Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Aγαπημένοι μου αναγνώστες
Αγαπημένες μου αρχάριες μαθήτριες
Αγαπημένοι μου αρχάριοι μαθητές
Αγαπημένες μου κυρίες
Αγαπημένοι μου κύριοι
Σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 συνεχίζουμε την ενασχόληση μας με τα   Ουσιαστικά της Τρίτης Κλίσης της Λατινικής Γραμματικής .
Η Τρίτη Κλίση η Declinatio tertia της Λατινικής Γραμματικής περιλαμβάνει ουσιαστικά και από τα τρία γένη Αρσενικό,Θηλυκό  και Ουδέτερο,όπως και η δεύτερη κλίση..
Να αναφέρουμε τώρα  τις ιδιότητες τους.
Η κατάληξη των Τριτοκλίτων Ουσιαστικών τελειώνει σε ένα από τα εξής φωνήεντα: a, e, o ή σε ένα από  τα ληκτικά σύμφωνα ή τα ληκτικά συμφωνικά συμπλέγματα,όπως διαφορετικά λέγονται.Τα ληκτικά συμφωνικά συμπλέγματα οι αρχάριοι τα θεωρούν ακαταλαβίστικα,αλλά εμείς δεν τα φοβόμαστε και θα  προσπαθήσουμε να τα μεταδώσουμε όσο πιο κατανοητά μπορούμε.
Τα  σύμφωνα της Λατινικής Γλώσσας είναι  τα mutae Άφωνα Σύμφωνα που είναι επτά τα b,c,d,g,p,q,t.Από αυτά  ληκτικά  σύμφωνα  είναι το c,όπως στην λέξη lac= γάλα  και  το t,όπως στην λέξη caput= η κεφαλή. Από τα liquide τα υγρά σύμφωνα το l και το r,όπως consul = ύπατος και cor =η καρδιά  και από τα nasales τα έρρινα ή ρινικά σύμφωνα το  m και το n,όπως bellum= πόλεμος και nomen=όνομα..Από τα sibilantes ή spirantes  σιριστικά j,f,s,v είναι ληκτικό σύμφωνο το s και από τα duplices  τα διπλά το x και το z  και  από τα συμφωνικά συμπλέγματα τα  bs,ms,ns,rs,rbs,rps,lx και rx=rcs,όπως mos=ήθος,dux=ηγεμόνας, dens= δόντι,trabs= δοκάρι, hiems= χειμώνας, ars= τέχνη,urbs=πόλη,stirps=ρίζα,falx= δρεπάνι,arx= ακρόπολη..
Στην ο ν ο μ α σ τ ι κ ή  του ενικού λήγουν τα τριτόκλιτα ουσιαστικά σε ένα από τα πιο πάνω αναφερόμενα φωνήεντα ή τα ληκτικά σύμφωνα που πιο πάνω παραθέσαμε.
Στην γ ε ν ι κ ή του ενικού όλα τα τριτόλκιτα ουσιαστικά έχουν την κατάληξη -is όπως urbs στην γενική urbis. Δεν λείπει και από αυτά  εδώ ο κανόνας που αναφέρει ότι τα ουσιαστικά χαρακτηρίζονται από την γενική τους.mare = η θάλασσα.Στα Ελληνικά το ουσιαστικό θάλασσα είναι θηλυκό το Λατινικό mare είναι γένους  ουδετέρου mare γενική mar-is με την κατάληξη σε -is.
Tα Τριτόκλιτα ονόματα της Λατινικής Γραμματικής,  ανάλογα με τον χαρακτήρα του θέματος των,όπως συμβαίνει και στην Αρχαία  Ελληνική  είναι φ ω ν η ε ν τ ό λ η κ τ α  και σ υ μ φ ω ν ό λ η κ τ α. Το θέ μ α  το βρίσκουμε αν αφαιρέσουμε την κατάληξη - rum ή - um από την γενική του πληθυντικού.Στο ουσιαστικό dux is= o ηγεμόνας, η ονομαστική του πληθυντικού  duc-es έχει γενική ducum.Αφαιρούμε την κατάληξη -um και το αμέσως προηγούμενο γράμμα το  c  είναι αυτό που λέμε στην γραμματική  θ έ μ α..
Τα  φ ω ν η ε ν τ ό λ η κ τ α  έχουν θέμα  i  εξαιρούνται  τα ονόματα grus= γερανός,η γενική είναι gru-is έχει χαρακτήρα -u όπως και το sus=αγριόχοιρος του οποίου η γενική su-is έχει χαρακτήρα επίσης -u
Όταν λέμε χαρακτήρα εννοούμε το  θ έ μ α.Χαρακτήρα του θέματος.
Τα  σ υ μ φ ω ν ό λ η κ τ α. Με άφωνο χαρακτήρα είναι τα b-p-c,g-d-t
Mε υγρό το l και  to r
Με  έρρινο το m και το n
Mε σιριστικό  s ή x όπως bos=βόδι,γενική bov-is.
nix= χιόνι,γενική  niv-is.
Tα φ ω ν η ε ν τ ό λ η κ τ α είναι όλα  ισοσύλλαβα προφέρεται  η ονομαστική και η γενική όμοια,με ίσες συλλαβές,όπως civis= ο πολίτης,γενική civis.Eξαιρούνται τα grus και sus.
Τα  συ μ φ ω ν ό λ η κ τ α είναι όλα π ε ρ ι τ ο σ ύ λ  λ α β α. όπως rex= βασιλιάς, γενική regis, lapis= λίθος,γενική lapid-is.
Να σημειώσουμε ότι  ήταν περιτοσύλλαβα στην αρχή τα τριτόκλιτα φωνηεντόληκτα.Παρουσιάζονται σαν ισοσύλλαβα επειδή το θέμα τους συγχωνεύτηκε  με τo  i  και to  s  της  καταλήξεως που ακολουθεί.
Καλό Διάβασμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου