Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ
Οι Θεόδωροι και οι Θεοδώρες γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 τιμώντας την μνήμη του συνονόματου αγίου Θεόδωρου του Τήρωνα.Με αυτή την προσωνυμία είναι γνωστός ο άγιος Θεόδωρος.'Ήταν νεοσύλλεκτος,τήρωνας,όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή οι νεοσύλλεκτοι,επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Τίτου,Αιλείου,Αδριανού,Αντωνίνου Πίου,αυτοκράτορας ξεχωριστός για την εργατικότητα,την ευγένεια του χαρακτήρα., την μόρφωση,την ομορφιά,την τιμιότητα του.
Ο άγιος Θεόδωρος καταγόταν Από την Παμφυλία της Μ.Ασίας ή Μοψοπία,όπως ήταν γνωστή η Παμφυλία  στους αρχαίους χρόνους.Το όνομα της πήρε από τον Μόψο,τον πρώτο αρχηγό των Αρχαίων Ελλήνων αποίκων,οι οποίοι εγκαταστάθηκαν  στην περιοχή μετά τον Τρωϊκό πόλεμο.
Η μνήμη του αγίου Θεοδώρου εορτάζεται δύο φορές τον χρόνο.Στις 19 Απριλίου και στις 21 Σεπτεμβρίου.
Να έχουμε την βοήθεια σου  άγιε Θεόδωρε.
Το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης  Σαρακοστής γιορτάζουν από κοινού οι δύο άγιοι Θεόδωροι.Ο άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης και ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων.
Να ευχηθούμε να τα εκατοστίσουν οι έχοντες σήμερα τα γενέθλια τους επίσημα καθώς  και όλοι όσοι γιορτάζουν την  Παρασκευή ως γενέθλιο ημέρα,όπως και όλοι όσοι γιορτάζουν την 19 του μήνα,ως γενέθλιο ημερομηνία..Να τα εκατοστίσουν.

Μοψοπία είναι η αρχαιοτάτη ονομασία της Αττικής από τον μυθολογικό βασιλιά,από τον  γενάρχη της, τον Μόψοπον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου