Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Καλή Εβδομάδα
Δευτέρα σήμερα 14 Αυγούστου 2017 και διανύουμε τη δέκατη τέταρτη ημέρα της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου,νηστεία προς τιμήν της Παναγίας.Την Θεομητορική της εορτή γιορτάζει   αύριο 15  Αυγούστου η Ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία με τιμές και πανηγύρια σε όλα τα μέρη της Ελλάδας σε μικρά χωριά και στις πόλεις όπου υπάρχει ιερός Ναός αφιερωμένος στην Παναγία.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές της χριστιανοσύνης. Ονομάζεται και το "Πάσχα του Καλοκαιριού".Στον εσπερινό της παραμονής,σήμερα το απόγευμα στις ορθόδοξες Εκκλησίες ψέλνονται τα Εγκώμια της Παναγίας και γίνεται η περιφορά του στολισμένου επιταφίου της.Η αυστηρή νηστεία και αυτής της χρονικής περιόδου των δεκαπέντε ημερών τερματίζεται σήμερα.
Είναι αυστηρή νηστεία,γιατί όσοι πιστοί χριστιανοί έχουν τη χάρη να αντέχουν την ακολουθούν και στις δεκαπέντε αυτές ημέρες νηστεύουν και το λάδι με εξαίρεση τα δύο Σαββατοκύριακα που επιτρέπεται.Ίσως το έθιμο εφαρμόζεται αυστηρά στους μοναχούς και στους ιερείς. Οι υπόλοιποι χριστιανοί νηστεύουν το λάδι,ως συνήθως την Τετάρτη και την Παρασκευή και οπωσδήποτε την παραμονή της εορτής,εάν προτίθενται να λάβουν την αγία δωρεά.
Καλοκαίρι είναι και η ζέστη μας επιβάλλει να γευματίσουμε με μία Δροσερή Σούπα,όπως είναι η Τοματόσουπα και η Αγγουρόσουπα
Η συνταγή για τις δύο αυτές καλοκαιρινές σούπες,περιέχει απλά υλικά πολύ ωφέλημα στον οργανισμό μας.Στην Τοματόσουπα χρησιμοποιούμε Νερό,χυμό τομάτας,ρύζι,αλάτι και πιπέρι. Η Τομάτα περιέχει την σημαντική,αντιοξειδωτική ουσία Λυκοπένιο,που θεωρείται αντικαρκινικό,περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β,περιέχει κάλιο  σε μεγάλη ποσότητα,βιταμίνη C,λίγες πρωτεϊνες και καθόλου χοληστερίνη.Γεμίζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό κατά προτίμηση εμφιαλωμένο για να μην έχει γεύση χλωρίου,το αφήνουμε να πάρει βράση και διαλύουμε  μία γεμάτη κουταλιά τοματοπελτέ αναδεύοντας το κουτάλι στην επιφάνεια του ζεστού νερού μέχρι να διαλυθεί ο πελτές.Αν προτιμούμε φρέσκες τομάτες, πολτοποιούμε  στο μπλέντερ 5-6 τομάτες μέτριες ,τις προσθέτουμε στο νερό,όταν  αρχίσει να βράζει,προσθέτουμε ένα κύβο λαχανικών ή σπιτικό ζωμό λαχανικών,που ετοιμάζουμε με πατάτα,κρεμμύδι,πράσο,πιπεριές,μαϊντανό και ό,τι άλλο λαχανικό βρίσκεται στο ψυγείο μας,προσθέτουμε πιπέρι και λίγο αλάτι,αν βάλουμε κύβο λαχανικών,γιατί ο κύβος περιέχει  την ανάλογη ποσότητα.Περιμένουμε να πάρουν βράση όλα αυτά τα υλικά και μόλις πάρουν  βράση ρίχνουμε το ρύζι,σε αναλογία,μία χούφτα ρύζι ανά άτομο ή  μία κούπα ρύζι. Το ρύζι το έχουμε πλύνει καλά με άφθονο νερό κάτω από τη βρύση και περιμένουμε να βράσει, σε είκοσι λεπτά της ώρας είναι έτοιμο.Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ελιές και ψωμί φρυγανισμένο ψωμί ή κρουτόν.
Η Αγγουρόσουπα είναι πιο εύκολη συνταγή,είναι δροσιστική και πολύ ευεργετική στο δέρμα μας,που το φρεσκάρει και το αναζωογονεί,στα μαλλιά μας,στα νύχια μας και ακόμα στις αρθρώσεις μας.δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Ψιλοκόβουμε μέσα σε μία σουπιέρα τα αγγούρια,τρία αγγούρια,αν είναι μικρά ή ένα μεγάλο,ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι,λίγο άνηθο,αλάτι και πιπέρι,το νερό που αναλογεί σε κάθε άτομο, αναδεύουμε  τα υλικά και τοποθετούμε τη σουπιέρα στο ψυγείο,στη ψύξη,  μία ώρα μέχρι να κρυώσει τόσο,ώστε να μπορούμε να τη γευτούμε.Σερβίρουμε στα πιάτα με ελιές χωρίς το κουκούτσι,κομμένες σε ροδέλες και Καλή Όρεξη.Ελαφριά φαγητά,που προετοιμάζουν το στομάχι να δεχτεί την επόμενη ημέρα  το γεύμα με ζωϊκές πρωτεϊνες,που έλειψαν από τον οργανισμό μας αυτές τις δεκαπέντε ημέρες της νηστείας προς τιμήν της Παναγίας.
Και του χρόνου με υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου