Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Aγαπημένοι μου αναγνώστες
Αγαπημένες μου αρχάριες μαθήτριες
Αγαπημένοι μου αρχάριοι μαθητές
Αγαπημένες μου κυρίες
Αγαπημένοι μου κύριοι
Ελπίζω κατά τις ολιγοήμερες διακοπές των μαθημάτων να επωφεληθήκατε και να μελετήσατε εμπεριστατωμένα όλα τα προηγούμενα μαθήματα της Λατινικής Γραμματικής.
Εύχομαι οι αρχάριοι νέοι αναγνώστες της Λατινικής Γραμματικής να μην ένοιωσαν μειονεκτικότητα της Ελληνικής γλώσσας απέναντι της Λατινικής.Οι δύο γλώσσες είναι εξ ίσου δυναμικές και η μία γλώσσα αναγνωρίζει την αξία της άλλης. Ο σπουδαίος Ρωμαίος Φιλόσοφος Κικέρων αναγνωρίζει την αξία και σπουδαιότητα του Αρχαίου Έλληνα Φιλοσόφου  Πλάτωνα,τον οποίον αποκαλεί Φιλοσοφότερο των Φιλοσόφων,του οποίου ασπάζεται τις ιδέες και χρησιμοποιεί ως πρότυπο στα δικά του Φιλοσοφικά συγγράμματα.Το γνωστό συγγραφικό έργο του Πλατωνα"Οι Νόμοι" έδωσαν ερέθισμα στον Κικέρωνα να συγγράψει το δικό του Φιλοσοφικό σύγγραμμα το "De Legibus". Αυτό είναι ένα δείγμα της αναγνωρίσιμης  αξίας των Ελλήνων Φιλοσόφων από τους Λατίνους Φιλoσόφους.
Σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 συνεχίζουμε την Λατινική Γραμματική με την κλίση των αριθμητικών,που όπως είπαμε κλίνονται,όπως τα ουσιαστικά.
Είναι αναγκαίο να πούμε ότι δεν κλίνονται όλα τα αριθμητικά.
Κλιτά είναι μόνο τα τρία απόλυτα αριθμητικά  το 1 unus το 2 duo και το 3 tres.Από το 4 quattor μέχρι και το 100 centum όπως και το 1000  mille είναι άκλιτα.
Κλιτά είναι και όσα αριθμητικά φανερώνουν εκατοντάδες.
Kλίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως  τα δευτερόκλιτα επίθετα.
Κλίνεται  επίσης  ο πληθυντικός   millia=χιλιάδες  του άκλιτου αριθμητικού mille=χίλια
Το millια κλίνεται όπως το tria.

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου