Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Καλή Εβδομάδα
Πολλούς αγίους τιμά και σήμερα η Χριστιανική  Εκκλησία είναι η Μεγαλομάρτυρα Αγία Αγάθη η παρθένος, ο Πολύευκτος
Κωνσταντινουπόλεως,ο Όσιος Σάββας εκ Σικελίας και ο Θεοδόσιος από την Αντιόχεια, ο Νεομάρτυρας Αντώνιος ο Αθηναίος  μαρτύρησε το 1774 έτος μετά Χριστόν, ο Θεοδόσιος από τη Σκόπελο, ο Θεοδόσίος από τη  Ρωσία,η Σύναξη  ΤΗς  Υπεραγίας Θεοτόκου της αναζήτησης των απολολώτων εν Ρωσία. Η Σύναξης της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σικιελιώτισσας. Η Σύναξης ΤΗς Υπεραγίας Θεοτόκου ΤΗς Ελεούσης εν Τσέρνινγκωφ της Ρωσίας.Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου ελεούσης εκ Ντιβνογκόρσκ της Ρωσίας.
Η πρώτη στη σειρά των αγίων που τιμά σήμερα η Εκκλησία μας είναι η Αγία Αγάθη.Είναι η Πρωτομάρτυρας της Πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας. Έζησε τον τρίτο μετά Χριστόν αιώνα
και μαρτύρησε στα χρόνια του Αυτοκράτορα Δεκίου,που βασίλευσε από το 249-253 έτος.Oι συγγραφείς που ασχολήθηκαν με τη βιογραφία της, οι Συναξαριστές,όπως  λέγονται στη θρησκευτική ορολογία, είναι ένας ανώνυμος πιστός,ο οποίος αναφέρει  για το βίο της Αγίας Αγάθης,που έγραψε στη Λατινική γλώσσα. Ένας άλλος μεταγενέστερος συγγραφέας που ασχολήθηκε με τον βίο της,συνέγραψε  στην Ελληνική γλώσσα.
Τον ένατο αιώνα ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Θεοδόσιος   ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 843-847 συνέγραψε εγκώμιο στην Αγία,το οποίο στηρίζεται πάνω στα συγγραφικά δεδομένα του ανώνυμου συγγραφέα που συνέγραψε τον βίο της Αγίας Αγάθης στην Ελληνική γλώσσα.
Οι κατοπινοί Συναξαριστές στηρίζονται στις μαρτυρίες του συγγραφέα του δέκατου αιώνα Συμεών του Μεταφραστή,ο οποίος αναφέρει ότι η Αγάθη ήταν η μοναχοκόρη μίας οικογένειας ειδωλολατρών από την Κατάνη της Σικελίας και  ήταν νέο κορίτσι,όταν μαρτύρησε.Οι ευκατάστατοι γονείς της απεβίωσαν,όταν η Αγάθη ήταν δεκαπέντε ετών,έμεινε ορφανή και θα πορευόταν μόνη της. Ήταν μία νέα με φυσική ομορφιά,με ήθος,τιμιότητα  και πίστη στον Θεό που πίστευε.Διέθεσε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και σε όλους που είχαν ανάγκη.
Ο έπαρχος Καντιανός  προσπάθησε να την μεταπείσει και να την παντρευτεί. Η Αγάθη αρνήθηκε και παρέμεινε πιστή στις χριστιανικές αρχές της. Την έκλεισαν στη φυλακή και την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια.Ή Αγία Αγάθη υπέμενε με αξιοθαύμαστη πίστη μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα της το έτος 251 μετά Χριστόν και έλαβε τον στέφανο της αγιοσύνης.
Τη βοήθεια της να έχει όλος ο κόσμος
Χρόνια Πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου