Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Σήμερα η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Άγιου Τρύφωνα,που έχει την επωνυμία της άφθαρτης και θεϊκής τρυφής.
 Γεννήθηκε  στην πόλη  Λάμψακο της επαρχίας Φρυγίας,μία περιοχή γεμάτη αμπελώνες, στη Μικρά Ασία στα παράλια της Προποντίδας  από ευσεβείς γονείς.
Ήταν ένας απλοϊκός νέος,που ασκούσε το επάγγελμα του βοσκού,έβοσκε χήνες, ήταν όμως έμπλεος από Θεϊκή χάρη. Μελετούσε και ερμήνευε τα  ιερά κείμενα της Αγίας Γραφής με πολύ ζήλο και αφοσίωση στον Θεό,ο οποίος τον αντάμειψε δίνοντας του το θείο χάρισμα της θαυματουργίας.
Έζησε την εποχή της βασιλείας των τριών Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, ήταν ο Γορδιανός,ο Φίλιππος και ο Δέκιος.Δεν ήταν τόσο μεγάλος,ώστε να νομίσει κανείς,ότι πρόλαβε την αυτοκρατορία και των τριών.Απλούστατα,η αυτοκρατορία του καθενός διήρκεσε λίγα έτη. Ο Γορδιανός βασίλευσε έξη έτη,ο Φίλιππος πέντε και ο Δέκιος,που ήταν ο πιο σκληρός βασίλευσε δύο έτη. Τον Ελληνικό βίο του Αγίου Τρύφωνα συνέγραψε ο συγγραφέας του δέκατου αιώνα ο Συμεών ο Μεταφραστής.
Ο Άγιος Τρύφων είναι ο προστάτης των γεωργών και των αμπελουργών.
Ο Φεβρουάριος  αποτελεί  κρίσιμη καμπή στον βιολογικό κύκλο  της αμπέλου.Είναι ο μήνας που αρχίζει η σημαντικότερη ίσως  γεωργική εργασία, κλαδεύουν τα αμπέλια,ποτέ όμως την πρώτη ημέρα,την ημέρα της γιορτής του.
Ένας αμπελουργός κάποτε πήγε ανήμερα της γιορτής του Άγιου Τρύφωνα να κλαδέψει το αμπέλι του και από απροσεξία έκοψε με το κλαδευτήρι τη μύτη του.Αυτό το παρατήρημα έκανε τους αγρότες να απέχουν από κάθε γεωργική εργασία την ημέρα της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα.
Ο Άγιος Τρύφων παρουσιάζεται στις εικόνες ως νέος,αγένειος,σγουρομάλλης,κρατά στο χέρι του κλαδευτήρι
 Μαρτύρησε,όταν Αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Δέκιος.Οι διώκτες του  τον έπιασαν και τον υπέβαλαν σε πολλά βασανιστήρια για να προσκυνήσει τα είδωλα.
Προσπάθησε ο  Έπαρχος,στον οποίον τον οδήγησαν  και στη συνέχεια στη φυλακή,προσπάθησε να τον μεταπείσει για να σωθεί,αλλά δεν το κατόρθωσε  γιαυτό και τον αποκεφάλισαν.Ο Άγιος Τρύφωνας παρέμενε αμετάπειστος.Άντεξε όλα τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν γιαυτό και τον αποκεφάλισαν.
Οι χριστιανοί παρέλαβαν το ιερό λείψανο του Αγίου,το τοποθέτησαν σε λάρνακα και το έστειλαν στη Λάμψακο κατά την επιθυμία του Αγίου.Το έτος 295 επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου τιμούσαν τη γιορτή του στον τόπο του Μαρτυρίου του στην Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.
Χρόνια Πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου