και πολλούς άλλους  λόγους περί κλήρων,της κληρονομιάς δηλαδή, και άλλων προσώπων,τους οποίους  έγραφε για τους μαθητές του,αφού για τον  ίδιο απαγορευόταν να παρασταθεί στο δικαστήριο και να τους εκφωνήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου