Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Σόλων ο Αθηναίος συνέχεια
Προς το τέλος του έτους 594 π.Χ. ο Σόλων διορίστηκε  "διαλλακτής"των τάξεων.Διαλλακτής είναι ο συμφιλιωτής.Διορίστηκε διαλλακτής με την εντολή να συμφιλιώσει τους πολίτες από διαφορετικές
τάξεις για να καταστείλει έτσι τις ταξικές διαφορές.Οι δικαιοδοσίες του Σόλωνα ήταν απεριόριστες
 και τα δικαιώματα του ήταν ανάλογα με τα δικαιώματα ενός αισυμνήτη.Ο αισυμνήτης στην Αρχαία Ελλάδα ήταν "άρχων με απόλυτες εξουσίες"κατόπιν εκλογής από το λαό.Ως πρώτος αισυμνήτης αναφέρεται  ο Επιμένης στη  Μίλητο Ο Σόλωνας  στην Αθήνα εκλέχτηκε με απεριόριστες δικαιοδοσίες ενώ στους πρώτους αισυμνήτες ήταν περιορισμένες οι δικαιοδοσίες τους. Τον 7ο αιώνα π.Χ. οι αισυμνήτες απέκτησαν αυτή την εκτεταμένη την ευρεία πολιτική εξουσία. Μπορούσαν να ενεργούν  ελεύθερα και δεν είχαν το δικαίωμα να λογοδοτούν στους πολίτες.Ο αισυμνήτης είναι ο μετριοπαθής μεταρρυθμιστής όμως δεν είναι  όπως ο τύραννος αν και οι δύο αυτοί φορείς εξουσίας εμφανίστηκαν σε στιγμές, όπου υπήρχε κοινωνική ένταση,όπως με την άνθιση του εμπορίου και της βιοτεχνίας,οι οποίες οδήγησαν  στις χρηματικές συναλλαγές,βεβαίως και της ναυτιλίας με την οποία γίνονταν οι εμπορικές δοσοληψίες. Όλες αυτές οι νέες δραστηριότητες,το εμπόριο,η βιοτεχνία,η ναυτιλία  άλλαξαν  τις  έως τότε επικρατούσες ισορροπίες.Αισυμνήτης λοιπόν ο Σόλων με την εκλογή του προέβη στην αναδιοργάνωση της Αθήνας. Οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο Σόλων: Πρώτα πρώτα απάλαξε τους πολίτες από τα χρέη,που κατάργησε.Είναι η λεγόμενη σεισάχθεια,την οποίαν οι σύγχρονοι του Αθηναίοι θεώρησαν ως την πλέον επαναστατική μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμισε το νομισματικό σύστημα,τα μέτρα και τα σταθμά.και συνέταξε νομοθεσία,στην  οποία μαζί με άλλα περιέβαλε και την σολώνεια,λεγόμενη,πολιτειακή μεταρρύθμιση.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει η σολώνεια πολιτειακή μεταρρύθμιση επακριβώς  δε γνωρίζουμε.
Το βέβαιο είναι ότι ο Σόλων απαγόρευσε για πάντα τον δανεισμό με ενέχυρο τον οφειλέτη.Με άλλα λόγια  απαγόρευσε  "το δανίζειν επί σώμασι".
Με το  νόμο  αυτό που  είχε αναδρομική ισχύ έπληξε το  θεσμό της δουλείας λόγω χρεών.Ο νόμος αυτός  ήταν πηγή αναρρίθμητων κοινωνικών ανωμαλιών. Ο Σόλων εξαφάνισε και το είχε καύχημα,τους "όρους",που ήταν στήλες πέτρινες, στις οποίες  ήταν γραμμένη η υποθήκευση των κτημάτων. Με τη σολώνεια πολιτειακή μεταρρύθμιση επίσης μετέτρεψε  την υποδουλωμένη χώρα σε ελεύθερη ιδιοκτησία.Με το θεσμό της σεισάχθειας ο Σόλων επενέβη σοβαρά και αξιόπιστα στην ιδιωτική περιουσία.Η σεισάχθεια ένας  θεσμός που δεν είχε γνωρίσει ποτέ ούτε η Αττική αλλά ούτε η Ελλάδα.Η θεμελιώδης αρχή κάθε γνήσιας συνταγματικής πολιτείας είναι ότι το συμφέρον της
πολιτείας προηγείται  από το ατομικό συμφέρον.Με το Σόλωνα αυτή η θεμελιώδης  αρχή πήρε τη  συγκεκριμένη της μορφή και τη θεώρησαν νόμιμη οι Αθηναίοι πολίτες από όλες τις  τάξεις ακόμα και  από την αριστοκρατία.
                                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                                              

                                                                 


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου