Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ουδέν καλόν αμιγές κακού
Ο πύρινος άνεμος δυνάμωσε τη φωτιά που γρήγορα από μια μικρή  εστία απλώθηκε  και έκαψε πολλές εκτάσεις  στις δασικές περιοχές στη χώρα μας,οι οποίες έχουν κυρίως πεύκα.
Τα πευκοδάση γίνονται εύκολα παρανάλωμα του πυρός,γιατί το ξύλο των πεύκων καίγεται γρήγορα.Αν στη θέση των πεύκων υπήρχαν ελιές,που το ξύλο τους δεν καίγεται εύκολα ίσως να μη γινόταν τόση μεγάλη καταστροφή.
Τα φλογισμένα κουκουνάρια των πεύκων με τη βοήθεια του ανέμου πετιούνται και ανάβουν πιο πέρα άλλες εστίες φωτιάς,που δεν έχουν τελειωμό,αν δεν προλάβεις να ρίξεις νερό.Δεν είναι αυτό η μοναδική αιτία της πυρκαϊάς που ξεσπά πάντοτε τον Αύγουστο με τους εποχιακούς ανέμους με πολλά μποφόρ.Είναι και οι αγροτικές εργασίες που συνηθίζονται αυτό το μήνα.Το ξεχορτάριασμα των ξερών χόρτων για λόγους  καλλιέπειας στον περιβάλλοντα χώρο.Για  να ετοιμάσουν τα χωράφια τους οι γεωργοί για το όργωμα και την καινούργια σπορά των δημητριακών τους το Φθινόπωρο.Για την  εργασία αυτή οι έμπειροι  αγρότες έχουν τον τρόπο τους για να μην απλωθεί η φωτιά.
Τα ελαιόδενδρα δεν είναι τόσο καλλωπιστικά,τόσο διακοσμητικά όσο είναι τα πεύκα,αλλά είναι περισσότερο παραγωγικά.
Δεν είναι τυχαία η έκφραση που αποδίδουν στο λάδι,που  ονομάζουν ρευστό χρυσάφι. Είναι σωτήριο δένδρο για τη χώρα μας,όπως και όλα τα δένδρα,που μας δίδουν οξυγόνο. Οι ελιές.
δεν καίγονται εύκολα και δεν   χρειάζονται  αρκετό νερό για να αναπτυχθούν.Το νερό της βροχής είναι αρκετό για να αναπτυχθούν και λίγο λίπασμα χρειάζονται. Αν οι δασονόμοι της κάθε περιοχής γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιήσουν και δεν το παρασύρει το νερό της βροχής,θα έχουμε μία αρκετά μεγάλη σοδειά και για εξαγωγή ελαιολάδου.Στις περιοχές που οι βροχοπτώσεις είναι μεγάλες.Για το λιομάζωμα  χρειάζονται αρκετά εργατικά χέρια για να γίνει,που αμέσως γίνονται θέσεις εργασίας για εποχικούς εργάτες.
Το πεύκο είναι περισσότερο διακοσμητικό δένδρο με το ανοιχτόχρωμο πράσινο χρώμα που έχουν  τα λεπτά σαν βελόνες  φύλλα  του.Τα ελαιόδενδρα είναι περισσότερο σκοτεινά  με το χρώμα τους το βαθύ πράσινο.
Δάσος με ελιές θα είναι ένα πρωτότυπο  δάσος.
Τα δάση στη χώρα μας  αποτελούνται συνήθως από πεύκα,που ονομάζονται και κωνοφόρα δένδρα στην επιστημονική ονομασία τους,από οξιές,από λεύκες,από  καστανιές και από χαμηλά δένδρα και θάμνους.
Η παραγωγή  από τα πεύκα προέρχεται από τον κορμό τον πεύκων,που χρησιμεύουν ως καύσιμο υλικό στα τζάκια μας το χειμώνα και στις  ξυλουργικές κατασκευές.Από τον κορμό του πεύκου  ρέει η ρητίνη,ένα υγρό,που συλλέγεται και χρησιμοποιείται στην παρασκευή του Τερεβινθελαίου και μετά   με απόσταξη παράγουν το νέφτι,που καθαρίζει τις μπογιές στα ρούχα και στα οικιακά σκεύη. Το νέφτι είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία  έχει και οικιακή χρήση.Είναι όμως δηλητήριο για τον ανθρώπινο οργανισμό και δημιουργεί βλάβες στα μάτια,στο δέρμα,στους πνεύμονες,στο συκώτι και στα νεφρά,αν εκτίθεσαι στην ουσία αυτή περισσότερες ώρες και σε περισσότερη ποσότητα από όσο επιτρέπεται.Το νέφτι προέρχεται από την επεξεργασία της τερεβινθίνης,που προέρχεται από την ρητίνη του πεύκου γι αυτό από μία μικρή άποψη το κάψιμο των πεύκων δεν είναι και τόσο επιζήμιο.Επιζήμιοι είναι οι κίνδυνοι από την πυρκαϊά και την μη έγκαιρη κινητοποίηση για την κατάσβεση της φωτιάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου